3. Stáli u pramenů poznání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do studia dějepisu
Advertisements

Toto jsou priority, které stanovila valná hromada ASI-CS pro následující období:  Vzdělání: Podpora dalších druhů vzdělávání v oblasti různých misionářských,
(Z knihy: Neal Donald Walsch Přijímání Boha)
Paříž Prezentace 5.B.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Český jazyk a literatura
Aneb jak snadno nás ego a rozum ošálí.. Tento test prý před lety dávali lidem v Americe. Malé děti většinou odpověděli správně. Dospělí většinou zcela.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Gotická kultura a vzdělanost
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Baroko v českých zemích
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Dante Alighieri – Božská komedie Autor: Mgr. Šárka Rambousková.
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Voltaire, J. J. Rousseau Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Jiří Wolker: Těžká hodina Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Dědictví antiky Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno: 2012 ZA, 2.
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
BAROKO - umělecký směr 16. – 18. století
Novela 1) Zařazení literárního žánru: Novela do literárního druhu a typu literatury 2) Definice novely 3) Autoři novel 4) Ukázka 5) Shrnutí.
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 1. část)
Literatura v období po bitvě u Lipan Mgr. Ludmila Růžičková
Jan Patočka Lukáš Hoskovec, C4B únor 2014.
STAROVĚKÁ ČÍNA.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Renesance a humanismus
Albert Camus Barbora Vaňková.
Základní práva a svobody
D O B A Ř Í M S K Á století po Kristu
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Moje práva – tvoje práva Petr Machala. tam, kde začíná svoboda druhého vzájemné respektování práv je prospěšné pro obě strany, jinak… Víte, kde končí.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Giovanni Boccaccio díla: Dekameron – cyklus 100 novel, eroticky zaměřené, 10 dní, 10 mladých lidí (3 muži a 7 žen). Fiesolské nymfy Milostné vidiny.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
1. Z přetěžkého kříže, který nesl Pán, strom života stal se plody obtěžkán. Kyrie eleison, v prach se vracíme: všechny z hrobů svoláš k trůnu slávy své.
Martina Knézlíková a Kristýna Miklínová 9.A
FRANCIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
@Josef TérJaká byla jaká bude ??? a.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Renesance
Ne, celé vzdělávání (školství) se ocitlo na rozcestí…!
Alchymista Paulo Coelho.
Nepřátelé pokroku, demokracie a ducha svobody
Literatura období humanismu a renesance
Význam J.A. Komenského 5.část
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Humanismus a renesance počátek 14. století – počátek 17. století
Vzdělanost Pozdní gotika
ÚVOD DO DĚJEPISU O dějepisu 1.
Kde jsou Athény?.
Jan Ámos Komenský.
ŠABLONA III/2 Jan Ámos Komenský, literatura 8. roč. ,Mgr. L
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Tělesná kultura v obrobí renesance a humanismu
RELIGIONISTIKA představení oboru
Český jazyk a literatura
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Renesance a humanismus
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Arthur Schopenhauer narodil se v Gdaňsku
Literatura v období renesance
Střední Čechy VY_12_INOVACE_Rů_II_11
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

3. Stáli u pramenů poznání Nevědomost, která o sobě ví, která nad sebou vynáší soud a samu sebe odsuzuje, není přece úplnou nevědomostí... Michel de Montaigne

"Zdá se, že lid zachvátilo všeobecné šílenství," zapsal si významný francouzský filozof a spisovatel Michel de Montaigne (1533 - 1592), když hodnotil neklidný a zmatený svět pozdní renesance. Náboženská nesnášenlivost, plenění kulturních památek, barbarské vraždění, všeobecné násilí a ovzduší nejistoty a úzkosti ovlivnilo vzdělaného muže natolik, že se uchýlil už v roce 1571 do ústraní, aby mohl studovat antickou a současnou literaturu.