Regulační teorie, od fordistické dělby práce k flexibilní výrobě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava krajů na programovací období Tisková konference , Praha.
Advertisements

Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
TEORIE VÝROBNÍCH FAKTORŮ A ROZDĚLOVÁNÍ
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Teorie regionálního rozvoje
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Socioekonomická geografie
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Cyklické krize z nadvýroby Dějepis a občanská výchova Milan Šimek.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Analýza vlastního podniku
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Zadání případové studie
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
Mikroekonomie I Tržní selhání, nedokonalá konkurence
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Mezinárodní obchod.
III. TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Trh práce a politika zaměstnanosti
Trh práce a politika zaměstnanosti
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
Vývojové tendence na trhu práce. Přeměny ve způsobech organizace výroby FordismusPost-fordismus Flexibilita výroby Důsledky vývojových tendencí Růst participace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
III. TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Hospodářství.
Př.MPO 2: strategie podniku a růst hodnoty podniku Strategie Růst výkonnosti podniku Růst hodnoty podniku.
Světové hospodářství.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_02.
Klasické teorie regionálního růstu a rozvoje. Teorie exportní báze Fenomén popisovaný teorií exportní báze je známý: klesá-li ba světovém trhu poptávka.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.19 Ročník1. ročník.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Tisková konference ČMKOS
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Zpráva o globální konkurenceschopnosti Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D.
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Hospodářská politika Téma č. 9: Realizace modelů intervencionistické koncepce v rámci vyspělých tržních ekonomik Petr Musil
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Úvod, základní principy a cíle
MODERNÍ VÝVOJOVÉ TRENDY ŘÍZENÍ V ORGANIZACI A JEJICH DILEMATA
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
III. TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU
Nezaměstnanost VY_32_INOVACE_44_894
Charakteristické rysy a základní principy industriální společnosti
Tisková konference ČMKOS
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Modernizační teorie Hans-Ulrich Wehler: Modernisierunstheorien und Geschichte. In: H.-U. Wehler: Die Gegenwart und Geschichte. Esseys. München 1995, s.
Transkript prezentace:

Regulační teorie, od fordistické dělby práce k flexibilní výrobě

Regulační teorie Na základě výzkumu růstu a krizí se snaží objasnit reprodukci kapitalistického systému tato reprodukce se podle této teorie uskutečňuje v podobě po sobě následujících „režimů akumulace“, z každý se vyznačuje specifickou formou „sociální regulace“. Specifický výrobní model a režim akumulace = přizpůsobování mezi poptávkou a systémem výroby, specifický výrobní model (způsob organizace a řízení výroby a práce), makroekonomické vztahy mezi výrobou a spotřebou Specifický působ sociální regulace – každý režim má vlastní způsob regulace – tj. soubor ekonomických, sociálních a ideologických (institucionalizovaných) mechanismů, které zajišťují stabilitu tohoto režimu akumulace (pravidla konkurence a tvorby peněz, úloha státu, zapojení do mezinárodní dělby práce, mzdové vztahy – typy zaměstnanosti, způsob tvorby mezd apod.)

Konkurenční ekonomika 19. století Dokonalá konkurence ve většině odvětvích, převaha malých podniků na atomizovaných trzích, nízký stupeň organizovanosti zaměstnanců, odbory, průmyslové a obchodní sdružení a komory teprve vznikají; Vedoucí průmyslová odvětví – textilní, oděvní, hutnický, těžký (uhelný, kovozpracující, ocelářský a chemický) – v nich docházelo k technologickému pokroku Role státu se omezovala na přípravu nutné infrastruktury (železnice, silnice), vodní a energetické hospodářství, zdravotnictví, školství Systém sociální regulace – liberální a neintervenční Ekonomika expandovala využíváním dodatečných výrobních faktorů a rozšiřováním výroby do nových odvětví a zemí = extenzívní akumulace Prostorová organizace – silná tendence k aglomeraci (specializace regionálních ekonomik), protože slabě rozvinutá doprava a také dlouhý pracovní den (prostorová blízkost továren a bydlení)

Fordismus Dominantní akumulační režim – fordismus + keynesiánská regulace Vysoký nárůst produktivity práce díky rozvinuté dělbě práce při pásové výrobě růst produktivity = růst mezd = růst spotřeby

Srovnání fordismu a postfordismu s tzv. flexibilní akumulací

Nově industrializované prostory „new industrial spaces“

Kvalitativní zhodnocení vybraných faktorů, které vedly ke vzniku 10 nejvýznamnějších high-tech regionů světa