Vedení vody v rostlinách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tepelná výměna prouděním
Advertisements

Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Barva těles (Učebnice strana 178 – 181)
WO – DI – AK Bílá Hůlka WO – DI – AK Bílá Hůlka. Další soutěžní seminář pro studenty SPŠ Karviná, kde účastníci debatují o fyzikálních a chemických zákonech.
Zatmění slunce Sluneční zatmění může vzniknout jen jestliže je Měsíc v novu.Proč ale nevzniká při každém novu?Je to tím,že rovina dráhy Měsíce není totožná.
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
VY_32_INOVACE_33_ Prvouka 3.ročník Rostliny 2.
Ú VODNÍ HLAVIČKA Doplň číslo lab. práce Ú KOL 1: O DPOVĚZ NA OTÁZKY 1) Definuj rychlost (popis, značka, jednotka, značka jednotky) Popis: dráha, kterou.
PLÁŽE SE, ZLATÝM PÍSKEM Pláže se zlatým pískem je téma spojené s pozemským rájem. Ale pláže, stejně jako téměř všechny krajiny této planety, jsou pro.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rozklad světla optickým hranolem
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_174_čas-výpočet Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kinematika 4. PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Stavba rostlinného těla Stonek
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_173_rychlost-příklady Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Úkoly nejen pro Kačenky.
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optická prostředí Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Mgr. Iva Vrbová, SINOVÁ A KOSINOVÁ VĚTA Řešené slovní úlohy Mgr. Iva Vrbová,
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_172_rychlost-výpočet Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa,
STONEK.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Stonek Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Projekt do biologie a chemie. VODĚNKA - DUSÍK EXPERIMENT – JAKO RYBA VE VODĚ  DEN 1. – ZAKLÁDÁNÍ EXPERIMENTU  DEN 9. – KONTROLA  DEN 12. – KONTROLA.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
Barva těles. Barva neprůhledného tělesa je určena tím, jakou složku bílého světla těleso odráží a jakou pohlcuje. Žlutý citrón odráží žluté světlo, ostatní.
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Převody jednotek délky Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu:
ZŠ A MŠ KUNÍN ZAŘÍZENÍ MATEŘSKÁ ŠKOLA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
vlastnosti a využití dřeva
VY_32_INOVACE_Pel_II_18 Soustavy rovnic – slovní úlohy6
Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
tipy a triky pro tvořivé
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
PŘEVODY JEDNOTEK Vypracuj vše do sešitu.
Pracovní prostředí, pracovní místo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.21_Zivoni_prostredi_makrosvet_a_mikrosvet.
PŘEVODY JEDNOTEK Vypracuj vše do sešitu.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
VY_32_INOVACE_F7-001 FYZIKA 7.ROČNÍK RYCHLOST Název školy
Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST
Průměrná rychlost – úlohy II
Petr dnes ve škole psal test z převodů jednotek délky.
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Interaktivní testy ze znalostí fyziky
Převody jednotek obsahu
Výpočet času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Převody jednotek délky
VY_32_INOVACE_17_STROMY, KEŘE, BYLINY_BLECHOVÁ
Převody jednotek délky
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Převody jednotek obsahu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Vedení vody v rostlinách Duben 2017 Rychlost vedení vody Voda jako přenašeč dalších látek Náměty na bádání Vedení vody v rostlinách Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000570

Jak rychle proudí voda v rostlině? způsoby ověření Jak rychle proudí voda v rostlině? Oživení zvadlé rostliny Obarvená voda

Oživení zvadlé rostliny zvadlá rostlina Oživení zvadlé rostliny POMŮCKY zvadlá, ale ne suchá rostlina voda hodinky fotoaparát

Zkuste si tipnout, jak dlouho trvá znovuzrození rostliny. zvadlá rostlina Zkuste si tipnout, jak dlouho trvá znovuzrození rostliny. 1 hodina 6 hodin 24 hodin 48 hodin

Průběh pokusu po zalití vodou zvadlá rostlina Průběh pokusu po zalití vodou začátek po 1 hod po 3 hod

