POČÁTKY ISLÁMU, VÍRA A TRADICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Mekka a medina Hudba.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
V současném světě – 2 názory na svět
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
JIHOZÁPADNÍ ASIE = „BLÍZKÝ VÝCHOD“
ŠARÍA.
Somálsko.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Islám.
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
Aneb jak ho vnímají různé státy, náboženství, historie trestu smrti a jak je vnímán dnes.
Název Obyvatelstvo – pohlavní, věková a náboženská struktura
Islám Arabové.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Arabská říše Islám.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
RISK Náboženství.
Islám, ropa, oblast napětí
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______) 
Světová náboženství – islám
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s islámským náboženstvím.
ISLÁMSKÝ NÁBOŽENSKÝ SYSTÉM
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… MODLITBY NA DUBEN 2015.
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Rozšíření Islámu v dnešní době
Muhammad Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Opakování - náboženství
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Křesťanství a středověká Evropa
Digitální učební materiál
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Téma (název prezentace)
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_141_Jihozápadní Asie
Arabové a islám.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

POČÁTKY ISLÁMU, VÍRA A TRADICE

Co se Ti vybaví po zhlédnutí následujících obrázků?

Základní fakta o islámu Alláha Víra v – ……………. Svatá kniha – ……………... Věřící – …………………... Svatyně – ……………………. korán muslim mešita

Hlavní povinnosti muslimů 1) věř jen v jediného Boha 2) modli se k němu pětkrát denně 3) dávej almužny chudým 4) jeden měsíc v roce se posti 5) alespoň jednou za život vykonej pouť do Mekky

Rozmanitost islámu 1. Na jaké větve se islám dělí? 2. Ve kterých oblastech je islám nejvíce rozšířen? Ve kterých zemích? Viz Příloha Islám se dělí na sunnitskou a šíitskou větev, ale existuje spousta jiných větví, islám je velmi rozmanitý v závislosti na společnosti, ve které se vyvíjel a stále vyvíjí – islám v Saúdské Arábii je v určitých ohledech velmi odlišný od islámu v Bosně, Íránu, Indonésii atd.

Rozmanitost islámu Pro ilustraci – islám není jednolité náboženství, je rozmanitý. Zdroj: Islam branches and schools by Angelpeream. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Islam_branches_and_schools.svg#/media/File:Islam_branches_and_schools.svg

Kde je islám státním náboženstvím? Barevné státy – státy, kde významný podíl obyvatelstva vyznává islám. Jasně zelená – stát, který se deklaruje jako islámský (pozor, NEJEDNÁ SE o Islámský stát) Tmavá zelená – stát, kde je islám státním náboženstvím Modrá – mnoho obyvatel tohoto státu vyznává islám, ale stát je sekulární – náboženství a stát jsou odděleny Žlutá – vztah náboženství a státu není určen Zdroj: Islam attitudes by Mohsin Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Islam_attitudes.png#/media/File:Islam_attitudes.png

Islámské právo šaría Zelená – šaría není v právním systému aplikována. Žlutá – šaría se používá jen v otázkách občanského práva (např. manželství, rozvod, dědictví, …). Fialová – šaría se používá v celém právním systému, v občanském i trestním právu. Oranžová – šaría se používá různě, v různých variantách. Navíc existuje mnoho různých právních nauk/škol (madhabů), každá z nich islámské právo šaría vysvětluje a používá jinak, některé jsou tradičnější, jiné více pracují s vlastním úsudkem a jsou flexibilnější, … Use of Sharia by country by 2013_Freedom_House_world_map.svg Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Use_of_Sharia_by_country.svg#/media/File:Use_of_Sharia_by_country.svg

Práce s textem (kritické čtení) TED talk Víra versus tradice v Islámu, s českými titulky a českým přepisem (třeba zapnout) http://www.ted.com/talks/mustafa_akyol_faith_versus_tradition_in_islam Pracuj s informacemi a myšlenkami obsaženými v textu – označ je symboly: x informace či myšlenky, s kterými nesouhlasíš + informace či myšlenky, které jsou nové ? informace či myšlenky, které jsou nejasné, nejednoznačné, ke kterým bys potřeboval/a více informací ! informace či myšlenky, které jsou pro tebe důležité, zásadní Text je přepisem z tohoto vystoupení (zkráceno)

Otázky k textu Které informace jste označili kterým symbolem? Proč? Které myšlenky z textu vás zaujaly? Čím? Jaké zvyky autor ve své řeči zmiňuje? Jaký je jeho postoj k těmto zvykům? Známe podobné případy i z jiných oblastí, jiných náboženství? Existují nějaké tradice, zvyky, které jsou vnímány jako „naše“, ale vy se s nimi neztotožňujete, nebo vám dokonce vadí? (V rámci třídy, kraje, země, party, ...) Co se dá s těmito případy dělat? Jak k nim přistupoval přednášející?