DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ21 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ANJ Tematická oblast Gastronomie a restaurační provoz Téma Polévky Ročník 1. – 4. - gastronomie Jméno autora Ludmila Křížová Datum tvorby 3.6.2013 Anotace Prezentace slouží k výkladu tématu polévky, zároveň lze tuto prezentaci využít jako materiálu pro opakování a prověřování znalostí žáků.
SOUPS
Kinds of soups Bouillon – meat bouillon, vegetable White soup – thick, thickened with brown flour Brown soup – clear, meat, smoked Thick soup – cream, legume Milk soup – noodle, fruit Vegetable – onion, garlic, carrot, peas Crumbed soup (s drobením)
Kinds of soups Bouillon – beef, chicken White soup – cauliflower, potato Brown – goulash, tripe Thick – potato, tomato Milk – noodle Crumbed – soup with liver rice, liver balls, gnocchi, dumplings, noodles, batter drops, egg- drop
Soup garnish Crumbed: Batter drops Balls – bread, liver, meat, bacon Gnocchi – liver, cheese Noodles – soup, fine soup, pasta Cereals – semolina, oat flakes Rice – liver Other – toasted bread slices, soup pancakes,croutons
Famous czech soups Goulash soup Potato Tripe Cabbage Lentils Pea Bean Garlic
Answer the questions: What kinds of soups can you name? What vegetables do you use for soups? What kinds of bouillon do you know? Can you give examples for white/brown soups? What garnish can you give into the soups? What are the famous czech soups?
Choose your favourite soup and write a recipe. Tell the rest of class! I need ingredients…………………………………….. At first………………………………………………………. Then………………………………………………………… After that…………………………………………………. I serve it with…………………………………………….
Zdroje: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Bowl_of_chicken_sou p.jpg –autor:RedWordSmith from en.wikipedia.org https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Erbsensuppenteller.jpg - autor:Rainer Zenz https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Bowl_of_chicken_soup.jpg - autor:RedWordSmith from en.wikipedia.org
Obrázky: Galerie Klipart /cit. 3. 6 Obrázky: Galerie Klipart /cit.3.6.2013/ dostupné pod licenci Microsoft Office 2007 na http://office.microsoft.com/cs-cz/images/ Křivánek, Mirko.Česko-anglicko-německý průvodce gastronomii a restauračním provozem. Leda: 2004, ISBN 80-7335-036-x