Průběh pokusu po zalití vodou znovuzrození Průběh pokusu po zalití vodou po 4 hod po 5 hod po 6 hod

transport látek Obarvená voda POMŮCKY rostliny s bílým květem, např. gerbera (stejné délky stonku) potravinářská barviva (modrá, zelená, červená, fialová, černá) voda odlamovací nůž hodinky fotoaparát

Příprava pokusu transport látek Barevné roztoky intenzivní barvy Stonky 5x nerozříznutý 3x do 1/2 rozpůlený 1x do 1/2 naříznutý na třetiny

Otázky k pokusu transport látek Jak dlouho trvá, než se do květu dostane obarvená voda, aby to bylo pozorovatelné okem? Jaká je rychlost proudění vody v rostlině? Co se stane pokud podélně nařízneme stonek a každou část ponoříme do roztoku jiné barvy? Které barvivo bude nejlépe pozorovatelné?

Postup pokusu transport látek Do každé barvy vložíme 1 nerozříznutou gerberu. Stonky 3 gerber podélně rozpůlíme a vložíme každou částí do dvou různých roztoků modrá/červená modrá/zelená červená/zelená Stonek 1 gerbery podélně rozřízneme na třetiny a umístíme každou částí do jiné barvy

Výsledky pokusu transport látek modrý roztok původní bílý květ obarvený květ obarvený květ po 2 hodinách po 24 hodinách

transport látek Výsledky pokusu červený roztok původní bílý květ obarvený květ po 2 hodinách po 24 hodinách po 24 hodinách

Výsledky pokusu – modrá/červená transport látek Výsledky pokusu – modrá/červená po 2 hodinách po 5 hodinách po 24 hodinách

Výsledky pokusu – zelená/červená transport látek Výsledky pokusu – zelená/červená po 12 hodinách po 24 hodinách

Výsledky pokusu – modrá/zelená transport látek Výsledky pokusu – modrá/zelená po 24 hodinách

transport látek Výsledky pokusu modrá/červená/zelená po 5 hodinách

transport látek Výsledky pokusu Jak dlouho trvá, než se do květu dostane obarvená voda, aby to bylo pozorovatelné okem? Odpověď: První známky obarvení byly zřetelné už po 2 hodinách od založení pokusu.

Výsledky pokusu - fyzika transport látek Výsledky pokusu - fyzika Jaká je rychlost proudění vody v rostlině? Odpověď: Délka stonku; dráha – s [km]: 25 cm Čas; t, [h]: 2 h Rychlost transportu; v, [km/h]: v = s/t Výpočet: s = 25 cm = 0,25 m = 0,00025 km t = 2 h v = 0,000125 km/h = 0,125 m/h Téma: převody jednotek, výpočet rychlosti

transport látek Výsledky pokusu Odpověď: Co se stane pokud podélně nařízneme stonek a každou část ponoříme do roztoku jiné barvy? Odpověď: Vznikne vícebarevný květ.

transport látek Výsledky pokusu Jaké barvivo bude nejlépe pozorovatelné? Odpověď: Nejlépe pozorovatelné bylo modré barvivo. Dobře se dalo také pozorovat červené a zelené. Fialové a černé barvivo nebylo vidět téměř vůbec.

Navazující otázky: transport látek Odbarví se obarvené květy, když je vložíme do čisté vody? Vede rostlina vodu jen jedním směrem? Kterou částí stonku je voda vedena u bylin a kterou u dřevin (kůra, lýko, dřevo, dřeň)? Záleží rychlost nasávání vody i na teplotě prostředí?

Inspirace a zdroje: transport látek Molisch, H.; Biebl, R.: Botanická pozorování a pokusy s rostlinami bez přístrojů, SPN Praha 1975 Grdičová B.: Praktikum z fyziologie rostlin, SPN 1976 Landwehrová, K.; Rüterová, M.: Nejnapínavější experimenty pro děti, Albatros Media 2014

CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST donátor Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000570