Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

A.S. Puškin- život a dílo Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0794 s názvem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "A.S. Puškin- život a dílo Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0794 s názvem."— Transkript prezentace:

1 A.S. Puškin- život a dílo Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Život: 1799-1837 Pocházel ze zámožné aristokratické rodiny z Moskvy
Dědeček z matčiny strany byl synem etiopského vladaře, původem tedy Habešan, Puškin o něm napsal povídku Mouřenín Petra Velikého (nedokončeno) Studoval prestižní lyceum Carské Selo (Petrohrad) Již v 15 letech píše své první básně, viz Můj portrét dále, které mají velký úspěch Začal se politicky angažovat (sympatizuje s děkabristy)

3 Bachčisarajská fontána Cikáni
Po matce zdědil bouřlivou a tvrdohlavou povahu, což se projevilo jak v jeho tvorbě, tak v postoji k monarchii. Po napsání satirických veršů na cara Alexandra I. mu hrozí vyhnanství na Sibiři. Je převelen na jih, později odchází na rodový statek v Michajlovském u Pskova. Fascinuje ho příroda moldavských stepí, pobřeží Černého moře, ale především Krym a Kavkaz. Tyto kraje ho inspirují k napsání tzv. jižních poém: Kavkazský zajatec Bratři zbojníci Bachčisarajská fontána Cikáni Začal zde psát i slavného Evžena Oněgina V Michajlovském dopsal i historické drama Boris Godunov, ke kterému ho inspiroval W. Shakespeare.

4 Návrat do Moskvy a Petrohradu
V r mu car Mikuláš I. povolil návrat, Puškin je nadšen, píše veršované eposy zasažené dobou Petra I. POLTAVA MĚDĚNÝ JEZDEC KAPITÁNSKÁ DCERKA Vydává několik skvělých povídek: PIKOVÁ DÁMA BĚLKINOVY POVÍDKY

5 V r se Puškin oženil Jeho manželkou se stala Natálie Gončarová, žena, která byl vyhlášená svou krásou a šarmem. Okouzlila nejen Puškina, ale i většinu carského dvora. Brzy po sobě se jim narodily čtyři děti.

6 „Pouze nesmrtelní básníci si mohou dovolit umírat mladí.“ Jiří Žáček.
Puškin se účastnil mnoha duelů, některé zdroje uvádí celkový počet 29. Poslední duel byl vyvolán kvůli podezření, že jeho žena udržuje milostný poměr s francouzským diplomatem. Puškin bojující za čest své ženy byl střelen do břicha, v hrozných bolestech byl převezen domů, kde za dva dny umírá ve věku 37 let. Na obrázku je vitrína s Puškinovou vestou, kterou měl toho dne na sobě.

7 Požádal jsi mne o portrét, Miluji svět, jenž kvasem vře,
A. S. Puškin Můj portrét Požádal jsi mne o portrét, Miluji svět, jenž kvasem vře, můj vlastní, přirozený. samotu nenávidím, Dobrá, můj milý, bude hned, hnusím si debaty a pře, ač v drobném provedení. učení trochu šidím. Jsem školák, mladý větroplach Divadlem bývám zaujat a dosud ve výcviku, i bálem dozajista a řek bych, že bych byl hloupý, nemám strach, co mám ješte rád, To říkám bez cavyku. jen nebýt lyceista. Neměla ani Sorbonna, Teď jsi mne poznal, kde Páni vědci řeční, příteli, aniž bys ducha mořil. tak únavného křiklouna, Kéž by mne všichni viděli, jak já jsem, začátečník. jakého Bůh mne stvořil. Neradno k mojí postavě Čtverák a rarach, podobný přiměřit kolohnáty. víc opicím než mužským, Mám svěží pleť a na hlavě vlas rusý, hned vzplane, hned má po ohni. kudrnatý. takový je Puškin.

8 Proč obdivovat A. S. Puškina?
1) Psal poezii, prózu i drama, vše na špičkové úrovni a s tématy, která jsou univerzálně platná a nadčasová; 2) Miloval ruštinu, položil základy spisovné ruštiny a ukázal jiným básníkům, co znamená použít moderní básnický jazyk; 3) Usiloval o očištění ruštiny od archaismů a sám obohacoval svůj jazyk lidovými výrazy; 4) Byl důležitým představitelem období, které můžeme označit za přechod mezi romantismem a realismem. Právě Puškin nezměrnou vahou přispěl a vlastně se také zasloužil o vytříbení stávajícího romantismu, jeho literárního dovršení a zavádění nových realistických progresivních prvků; 5) Puškin přivedl ruskou literaturu k „dospělosti“ a připravil tak cestu pro budoucí generaci kritických realistů.

9 Citace POLÁŠKOVÁ, Taťána, Dagmar MILOTOVÁ a Zuzana DVOŘÁKOVÁ. Literatura: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 207 s. Maturita. ISBN X. Alexander Sergejevič Puškin: nevšední tvorba, život i smrt. In: KŘEČKOVÁ, Eva. Rusko-info.cz [online] [cit ]. Dostupné z: zivot-i-smrt KLIKA, Standa. Alexandr Sergejevič Puškin. In: KLIKA, Standa. Velikáni: referáty, životopisy, díla, zajímavosti [online] [cit ]. Dostupné z: MARTINKOVÁ, Věra. Čítanka 2: pro 2. ročník středních škol. 1. vyd. v nakl. Tripolia, Celkově 5. vyd. Praha: Tripolia, 2000, 375 s. Edice českého jazyka a literatury. ISBN Alexandr Sergejevič Puškin. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Alexandr Sergejevič Puškin: Evžen Oněgin. In: DPB: Divadlo Petra Bezruče [online]. [cit ]. Dostupné z: onegin/#

10 Tento digitální učební materiál zpracovala Mgr. Veronika Sivková.
V Havířově


Stáhnout ppt "A.S. Puškin- život a dílo Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0794 s názvem."

Podobné prezentace


Reklamy Google