SEKTA je náboženská skupina, která nějakým způsobem omezuje své členy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak rozeznat sekty a církve?
Advertisements

Muž který předpověděl - !!PRAVDU!!-.  Michel de Nostradame – Nostradamus  Michel de Nostradame – Nostradamus je dodnes tajuplně fascinující postavou.
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
V současném světě – 2 názory na svět
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
JBA V televizi CNBC proběhl hodinový rozhovor s Warrenem Buffetem, druhým nejbohatším mužem světa, který mimo jiné věnoval 31 miliard USD na charitu. Zde.
DĚTSKÁ PRÁVA Svět je veliká skládačka složená z mnoha dílů. Všichni, i ty , jsme jeho součástí.
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Křesťanství vznik a podstata.
1. přikázání Táta daroval synovi vše, syn si přestal všímat otce.
HARÉ KRŠNA CO SE VÁM VYBAVÍ? průvody městem tanec zpěv mahámantry
Světová náboženství.
Občanská výchova 7. ročník
NÁBOŽENSKÉ SEKTY A KULTY Sekta je náboženská nebo politická skupina, která se odpojila od větší, již zavedené skupiny. Sekty mohou mít s původní skupinou.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Náboženská literatura
NÁBOŽENSKÉ SEKTY Mgr. Michal oblouk.
VY_32_INOVACE_02_SVP_091_Bel
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Náboženská hnutí a sekty
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Sociální patologie SCPT SCPA
Vypracoval: Jakub Moravec
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
SEKTÁŘSTVÍ.
Téma: Světová náboženství
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
MOŽNOSTI INTERVENCE – SEKTY
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Modlitby - červen 2015 A tak bratři, modlete se za nás, aby se Slovo Páně rychle šířilo…
Výchova k občanství – Náboženské sekty
SEKTY ÚOOZ SKPV PČR PRAHA ODBOR METODIKY, PREVENCE A MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Náboženská společnost svědků Jehovových v ČR Zýmová, Melicharová, Šrámková.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Připravila:Kristýna Němcová  Satanismus své jméno odvozuje od satana zlého démona jenž se vzbouřil samotnému bohu a stal se protivníkem jeho synem Ježíše.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Výchova ke zdraví TEMA: Denní režim ČÍSLO.
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Druh učebního materiálu
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Digitální učební materiál
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Judaismus (židovství)
DUM - Digitální Učební Materiál
Náboženství a fanatismus
Sociální skupiny a role
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Digitální učební materiál
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Socializace Kejřová.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
SVĚDKOVÉ JEHOVOVI ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_21
Člověk a zdraví Bc. Kateřina Cuperová
Sekty a zneužití náboženství
Presbytariánská církev
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Židovství - Judaismus Pavel Novák, Roman Budějský, Tereza Dvořáková, Veronika Velichová, Zuzana Veselá.
Význam křesťanství ve středověku
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

SEKTA je náboženská skupina, která nějakým způsobem omezuje své členy. Stát jí neuznává jako náboženství.

Znaky sekty: Nesvoboda členů Silná autorita (= osobnost) Poslušnost autoritě Uzavřenost – zákaz styku s rodinou a přáteli Zákaz sledování TV, novin, internetu Zjednodušená pravda (vymývání mozků) Členové mají pocit výjimečnosti Citová závislost členů na sektě Postupně musí členové pracovat a snažit se více Často vyžaduje majetek svých členů Je velmi obtížné ze sekty odejít

SEKTY V ČR: 1. SVĚDKOVÉ JEHOVOVI 2. HNUTÍ HARE KRŠNA (též HARE KRIŠNA) 3. SATANISMUS

1. SVĚDKOVÉ JEHOVOVI Sekta, která vychází z textu Bible, ale pozměnila si ji. Věří, že bude konec světa a Ježíš se vrátí znovu na zem. Již několikrát vypočítali konec světa, ale nikdy nepřišel.

