VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítač při sběru informací. CATI Computer Assisted Telephone Interviewing - (telefonické dotazování za pomoci počítače)  CATI studio  Speciálně vyškolení.
Advertisements

Regionální kontaktní organizace – kontakty pro Evropský výzkumný prostor jsou součástí sítě regionálních a oborových kontaktních organizací NINET, které.
DOTAZOVÁNÍ v rámci kvantitativních i kvalitativních výzkumů
Zastupitelé v obcích Moravskoslezského kraje. Analýza postojů, názorů a cílů zastupitelů v obcích do tří tisíc obyvatel Michal Kuděla Radomír Sztwiertnia.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Standardy kvality SIMAR – sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění Po vzoru ESOMAR –European Society for Opinion and Marketing Research (založen.
SC & C – Marketing & Social Research 1 Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001: člen ESOMAR Praha 19. srpna 2011.
„Metodická činnost“ Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Oddělení legislativní a právní.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Strana 1 Krajské volby 2012 zpráva z předvolebního výzkumu veřejného mínění pro KARLOVARSKÝ KRAJ období sběru dat: – SC & C a STEM/MARK.
Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor pro Město Opava Názory na budovu Slezanka v centru Opavy Kvantitativní výzkumu Leden 2009.
Strana 1 Krajské volby 2012 zpráva z předvolebního výzkumu veřejného mínění pro KRAJ VYSOČINA období sběru dat: – SC & C a STEM/MARK.
Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Podzim 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
Standard Eurobarometer 71 / Spring 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 71 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Tazatelská síť.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Spotřebitelský výzkum
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
Strana 1 Krajské volby 2012 zpráva z předvolebního výzkumu veřejného mínění pro ZLÍNSKÝ KRAJ období sběru dat: – SC & C a STEM/MARK.
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Skupinové interview (Focus group)
Personální mamagement
Prezentace výsledků průzkumu Naši sousedé z V4 Duben 2008 /Ředitel: Jan Tuček /Analyst: Martin Úlovec.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Výběrová šetření Výběrové šetření o využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci.
Průzkum trhu.
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Jsem občanem Evropské unie
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
KRAJSKÉ VOLEBNÍ PREFERENCE
ZELENÝ KRUH Závěrečná zpráva z kvantitativního výzkumu Jitka Zítková, Jitka Haiderová Soukupová | duben/květen 2016.
„Váš kraj, Váš rozpočet“. Projekt „Váš kraj, Váš rozpočet“  Běžná praxe: občané mají možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy je návrh rozpočtu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Svátek sv. Valentýna TÉMA PRŮZKUMU: Svátek sv.Valentýna 2016 – bleskový průzkum REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
ŠIKANA (únor) 2016). 2 METODOLOGIE VÝSLEDKY PRŮZKUMU PANEL BOOK KONTAKTY OBSAH.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Výzkum veřejného mínění
Místní demokracie a participace na veřejném životě
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
Závěrečná zpráva ze sociologického výzkumu
VÝSLEDKY PRŮZKUMU Zúčastněné země:.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi
Analýza postavení migrantek a migrantů na území hl. m
Spokojenost občanů Kladna s místním společenstvím a bezpečností
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Úvod do kvalitativního výzkumu
Výzkum veřejného mínění
Sociologický výzkum II.
Krajská zpráva – královehradecKÝ kraj
průběžná zpráva z 2. etapy sběru dat
Prezentace výzkumu Zbiroh 2018
Co říká česká veřejnost?
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Zdravotnictví očima pacientů
Transkript prezentace:

VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI Závěrečná zpráva z kvantitativního sociologického výzkumu pro Českou televizi květen 2014

