Alexandr Sergejevič Puškin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Citáty O LÁSCE.
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN
Obecné poučení o literatuře
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Anotace: Prezentace představuje básníky 19. st. - Goetha, Puškina
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
A.S. Puškin- život a dílo Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem.
FEDERICO GARCÍA LORCA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Romantismus v literatuře
Victor Hugo ( ).
Portréty literárních osobností světové literatury.
Romantismus ve světové literatuře
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
Alexandr Sergejevič Puškin
Portréty literárních osobností světové literatury.
Vítězslav Hálek Májovci
E VŽEN O NĚGIN A. S. Puškin. E VŽEN O NĚGIN Román ve verších Významné dílo ruského romantismu.
Guy de Maupassant
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Kdo jsem Zdenka Suchánková Jsem pátá zleva.
Téma: Evžen Oněgin - A. S. Puškin
Alexandr Sergejevič Puškin
Ruský romantismus.
Romantismus ve světové literatuře Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Portréty literárních osobností světové literatury
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Anotace Žák se seznámí s ukázkami tvorby Michala Viewegha a Ivana Vyskočila…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se.
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
2. Sentimentalismus a preromantismus
Ruský dramatik,povídkář a prozaik.  Narodil se 29.ledna 1860 ve státě na území Evropy i Asie v městečku Taganrog,kde později i vystudoval gymnázium.
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Český jazyk a literatura
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Eugen Oněgin Alexander Sergejevič Puškin Miroslav Řehoř.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
Alexandr Sergejevič Puškin
Petr Iljič Čajkovskij AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ROMANTISMUS.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Alexandr Sergejevič Puškin
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
Tento materiál byl vytvořen  rámci projektu EU peníze školám
Božena Němcová (1820 – 1862).
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_12 Romantismus Rusko
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Alexandr Sergejevič Puškin
Transkript prezentace:

Alexandr Sergejevič Puškin „

Alexandr Sergejevič PUŠKIN (1799 – 1837) básník, prozaik, dramatik, zakladatel moderní ruské prózy pocházel ze staré šlechtické rodiny, studoval v Paříži částečně černoch, vystupoval otevřeně se svými názory Puškin byl za své pobuřující verše (b. „Můj portrét“ – viz ukázka) šířené v opisech mezi opozičně smýšlející mladou šlechtickou inteligencí carem poslán do vyhnanství na jih Ruska na Kavkaz. V r. 1827 návrat z vyhnanství do Petrohradu  hlídán a nesměl opustit Petrohrad. R. 1837 byl vylákán k souboji, ve kterém také zemřel (zabil ho milenec jeho ženy, umíral dva dny)

Můj portrét Miluji vše, co kolem vře, Chceš autoportrét ode mne, Samotu nenávidím, A podle skutečnosti. Hnusím si debaty a pře, Mé pero hned se rozverné Učení trochu šidím. Miniaturky zhostí. Divadlem bývám zaujat Jsem školák, mladý větroplach I bálem dozajista. A dosud ve výcviku, A řek bych, co mám ještě rád, Že bych byl hloupý, nemám strach, Nebýt já lyceista. To říkám bez cavyků. Teď jsi mě poznal, příteli, Neměla ani Sorbonna, Aniž bys ducha mořil. Kde páni vědci řeční, Kéž by mě všichni viděli, Tak unaveného křiklouna, Jakého Bůh mě stvořil. A to jsem začátečník. Čtverák a rarach, podobný Neradno k mojí postavě Víc opicím, než mužským, Přiměřit kolohnáty. Hned vzplane, hned má po ohni. Mám svěží pleť a na hlavě Hle - takový je Puškin Vlas rusý, kudrnatý.

Otázky k básni: Jak vidí Puškin sám sebe? Jaké jsou jeho povahové rysy? Jak vypadá? Jak je báseň psána? Myslí Puškin vážně vše, co zde uvádí? Jaký prostředek hojně využívá? Vysvětlete slova: rarach, lyceista, Sorbonna, kolohnát, čtverák, vlas rusý

Srovnejte báseň s podobiznou 

Román ve verších: EVŽEN ONĚGIN filosoficko–společenský a milostný veršovaný román, autor zde zobrazuje tehdejší ruskou společnost příběh se odehrává v ruské vesnici a v Moskvě na počátku 19. st. Děj: Příběh ruského šlechtice, který přijíždí na venkov ujmout se dědictví po zemřelém strýci; dosud vedl hýřivý život, nudil se, ale ani venkov ho nezměnil; seznámení s mladým statkářem a básníkem Vladimírem Lenským, zavedl ho do rodiny Larinových (vdova s dvěma dcerami), Oněgin poznal Olgu i Taťánu (Taťána se do Oněgina zamilovala a Oněgin se pro ní stal ztělesněným ideálem); Taťána posílá dopis Oněginovi = vášnivé a upřímné vyznání lásky, Oněgin odmítl, při návštěvě Larinových naschvál flirtoval se snoubenkou Lenského Olgou, vzbudil jeho žárlivost, vyzván na souboj, v němž Lenský zabit, Olga se provdala za důstojníka, Taťána s matkou odjela do Moskvy, po čase se provdala za staršího generála knížete Gremina, Oněgin ji po letech znovu potkal v Petrohradu na plese už jako přední dámu společnosti, touží po ní, píše jí láskyplné dopisy, ale zůstávají bez odpovědi, navštívil ji, vyznal ji lásku, ale Taťána, ač ho stále tajně milovala, odmítla a zůstala věrná svému muži

Postavy: Evžen Oněgin - reprezentuje typ „zbytečného člověka“  unuděný a lehkomyslný šlechtic plný předsevzetí, ale není schopen je uskutečnit Vladimír Lenský – mladý statkář, nepraktický snílek, neúspěšný básník, bezbranně naivní Taťána – sentimentální, romantická, citlivá, dívka, upřímná, skromná, důvěřivá; vysoké mravní hodnoty Olga – veselá, trochu koketní

Kompozice díla: román ve verších, prolínání romantismu s realismem, prvky lyriky, epiky i dramatu, někdy označováno i jako lyrický deník  dílo se skládá z 8 částí a každá část je uvedena motty z ruských i cizích autorů tzv. zrcadlová kompozice – protiklady postav (Oněgin X Lenski, Taťana X Olga), protiklady prostředí (město-vesnice) autobiografické prvky Romantické i realistické prvky  romantický příběh šviháka Oněgina X reflexe (úvaha) o lidstvu, národě, jedinci v 19. stol. Adaptace díla: Petr Iljič Čajkovskij – opera Evžen Oněgin

Otázky Jaké národnosti byl A. S. Puškin? Jak tento spisovatel zemřel? Jak se jmenuje veršovaný román A. S. Puškina? Uveď alespoň 2 postavy z tohoto románu? Který ruský hudební skladatel napsal stejnojmennou operu na Puškinův námět? Proč tajenka křížovky zněla „zbytečný“?