Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Zákon o sociálních službách
Péče o pacienta před a po implantaci kardiostimulátoru
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Darja Hrabánková Navrátilová
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Sociálně právní otázky
Přiznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání adiktologa
Vypracovala : Ing. Bc. Vladislava Pešťáková
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Komunitní péče.
PREVENTIVNÍ PÉČE.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Doktor. Co dělá doktor ? provádění vyšetření a preventivních prohlídek předepisování léků či doporučení týkající se životního stylu provádění povinných.
ORTOPEDICKÉ ODDĚLENÍ přednosta MUDr. Zdeněk Košťál.
20. září 2006 Vyšetření dítěte s hypertenzí. 20. září krok – zjištění hypertenze  Pravidelné preventivní prohlídky zdravých dětí.  Pravidelné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Depistáž kolorektálního karcinomu – současný stav Josef Doseděl Interní oddělení NMSKB Praha 1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Mgr. Elena Pospíšilová.  Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením  vyjmenovává a definuje nárok na dávky pro osoby.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Lékařská posudková služba očima neslyšících osob s kombinovaným postižením Mgr. Věra Strnadová Česká unie neslyšících.
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
POSUZOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOSTI K PRÁCI V RIZIKU VIBRACÍ
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
1 ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ MUDr. Vlastislav Kaplan Vrchní ředitel úseku lékařské.
Zdravá práce - základy pracovního lékařství Doc. MUDr. Marie Nakládalová, Ph.D. Klinika pracovního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní.
Sociální dávky pro OZP. Sociální dávky Dávky ze systému sociálního zabezpečení, hl.: – Invalidní důchody – Příspěvek na péči – Příspěvky pro zdravotně.
G RANADA – E RASMUS + S PECIFIKA OŠETŘOVATELSKÉ A NUTRIČNÍ PÉČE U SENIORŮ V ZAHRANIČÍ Lucie Kenkušová a Kristýna Hypešová.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
SWOT analýza a koncepční záměry LPS ČSSZ
Závodní preventivní péče Kyasová Miroslava Katedra ošetřovatelství LF MU.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Preventivní prohlídky Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství.
Zdravá práce - základy pracovního lékařství Doc. MUDr. Marie Nakládalová, Ph.D. Klinika pracovního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Diabetes mellitus nemoc, která zasluhuje pozornost! Vítězslav Vavroušek, MZČR 11/2011 PS.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
Ošetřovatelství v primární péči
Prevence onkologických onemocnění – rakovina prsu
Onkologie Jitka Pokorná.
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Závodní preventivní péče
Dostupnost návazných seniorských služeb a role PL
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Budoucnost domácí péče
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství

Okruhy činnosti sestry u PL pro dospělé Prevence - primární, sekundární, terciální Diagnostika Léčba Dispenzarizace Návštěvní služba Posudková činnost Administrativa Pracovně lékařské služby

Spolupráce s lékařem v ordinaci Denní harmonogram práce Týdenní harmonogram práce Pracovní doba - činnosti přípravné - zajištění plynulého chodu ordinace (pořadí zvaní do ordinace) - činnosti dokončovací

Preventivní prohlídky Vyhláška č. 70/2012 Sb. v oboru praktický lékař pro dospělé

Preventivní prohlídka v oboru praktický lékař pro dospělé Frekvence – 1 x za dva roky (nejdříve 23 měsíců od poslední prohlídky)

Preventivní prohlídka v oboru praktický lékař pro dospělé Obsah: doplnění anamnézy, včetně sociální, se zaměřením na změny, rizikové faktory a profesní rizika; v rodinné anamnéze je zvláštní důraz kladen na výskyt kardiovaskulárních onemocnění, výskyt hypertenze, diabetes mellitus, poruchy metabolizmu tuků a nádorových onemocnění, a na výskyt závislostí

Preventivní prohlídka v oboru praktický lékař pro dospělé Obsah: kontrola očkování proti tetanu

Preventivní prohlídka v oboru praktický lékař pro dospělé Obsah: kompletní fyzikální vyšetření včetně změření krevního tlaku, zjištění výškově-hmotnostního poměru orientační vyšetření zraku a sluchu součástí preventivní prohlídky je onkologická prevence, včetně vyšetření kůže, vyšetření per rectum a zhodnocení onkologických rizik

Preventivní prohlídka v oboru praktický lékař pro dospělé Obsah: vyšetření EKG u osob od 40 let věku ve čtyřletých intervalech,

Preventivní prohlídka v oboru praktický lékař pro dospělé Obsah: laboratorní vyšetření, jehož obsahem je orientační chemické vyšetření moče při každé prohlídce, vyšetření plasmatického cholesterolu celkového a plasmatických lipoproteinů včetně triacylglycerolů v 18 letech a dále ve 30, 40, 50 a 60 letech vyšetření glykemie v 18 letech a od 40 let věku ve dvouletých intervalech,

Preventivní prohlídka v oboru praktický lékař pro dospělé Obsah: stanovení okultního krvácení ve stolici speciálním testem u osob od 50 let věku; od 55 let možno nahradit doporučením k provedení screeningové kolonoskopie jednou za 10 let;

Preventivní prohlídka v oboru praktický lékař pro dospělé Obsah: u žen od 45 let věku ověření, zda je k dispozici výsledek screeningového mamografického vyšetření z posledních 2 let.

Podíl sestry na prevenci § 3 a § 4 Vyhlášky č. 55/2011 Sb.

Diagnostika § 3 a § 4 Vyhlášky č. 55/2011 Sb. Spolupráce při sběru anamnézy Asistence při fyzikálním vyšetření Monitorování FF Odběr biologického materiálu Orientační vyšetření moči Administrace …… a další

Léčba § 3 a § 4 Vyhlášky č. 55/2011 Sb. Aplikace léků ………. Informace o užívání léků Informace o jiných léčebných postupech Převazy ………..a další Administrativa

Posudková činnost problematiky krátkodobě a dlouhodobě práce neschopných, vystavování tiskopisu o dočasné pracovní neschopnosti, sledování práce neschopných, iniciování řízení o částečné nebo plné invaliditě, zpracování podkladů pro přiznání statutu občana se změněnou pracovní schopností,

Posudková činnost posouzení zdravotního stavu pro přiznání příspěvku na péči (statutu osoby tělesně postižené (TP), těžce zdravotně postižené (ZTP) nebo osoby zdravotně těžce postižené s nutností průvodce (ZTP/P), posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorového vozidla,

Posudková činnost posuzování zdravotní způsobilosti k nošení střelné zbraně, posuzování zdravotní způsobilosti pro práci s potravinami a dětmi (zdravotní průkazy), výpisy ze zdravotnické dokumentace pro pojišťovny na žádost občanů, dále pro přiznání různých sociálních dávek a výhod (žádost o byt, příspěvek na dietní stravování, žádost o příspěvek na dopravu event. na koupi motorového vozidla ze zdravotních důvodů).

Dispenzarizace Pravidelné aktivní vyšetřování ohrožených pacientů Kontrolní vyšetření

Návštěvní služba z podnětu klienta z podnětu lékaře jediná forma kontaktu u imobilních

Návštěvní služba Poznání prostředí klienta Náročná na úsudek a rychlé rozhodnutí Charakter – preventivní, diagnostický, kurativní nebo kontrolní

Další činnosti Řešení sociálních problémů Hygienický dohled Spolupráce s dalšími složkami…….