ZAL – 6. cvičení 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analýza signálů - cvičení
Advertisements

Normalizace Řada analytiků se mylně domnívá, že pro každý objekt existuje jedno jediné univerzálně použitelné nejlepší řešení bez ohledu na řešený problém.
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
Vnitřní řazení v poli (in sito)
DATOVÝ TYP POLE.
Semestrální práce KIV/PT Martin Kales Hana Hůlová.
Algoritmy I Cvičení č. 5.
Třídění Seminář IVT. Definice uspořádání skupiny dat (záznamů) dle daného klíče vzestupně (od nejmenší do největší hodnoty klíče) sestupně (od největší.
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Databáze Sestavy.
Algoritmy I Cvičení č. 4.
MS EXCEL Funkce =svyhledat.
Medians and Order Statistics Nechť A je množina obsahující n různých prvků: Definice: Statistika i-tého řádu je i-tý nejmenší prvek, tj., minimum = statistika.
Metody řazení s lineární časovou složitostí
Skip-List je datová struktura, která může být použita jako náhrada za vyvážené stromy. představují pravděpodobnostní alternativu k vyváženým stromům (struktura.
Vývojové diagramy a základy algoritmizace
ALGORITMIZACE ÚVODNÍ PŘEDNÁŠKA 2 SLOVO ALGORITMUS VZNIKLO ZE JMÉNA ARABSKÉHO MATEMATIKA AL-KHWARIZMIHO, KTERÝ V DEVÁTÉM STOLETÍ SEPSAL ROZSÁHLOU KOLEKCI.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Řadicí algoritmy autor: Tadeáš Berkman.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Tabulkový procesor.
Algoritmy a programovací techniky
Algoritmy vyhledávání a řazení
Referát č. 17 Tabulkový procesor
KIV/PPA1 cvičení 7 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Zadání samostatné práce –Vysvětlení nejasností –Způsob odevzdání –Hodnocení Řazení Vyhledávání.
6. cvičení Polymorfismus
Algoritmizace a programování Třídící algoritmy - 12
Časová složitost algoritmů
Název sloupce Datový typ Počet znaků Znaková sada Možnost prázdného pole Typ klíče Automatický přírůstek.
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Fakulta elektrotechniky a informatiky
3. Přednáška posloupnosti
CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná.
Regrese Aproximace metodou nejmenších čtverců
KIV/PRO Cvičení N nejvyšších hodnot Mějme 2D čtvercové pole [1,..., n][1,..., n] – n 2 vzájemně různých kladných celých čísel Zkonstruujte.
Sorty Bubble, Insert a Quick
Použití dotazu jako zdroje dat pro pohled Iva Kraicigerová, 4Y2.
1 / 2X36DSA 2005The complexity of different algorithms varies: O(n), Ω(n 2 ), Θ(n·log 2 (n)), … Různé algoritmy mají různou složitost: O(n), Ω(n 2 ), Θ(n·log.
2OP483 Manažerská informatika 3Access - BankaSnímek 1 2OP483 Manažerská informatika 3 Microsoft Office Access 2007 Dotazy v databázi Banka
Pole Arrays.
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Test na trojúhelník (trojúhelníková nerovnost) Maximum ze tří čísel s použitím pomocné proměnné Pravoúhlý.
 Agregační funkce  Agregační funkce jsou to funkce, které nějakým způsobem zpracují více hodnot a jako výsledek vrátí hodnotu jednu COUNT()  Funkce.
Kanonické indexování vrcholů molekulového grafu Molekulový graf: G = (V, E, L, ,  ) Indexování vrcholů molekulového grafu G: bijekce  : V  I I je indexová.
OSNOVA: a) Algoritmy třídění b) Třídění dynamických záznamů Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování 1 pro obor EST.
NP-úplné problémy v grafech
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Materiály jsou určeny pro výuku matematiky: 3. ročník
Databáze MS ACCESS 2010.
Název školyHotelová škola Mariánské Lázně Adresa školyKomenského 449/2, Mariánské Lázně Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_G-M2-19.
ÚLOHY - HUSTOTA Seminář didaktiky fyziky 1 FY2MP_SDF1/01 Vypracovala : Bc. Lenka Dobešová.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – dotazy.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_08 Informatika - MS Excel – MIN, MAX Autor: Pavlína.
Algoritmizace a programování Pole – Příklady 3. Třídění polí V poli máme prvky a chceme je setřídit: V poli máme prvky a chceme je setřídit: od nejmenšího.
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
ZAL – 5. cvičení Martin Tomášek Pole - opakování Základní datový typ. V poli držíme více elementů (jednoho typu) S elementy v poli můžeme manipulovat.
Petr Fodor.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Zábavné úlohy – hydrostatický tlak Autor: Kamil.
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
ZAL – 3. cvičení 2016.
Vzorové řešení zápočtového testu
Řazení INSERT SORT Tak co budu ŘADIT ?.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výpočetní složitost algoritmů
ALG 07 Selection sort (Select sort) Insertion sort (Insert sort)
ALG 09 Radix sort (přihrádkové řazení) Counting sort
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
ZAL – 7. cvičení 2016.
ALG 14 Vícedimenzionální data Řazení vícedimenzionálních dat
ZAL – 4. cvičení 2016.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