DESIGN VÝZKUMU

2. METODA VÝZKUMU Kvantitativní výzkum na populaci dospělé ČR. Výběrový soubor (vzorek dotázaných) Velikost výběrového soboru: N = 1211 respondentů. Termín sběru dat: 19. 5. – 23. 5. 2014 Způsob výběru vzorku: kvótní výběr na základě dat ČSÚ, 2011 a pozdějších aktualizací. Kvótní znaky: pohlaví, věk, nejvyšší dosažené vzdělání a bydliště (velikost obce a region). Cílová skupina: obyvatelé ČR ve věku 18 let v s volebním právem. Nástroj sběru dat Dotazník s délkou vyplnění průměrně 12 minut, obsahoval 15 uzavřených a multipoložkových otázek. Metodika sběru dat CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) vyškolených operátorů s respondenty. Rozhovory realizovalo call centrum agentury FOCUS. Školení operátoři agentury FOCUS zaznamenávali odpovědi respondenta při interview do elektronického dotazníku. Při zpracování dat byly využity techniky jednorozměrné i vícerozměrné statistiky. Zpracování proběhlo v programu SPSS / PC. Interval spolehlivost: max. ± 2,8 % na 95 % hladině významnosti. Kontrola sběru dát Sběr dat je kontrolován v souladu s pravidly kodexu Esomar. Kontrola je prováděna v těchto oblastech: správnost výběru požadované osoby podle kvóty, úplnost a správnost vyplnění dotazníku, Správnost kladení otázek. 3

NÁZORY NA EVROPSKOU UNII A ČESKÉ ČLENSTVÍ V EU

Míra informovanosti o dění v EU „Jste dostatečně informován/a o Evropské unii, jejích orgánech a politických jednáních, která probíhají v Bruselu?“ údaje v % údaje v % N = 1211

Míra informovanosti o dění v EU dle sociodemografických charakteristik „Jste dostatečně informován/a o Evropské unii, jejích orgánech a politických jednáních, která probíhají v Bruselu?“ údaje v % N = 1211

Vnímání Evropské unie nedemokratická demokratická zbytečná užitečná „Co si myslíte o Evropské unii? Budu Vám postupně číst dvojice protikladných slov a vy mi řekněte, které z těchto slov lépe vyjadřuje Váš názor na EU.“ demokratická užitečná efektivní blízká českým občanům levicová nedemokratická zbytečná neefektivní vzdálená českým občanům pravicová údaje v % nedemokratická zbytečná pravicová neefektivní vzdálená českým občanům demokratická užitečná levicová efektivní blízká českým občanům N = 1211 průměrné hodnoty odpovědí

Vnímání Evropské unie dle politické orientace respondentů „Co si myslíte o Evropské unii? Budu Vám postupně číst dvojice protikladných slov a vy mi řekněte, které z těchto slov lépe vyjadřuje Váš názor na EU.“ nedemokratická zbytečná pravicová neefektivní vzdálená českým občanům demokratická užitečná levicová efektivní blízká českým občanům průměrné hodnoty odpovědí N = 1211

Názory na různé aspekty českého členství v EU „Do jaké míry souhlasíte či nesouhlasíte s následující mi výroky?“ údaje v % N = 1211

Názory na různé aspekty českého členství v EU „Do jaké míry souhlasíte či nesouhlasíte s následující mi výroky?“ 1 - rozhodně souhlasím 4 - rozhodně nesouhlasím Členství ČR v Evropské unii přináší nárůst byrokracie a zřizování zbytečných úřadů. Členství ČR v Evropské unii je doprovázeno přílišným omezováním evropskými zákony Členstvím ČR v Evropské unii získala unie příliš velký vliv na politiku a rozhodování u nás. Členstvím ČR v Evropské unii je zajištěna větší vojenská bezpečnost naší země. Členství v Evropské unii vedlo ke zvýšení životní úrovně občanů ČR Členství ČR v Evropské unii ohrožuje českou kulturu. průměry, N = 1211

Odraz členství ČR v EU v osobním životě respondentů „Jak se promítlo členství Česká republiky v EU do Vašeho osobního života?“ údaje v % údaje v % N = 1211

Odraz členství ČR v EU v osobním životě respondentů dle sociodemografických charakteristik „Který z následujících výroků nejvíce odpovídá Vašemu názoru na volby do Evropského parlamentu?“ údaje v % N = 1211

Národní a evropská identita respondentů „Považujete se za ... ?“ údaje v % údaje v % N = 1211

Národní a evropská identita respondentů dle sociodemografických charakteristik „Považujete se za ... ?“ údaje v % N = 1211

Rovnocennost pozice ČR v EU „Myslíte si, že je pozice České republiky v Evropské unii rovnocenná s ostatními členskými zeměmi?“ údaje v % údaje v % N = 1211

Rovnocennost pozice ČR v EU dle sociodemografických charakteristik „Myslíte si, že je pozice České republiky v Evropské unii rovnocenná s ostatními členskými zeměmi?“ údaje v % N = 1211