Velmi silná je postava vůdce sekty, kterého musí všichni poslouchat. Vydávají svůj časopis Strážná věž, ve kterém píší často lživé informace, pro členy sekty jsou však pravdivé.

Mají velmi přísná pravidla: Zákaz krevní transfuze. Neslaví narozeniny. Neslaví Vánoce. Nesmí se moc stýkat s lidmi, kteří nejsou v sektě. Vydělávají si prodejem knih a příspěvky členů sekty. Nebezpečí: rizikem je absolutní poslušnost vůdci a odmítání transfuzí. Psychický vývoj dítěte může též ohrozit neslavení Vánoc a narozenin.

2. HNUTÍ HARE KRŠNA Je odvozeno z hinduismu. Uznává Kršnu. Členové sekty žijí v chrámech či farmách. Jsou vegetariáni.

Mají velmi přísný režim (vstávají v 5 hodin ráno, pracují těžce na poli, kromě svátků jedí pouze jednoduchá jídla).

Za den musí říci 1728 x mantru (=modlitbu): Hare Kršna, hare Kršna, Kršna, Kršna, hare hare. Hare ráma, hare ráma, Rama, ráma, Hare, hare.

Mají typický vzhled:

Peníze získávají z provozování vegetariánských restaurací, prodejem sušenek, knih. Nebezpečí: izolovaný přísný život může ohrozit psychický vývoj člověka. Velké nebezpečí je hlavně pro děti, které nechodí do školy.

3. SATANISMUS Uctívá Satana jako protiklad Boha. Nemá rád křesťanství a jeho základní pravidla. Existuje mnoho různých satanistických skupin. Kniha – Satanistická bible Hlavní zákon satanistů: „Dělej co chceš, to je celý zákon.“

Satanistické symboly:

Satanismus je spojený s obřady (často s obětováním zvířat, výjimečně skupinovou vraždou lidí). Též je spojován s metalovou hudbou a čarodějnictvím. Nebezpečí: velké riziko přechodu od satanismu ke kriminalitě.

SEKTY Výpisky do sešitu: SEKTA = NÁBOŽENSKÁ SKUPINA, KTERÁ OMEZUJE SVÉ ČLENY HLAVNÍ ZNAKY SEKT: SILNÁ AUTORITA POSLUŠNOST IZOLACE NESMYSLNÁ PRAVIDLA VYMÝVÁNÍ MOZKŮ VELMI OBTÍŽNÝ ODCHOD ZE SEKTY

SEKTY V ČR: 1.SVĚDKOVÉ JEHOVOVI VĚŘÍ, ŽE PŘIJDE KONEC SVĚTA A JEŽÍŠ SE VRÁTÍ ZNOVU NA ZEM. MUSÍ VE VŠEM POSLOUCHAT VŮDCE. NESMÍ DAROVAT ANI PŘIJÍMAT KREV, NESLAVÍ NAROZENINY, VÁNOCE, NESMÍ SE MOC STÝKAT S LIDMI MIMO SEKTU.

2. HARE KRŠNA UCTÍVAJÍ KRŠNU. ŽIJÍ V CHRÁMECH ČI NA FARMÁCH. ODŘÍKÁVAJÍ 1 MODLIDBU 1728x ZA DEN. JSOU VEGETARIÁNI. PŘÍSNÝ DENNÍ REŽIM. SVÉ DĚTI NEPOSÍLÁJÍ DO ŠKOLY.

3. SATANISTÉ UCTÍVAJÍ SATANA A NEUZNÁVAJÍ HODNOTY KŘESŤANSTVÍ. MAJÍ SVÉ ZNAKY (OBRÁCENNÝ KŘÍŽ, PENTAGRAM), RITUÁLY A HUDBU ZÁKLADNÍ PRAVIDLO: „DĚLEJ SI CO CHCEŠ.“ NEBEZPEČÍ KRIMINÁLNÍHO CHOVÁNÍ (TÝRÁNÍ ZVÍŘAT, VYKRÁDÁNÍ HROBŮ, SKUPINOVÉ VRAŽDY).