ZAL – 6. cvičení 2016

Řazení - opakování Obvyklá úloha operace s daty. Seřadit můžeme cokoliv, ale musíme znát kritérium, podle kterého chceme řadit. Obvykle řadíme nad datovým typem pole, ale je možné využít i jiné datové struktury. Základní typ řazení vzestupně a sestupně (asc, desc) – ascendant, descendent

Náhodná čísla - opakování K vytvoření náhodných čísel používáme modul random. Použijte modul random konkrétně funkci randint, pomocí které vytvoříte pole náhodných čísel v rozmezí od 1 do 1000. V poli bude 10 prvků. Vytvořte algoritmus, který na vstupu přijme náhodně vygenerované pole a dva indexy (x,y) v poli. Algoritmus prohodí prvek na pozici x za prvek na pozici y. Této operace se říká swap.

Hledání v poli Vytvořte algoritmus, který v poli najde největší číslo. Vytvořte algoritmus, který v poli najde nejmenší číslo. Vytvořte algoritmus, který v poli najde druhé nejmenší číslo.

Hledání v poli - úvahy Představte si, že by jste v poli měli najít třetí největší číslo. Jak by jste postupovali? Zkuste si zadání naprogramovat?

Hledání v poli Vyhledání prvního, druhého, třetího největšího nebo nejmenšího čísla je problém vyhledání x-tého největšího nebo nejmenšího čísla. Napadá vás řešení?

Řazení Základní algoritmická úloha – chceme znát pořadí prvků v předem definované datové struktuře a v předem definovaném pořadí. Existuje mnoho řadících algoritmů – InsertionSort, QuickSort, SelectionSort, BubbleSort atd… Využití: Se vždy najde, ale obvykle řadíme za účelem, abychom zjistil, který prvek je nejvhodnější k výběru do našeho algoritmu.

Bubble sort Probírali jste ho na přednášce  Jak funguje?

Bubble sort Jedná se o algoritmus, který používá prohazování dvou sousedních prvků. Naprogramujte ho.  Víte jaký je invariant buble sortu? Víte co je to invariant? Nápověda: Zkuste se zamyslet nad nejvyšším a nejmenším prvkem.

Selection sort Řazení výběrem. Vybíráme nejvyšší nebo nejnižší prvky z doposud neseřazeného pole a dáváme je na konec seřazeného pole. Jaký je invariant selection sortu? Naprogramujte ho  Otázka: Jedná se o stabilní algoritmus? A co je to stabilita algoritmu?

Znalostní báze a úvahy na závěr Co dělají řadící algoritmy? Jaký je rozdíl mezi řadícími číselnými algoritmy a porovnávacími algoritmy? Co je to stabilita řadícího algoritmu? Jaká složitost nás zajímá v případě řadících algoritmů (nejlepší, nejhorší, průměrný)? Zajímá nás také paměťová složitost?

Zadání šestého domácího úkolu Detailní zadání je zde: https://cw.fel.cvut.cz/wiki/courses/b6b36zal/zadani/6_data_sorting Maximum: 5B Termín: Do dalšího cvičení.