INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Advertisements

Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Legislativa v ochraně ovzduší Směrnice o průmyslových emisích
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Zkušenosti Agentury integrované prevence za rok 2003 ČEÚ – AIP Kodaňská 10 Praha
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zkušenosti s procesem integrovaného povolování Petr Honskus, Vladimíra Henelová - ENVIROS, s.r.o.
Mgr. Magdaléna Peterková
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Věra Velecká Löw a spol. s.r.o. Vranovská 102, Brno
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 MONITORING Jan Prášek Agentura integrované prevence.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 KOMUNIKACE Vnitřní předpisy ČIŽP Martin Baranyai ČIŽP – Hradec.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Strana 1 INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 NAŘÍZENÍ RADY č. 259/93 (Autovraky) Ton Post / Kees van Hees.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 SMĚRNICE O NÁRODNÍCH EMISNÍCH STROPECH Gijs van Luyn InfoMil.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 PROGRAMY INSPEKCÍ Robert Mout DCMR – Agentura pro ŽP.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 Úvodní přednáška (Time management ) Martin Vykouk Magistrát.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Strana 1 DEFINOVÁNÍ HRANICE ZAŘÍZENÍ Gijs van Luyn InfoMil.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 NAŘÍZENÍ RADY č. 259/93 (Zákonný rámec) Ton Post / Kees van.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Geneticky Modifikované Organismy André van Loon VROM-Inspektorát.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 EMS jako součást Integrovaného povolování a inspekce Rob.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Česká inspekce životního prostředí
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Odbor životního prostředí MHMP
Nový zákon o ochraně ovzduší
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Ekologická politika EU
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Porada ochrany přírody – Brno,
Předcházení vzniku odpadů a nejlepší dostupné techniky
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Transkript prezentace:

INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY Ing. Zagorová Jitka ČEU Agentura integrované prevence

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Původ IPPC – směrnice 96/61/ES o IPPC z r. 1996, v EU v účinnosti od r. 1999 Účelem Směrnice je docílit integrované prevence a omezování znečištění vznikajícího v důsledku činností, které jsou uvedeny v Příloze I. Směrnice stanoví opatření, která mají vyloučit nebo snížit emise z výše zmíněných činností do ovzduší, vody a půdy, včetně opatření týkajících se odpadů, v zájmu dosažení vysoké úrovně ochrany životního prostředí jako celku.

Principy IPPC Integrace Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Principy IPPC Integrace Hodnocení vlivu provozu zařízení na ŽP jako celku Jednotný přístup ke stanovování podmínek IP v rámci EU Přechod od samostatné ochrany jednotlivých složek ŽP k ochraně ŽP jako celku (zabránění přenosu znečištění z jedné složky do druhé) Strana 3

Nejlepší postupy v IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Nejlepší postupy v IPPC Jedno povolení, jedno povolovací místo Povolení vydávají krajské úřady – jsou koordinátory jednotlivých specializovaných stanovisek k ochraně ŽP a zdraví člověka. Povolení nahradí více rozhodnutí, vyjádření a souhlasů, vyžadovaných pro stavební povolení. Strana 4

Nejlepší postupy v IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Nejlepší postupy v IPPC Subsidiarita Přenášení rozhodovací pravomoci na nejnižší možnou úroveň. Regionální rozhodování Strana 5

Nejlepší postupy v IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Nejlepší postupy v IPPC Dialog a vyjednávání Používá se při stanovení konkrétních podmínek povolení provozu mezi KÚ a provozovatelem Strana 6

Nejlepší postupy v IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Nejlepší postupy v IPPC Transparentnost Možnost aktivní spoluúčasti veřejnosti na procesu stanovování podmínek povolení provozu Možnost přístupu všech zájemců k relevantním dokumentům v průběhu řízení Strana 7

Nejlepší postupy v IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Nejlepší postupy v IPPC Harmonizace složkových limitů a parametrů BAT Složkové emisní limity a limity BAT se někdy liší Předepsané emisní limitní hodnoty v IP nesmí složkové limity zmírňovat a umožnit jejich nedodržování Nelze předepisovat žádné techniky nebo konkrétní technologie Strana 8

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Cíle IPPC Vytvořit základ pro ochranu lidského zdraví a životního prostředí Dosáhnout vysoké úrovně ochrany životního prostředí jako celku Strana 9

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Metody k dosažení cílů Stanovit emisní limitní hodnoty pro znečišťující látky, u kterých je pravděpodobné, že budou emitovány ve významném množství Dodržovat prevenci vzniku znečištění Primární opatřením je omezení emisí přímo u zdroje znečištění Sekundárním opatřením jsou koncové technologie k záchytu nebo zneškodnění emisí Zabránit přesunu znečištění z jedné složky do druhé Strana 10

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Metody k dosažení cílů Předcházet vzniku odpadů, recyklace nebo bezpečné odstraňování odpadů Při aplikaci BAT zohlednit technický charakter příslušného zařízení, jeho zeměpisnou polohu, podmínky životního prostředí v místě, kde se zařízení nachází Šetrně hospodařit s přírodními zdroji: Efektivně využívat energii, suroviny, pomocné materiály, vodu, atd. Dodržovat prevenci havárií Při ukončení provozu uvést lokalitu do původního stavu Strana 11