Vzdělávání pro konkurenceschopnost Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, 373 16 Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Člověk a příroda/Přírodopis Autor Mgr. Růžena Koubová Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a příroda/Přírodopis Třída: VII. Datum tvorby: 23.5.2013 Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: 24.5.2013 Jazyk: čeština Název VY_32_INOVACE_PŘ.7.49 Téma Přírodopis pro 6.-9.ročník Houby a rostliny Klíčová slova Bobovité, miříkovité, hluchavkovité, lilkovité, hvězdnicovité
ANOTACE Druh materiálu: Prezentace Ročník: 7. Pomůcky: - Inovace: Materiál podporuje aktivní opakování učiva s užitím interaktivní tabule Metodické pokyny: Žáci vybírají správnou odpověď z daných možností. Při pohybu během testu se kliká na šipku vpravo dole, po skončení testu je možné se vrátit k otázkám a kliknutím na řešení se objeví správná odpověď. Očekávaný výstup: Žáci umí charakterizovat skupinu bobovitých, miříkovitých, lilkovitých, hluchavkovitých a hvězdnicovitých rostlin a znají její nejznámější zástupce a jejich význam
Dvouděložné rostliny Test
Locika setá je známá pod jménem Otázka číslo 1 Locika setá je známá pod jménem a) květák b) brokolice c) kapusta kadeřavá d) hlávkový salát
Lodyha většiny hluchavkovitých rostlin je Otázka číslo 2 Lodyha většiny hluchavkovitých rostlin je a) kruhová b) oválná c) čtyřhranná d) trojhranná
Rajče, brambory a papriky pochází z Otázka číslo 3 Rajče, brambory a papriky pochází z a) Evropy b) Ameriky c) Asie d) Austrálie
Květenství hvězdnicovitých rostlin je Otázka číslo 4 Květenství hvězdnicovitých rostlin je a) úbor b) okolík c) hlávka d) klas
Hluchavkovitá rostlina, jejíž rozemnuté listy voní po citrónu, je Otázka číslo 5 Hluchavkovitá rostlina, jejíž rozemnuté listy voní po citrónu, je a) levandule b) meduňka c) šalvěj d) dobromysl
Plodem bobovitých rostlin je Otázka číslo 6 Plodem bobovitých rostlin je a) dvounažka b) tvrdka c) lusk d) měchýřek
Otázka číslo 7 Slunečnice roční je a) luštěnina b) olejnina c) pícnina d) okopanina
Při přípravě pokrmů se v kuchyni z petržele obecné používá Otázka číslo 8 Při přípravě pokrmů se v kuchyni z petržele obecné používá a) květ b) kořen c) stonek d) plod
Koření oregano (přísada do pizzy) je Otázka číslo 9 Koření oregano (přísada do pizzy) je a) majoránka b) tymián c) šalvěj d) dobromysl
Jedovatou miříkovitou rostlinou je Otázka číslo 10 Jedovatou miříkovitou rostlinou je a) kerblík lesní b) bolehlav plamatý c) bolševník velkolepý d) bršlice kozí noha ŘEŠENÍ
Citace a zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Růžena Koubová. Materiál vznikl v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost – projekt EU peníze školám.