TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Advertisements

Jak vznikají barvy ??? Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
UZENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Energetická hodnota potravin (EH)
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KOLÁŽ A FOTOMONTÁŽ Mgr. Alena Ščuková
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
MĚKKÝŠI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Poznej bankovky a mince
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
ROČNÍ OBDOBÍ 1. Vyber podle obrázku roční období.
Finanční gramotnost Základní pojmy
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharóza – výroba cukru
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DRUHY MLÉKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DOBBLE LOGOPEDIE Hláska K
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zpracování drátu II Háček na tabuli
Pracovní listy zaměřené na vybavení jízdního kola
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ANIMALS OPAKOVACÍ HRA Mgr. Bc. Lucie Hušková ZŠ a MŠ Kamenná 404/4,
Úvodní lekce, opakování
ČASOVÉ ÚDAJE – prezentace k pracovnímu listu Člověk a příroda Praktická škola jednoletá nebo dvouletá ZŠ speciální – 2. stupeň Autorem materiálu a všech.
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Prvouka – 3. ročník Animace koloběhu vody v přírodě
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Rovnice s absolutními hodnotami
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Rozumíš mi 2 HRAČKY Čtecí list:
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Vypočítej ceny zlevněného zboží
DOBBLE DIFERENCIACE Č a Š
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁSOBOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Rozmanitost přírody – interaktivní test – liška obecná
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Kolik je...? Pracovní listy
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
DESETINNÁ ČÍSLA DESETINNÉ ZLOMKY
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Vlastnosti látek − hustota
SPOČÍTEJ TEČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
V dílně Hádáme … 1. Zatlučeme s ním hřebík. 2. Vyvrtáme s ní díru.
Seznamujeme se s geometrickými tvary - obdélník
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

SEZNAM VÝROBA TAVENÝCH SÝRŮ DRUHY TAVENÝCH SÝRŮ TAVENÉ SÝRY V ČR PLÁTKOVÉ TAVENÉ SÝRY VÝROBA PLÁTKOVÝCH TAVENÝCH SÝRŮ ZÁVĚR

VÝROBA TAVENÝCH SÝRŮ Vyrábí se z přírodního sýra nebo ze směsi tvrdých a měkkých sýrů (někdy i tvarohu). Sýry se umelou, rozpustí pod velkým tlakem při teplotě 120 °C. Pro snadné roztírání se přidají tavící soli. Vzniklá hmota se nalije do forem a ochlazením se nechá ztuhnout. Sýry vynikají příjemnou vůní, chutí a také mimořádnou trvanlivostí.

VÝROBA TAVENÝCH SÝRŮ Díky vysokým teplotám při výrobě a přidáním aditiv klesá obsah vitamínů a snižuje se hodnota bílkovin, naopak se zvyšuje obsah fosforu a sodíku. Pro zlepšení chuti se často přidávají ochucující přísady, např: koření, šunka, bylinky, zelenina, ořechy atp. 

DRUHY TAVENÝCH SÝRŮ Jednodruhové S příchutí Lehce roztíratelné Tavené sýry 60–70 % tuků v sušině Tavené sýry 30 % tuků v sušině

DRUHY TAVENÝCH SÝRŮ

TAVENÉ SÝRY V ČR V České republice mají tavené sýry velmi dlouhou tradici a jsou mezi spotřebiteli velice oblíbené. První tavírna zahájila výrobu již v roce 1923, v roce 1933 bylo na našem území již 27 tavíren. Dnes se výrobě tavených sýrů věnuje 14 mlékárenských společností. České tavírny – TPK v Hodoníně, Bel Sýry Česko v Želetavě, závod Madety v jihočeském Řípci, společnost Tany v Nýrsku a Mlékárna Klatovy.

TAVENÉ PLÁTKOVÉ SÝRY Plátkové tavené sýry jsou mladší příbuzní tavených roztíratelných sýrů. Plátky se objevily až v padesátých letech s nástupem módy sendvičů a toastů. Na chleba se nemažou, ale pokládají, čemuž je přizpůsoben i jejich charakteristický čtvercový tvar.

TAVENÉ PLÁTKOVÉ SÝRY Vyrábějí se dva typy: na teplou a studenou kuchyni. Takzvané reversibilní, které se při tepelné úpravě opět roztaví a vytvoří na pokrmu chutnou krustu, jsou velmi populární hlavně u Američanů, kteří milují toasty, hamburgery a zapékané pokrmy. Druhý typ má tužší konzistenci a používá se hlavně na sendviče.

HAMBURGER

VÝROBA PLÁTKOVÝCH TAVENÝCH SÝRŮ První fáze výroby je podobná jako u mazacích sýrů – přírodní sýr (jednoho druhu nebo směs) se rozemele a spolu s ostatními přísadami roztaví na hmotu, která se dál zpracovává. Tavenina se pak navíjí na chladicí válec, nebo se táhne přes vodní lázeň. Vznikne tak pás, z něhož se pak na balicí lince krájí jednotlivé plátky, které se vkládají do průhledné fólie.

ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Pracovní list

PRACOVNÍ LIST POPIŠTE VYROBU TAVENÝCH SÝRŮ. VYJMENUJTE DRUHY TAVENÝCH SÝRŮ. KTEŘÍ VÝROBCI V ČR SE ZABÝVAJÍ VÝROBOU TAVENÝCH SÝRŮ? JAK ROZDĚLUJEME PLÁTKOVÉ TAVENÉ SÝRY? JAK SE VYRÁBÍ PLÁTKOVÉ TAVENÉ SÝRY?

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 6. ZÁKUPÁK. [online]. [cit. 2013-08-24]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Smetanito_%C5%BDeletava.JPG>. STR. 6. ZÁKUPÁK. [online]. [cit. 2013-08-24]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vesel%C3%A1_kr%C3%A1va_1.JPG>. STR. 10. RENEE COMET. [online]. [cit. 2013-08-24]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hamburger_(1).jpg?uselang=cs>.