Autorské právo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Advertisements

AUTORSKÉ PRÁVO Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 – KRAJE; TWS_02.
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání
AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Autorské právo v kostce
Seminář Asociace učitelů češtiny jako cizího jazyka Problematika autorského práva 9. června 2007 Zpracovala: Mgr. Jitka Meklešová, odbor autorského práva.
Autorské a průmyslové právo
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
Autorské právo a Open Access
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Lektor – Ing. Kárník Ladislav, CSc.
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Vznik díla § 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením.
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Výtah z autorského zákona
Použití licencí Creative Commons jako alternativy Copyrightu FF UK, Jan Vobořil.
Všeobecná deklarace lidských práv
Lidská práva v dokumentech
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
, ISSS, Hradec Králové Právo na informace a autorská práva – hledání rovnováhy Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Základní práva a svobody
Životní prostředí jako veřejný statek
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Autorské právo Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12.
Právnická fakulta Masarykovy univerzity
AUTORSKÉ PRÁVO. Zájmy autorů a uživatelů podle LZPS Čl. 34: právo na ochranu tvůrčího duševního vlastnictví X Čl. 17: právo na informace Čl. 33: právo.
Autorské Právo.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
COPYRIGHT. OPAKOVÁNÍ PRÁVNÍ NÁSTROJE ČEHO CHCEME DOSÁHNOUT?
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
AUTORSKÉ PRÁVO A PRŮMYSLOVÁ PRÁVA V INFORMAČNÍ SPOLEČNOSTI AUDIOVIZE – PROBLÉMY PRINCIPU TERITORIALITY V DOBĚ GLOBÁLNÍHO UŽITÍ - ROZDÍLY ÚPRAVY JUDr. Pavel.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Název školy: Základní škola Městec Králové
OSA Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, o. s.
Autorský zákon základní pojmy
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Ochrana průmyslového vlastnictví
Autorské právo a ochrana označení – vybrané otázky
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Užití autorských děl na Internetu a z Internetu Marie Šebelova, advokátka.
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Transkript prezentace:

Autorské právo

Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, 2005. TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno: Doplněk, 2002. TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 2. Brno: Doplněk, 2006. Zákon číslo 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon) Občanský zákoník Ústava ČR Listina základních práv a svobod

Autorské právo Součást systému českého práva Soukromé právo Imperativ mravného jednání v soukromém právu

Ústavněprávní základy Čl. 11 LZPS: „Každý má právo vlastnit majetek.“ Čl. 34, ods. 1 LZPS: „Práva k výsledkům tvůrčí duševní činnosti jsou chráněna zákonem.“ Čl. 10 Ústavy: ČR je vázána mezinárodními smlouvami, které ratifikoval Parlament (jejich aplikační přednost)

Příklady mezinárodní ochrany autorských práv Mezinárodní pakt o hospodářských, sociální a kulturních právech (1966) Všeobecná deklarace lidských práv (1948) Světová organizace duševního vlastnictví (WIPO/OMPI) EU 2stranné dohody Bernská úmluva o ochraně literárních a uměleckých děl (1886)

Z historie 1811 – nakladatelská smlouva v ABGB 1846 – ochrana některých druhů děl proti jejich rozmnožování a veřejnému provozování

Zákon č. 121/2000 Předmět: autorská díla (literární, umělecká, vědecká) – pojmové znaky: Výsledek tvůrčí činnosti autora Vlastnost díla být objektivně vnímáno jako výsledek a zároveň součást tvůrčí kategorie umění nebo tvůrčí kategorie vědy Smysly vnímatelná podoba Jedinečnost výsledku tvůrčí činnosti Nesmí být vyloučen z rozsahu ochrany Vyloučeno: výtvory nezpůsobilé autorskoprávní ochrany (§ 2 ods. 6 AZ), díla vyloučená zejména z veřejného zájmu (§ 3 AZ)

Autorské právo X vlastnické či jiné věcné právo k předmětu, jehož prostřednictvím je dílo vyjádřeno

Autor § 5 ods. 1 AZ FO, která dílo vytvořila Autorské právo vzniká okamžikem vytvoření díla Spoluautorství (§ 8 AZ)

Dualistické pojetí autorského zákona Osobnostní autorská práva (§ 11 AZ) Právo zveřejnit a rozhodnout o zveřejnění Osobovat si autorství (anonym a pseudonym - §7) Nedotknutelnost díla Majetková autorská práva (§ 12 a násl.) -70 let po smrti autora

Zákonná omezení AP (zákonné licence) Volné užití (§ 30 AZ) Zákonné licence bezúplatné Rozmnožovací licence Propagační licence Citační licence Užití díla umístěného na veřejném prostranství Úřední a zpravodajská licence Další Zákonná licence úplatná Knihovní licence Částečně licence rozmnožovací

Ochrana investice do vytvořeného díla Zaměstnanecké dílo (§ 58) Kolektivní dílo (§ 59) Školní dílo (§ 60) Dílo na objednávku a soutěžní dílo (§ 61)

Zvláštní ochrana Počítačové programy Audiovizuální díla

Kolektivní správa práv V ČR 5 kolektivních správců: OSA = Ochranný svaz autorský Dilia = Divadelní, literární, audiovizuální agentura INTERGRAM = Nezávislá společnost výkonných umělců Gestor = kolektivní správce autorského práva na odměnu při opětném prodeji originálu výtvarného díla uměleckého) OOA-S = Ochranná organizace autorská