Preferované budoucí uspořádání EU „Jaký je Váš názor na budoucí uspořádání EU? Který z následujících výroků se nejvíce blíží Vašemu názoru?“ údaje v % údaje v % N = 1211

Preferované budoucí uspořádání EU dle sociodemografických charakteristik „Jaký je Váš názor na budoucí uspořádání EU? Který z následujících výroků se nejvíce blíží Vašemu názoru?“ údaje v % N = 1211

Hodnocení postupu EU v konfliktu na Ukrajině „Domníváte, že dosavadní postup Evropské unie v konfliktu na Ukrajině je v zájmu občanů České republiky?“ údaje v % údaje v % N = 1211

Hodnocení postupu EU v konfliktu na Ukrajině dle sociodemografických charakteristik „Domníváte, že dosavadní postup Evropské unie v konfliktu na Ukrajině je v zájmu občanů České republiky?“ údaje v % N = 1211

VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU

Názory na důležitost evropských voleb „Který z následujících výroků nejvíce odpovídá Vašemu názoru na volby do Evropského parlamentu?“ údaje v % údaje v % N = 1211

Názory na důležitost evropských voleb dle sociodemografických charakteristik „Který z následujících výroků nejvíce odpovídá Vašemu názoru na volby do Evropského parlamentu?“ údaje v % N = 1211

Preference strany nebo konkrétního kandidáta „Pokud byste šel/šla volit do Evropského parlamentu, co by pro Vás při rozhodování o tom, komu dáte svůj hlas, bylo důležitější?“ údaje v % údaje v % N = 1211

Preference strany nebo konkrétního kandidáta dle sociodemografických charakteristik „Pokud byste šel/šla volit do Evropského parlamentu, co by pro Vás při rozhodování o tom, komu dáte svůj hlas, bylo důležitější?“ údaje v % N = 1211

Strana s největším potenciálem ovlivňovat dění v EU „Která z kandidujících politických stran má, dle Vašeho názoru, reálně největší potenciál ovlivňovat rozhodování Evropského parlamentu?“ žádná 3x S&D 1x konzervativní euroskepticá strana Klub angažovaných nestraníků údaje v % N = 1211

Strana s největším potenciálem ovlivňovat dění v EU „Která z kandidujících politických stran má, dle Vašeho názoru, reálně největší potenciál ovlivňovat rozhodování Evropského parlamentu?“ LEVICOVĚ ORIENTOVANÍ STŘEDOVĚ ORIENTOVANÍ PRAVICOVĚ ORIENTOVANÍ údaje v % údaje v % údaje v % N = 1211

Obraz kandidátů v očích veřejnosti ODBORNĚ NEJKOMPETENTNĚJŠÍ KANDIDÁT NEJVĚTŠÍ OBHÁJCE SOCIÁLNÍCH PRÁV NEJVĚTŠÍ OBHÁJCE NÁRODNÍCH ZÁJMŮ údaje v % údaje v % údaje v % N = 1211

Obraz kandidátů v očích veřejnosti dle politické orientace respondentů ODBORNĚ NEJKOMPETENTNĚJŠÍ KANDIDÁT NEJVĚTŠÍ OBHÁJCE SOCIÁLNÍCH PRÁV NEJVĚTŠÍ OBHÁJCE NÁRODNÍCH ZÁJMŮ údaje v % údaje v % údaje v % N = 1211

Vhodný kandidát na českého eurokomisaře „Kterého z následujících politiků považujete za nejvhodnějšího kandidáta České republika na pozici eurokomisaře?“ údaje v % údaje v % N = 1211

Vhodný kandidát na českého eurokomisaře dle sociodemografických charakteristik „Kterého z následujících politiků považujete za nejvhodnějšího kandidáta České republika na pozici eurokomisaře?“ údaje v % N = 1211

KELLER - řádková a sloupcová % celek - 29 % pohlaví věk vzdělání velikost obce N = 1211

TELIČKA - řádková a sloupcová % celek - 32 % pohlaví věk vzdělání velikost obce N = 1211

NIEDERMAYER - řádková a sloupcová % celek - 9 % pohlaví věk vzdělání velikost obce N = 1211

ZAHRADIL - řádková a sloupcová % celek - 14 % pohlaví věk vzdělání velikost obce N = 1211