Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Agregátní poptávka a nabídka
Advertisements

Makroekonomie I ( Cvičení 2 – Úvod do studia ekonomické teorie )
Mikroekonomie I Domácí produkt
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
- Úvod do ekonomie 4. Domácí produkt.
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Makroekonomické agregáty
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Jednoduchý Keynesyánský model určení důchodu
Základy ekonomie Seminář Hrubý domácí produkt - celková peněžní hodnota toku zboží a služeb vytvořená za určité období (většinou za rok) výrobními.
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Základy ekonomie Seminář Tržby firmy Tetra jsou Kč, firma nakoupila produkci od jiných firem v hodnotě Kč a vyplatila na mzdách.
Inflace.
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Základní makroekonomické ukazatele
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Makroekonomie A.
Co se má vyrábět, v jakém množství a kdy?
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Určení rovnovážné produkce
HDP= hrubý domácí produkt
Agregátní výdaje (AE).
Investiční multiplikátor
Výrobní náklady firmy a jejich vztah k nabídce
Ukazatele ekonomické efektivnosti
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hrubý domácí produkt.
Petr Machala. * podstatný - hospodářský růst = růst HDP * je to celková peněžní hodnota toku statků a služeb vytvořená za 1 rok * v mezinárodním srovnání.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
1. HDP.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Finanční výkazy obchodních společností
Mojmír Sabolovič Katedra finančního práva a národního hospodářství
Slide 0 1. Makroekonomická data. slide 1 Předmětem přednášky jsou… … tří nejvýznamnější makroekonomické indikátory:  Hrubý domácí produkt (HDP)  Index.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
1.HDP 1. HDP.
Předmětem přednášky jsou…
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Makroekonomické agregáty Pavel Janíčko. MAKROEKONOMICKÉ CÍLE Makroekonomika má tyto hlavní cíle: vysoká úroveň a rychlý růst produktu a spotřeby vysoká.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Koncepční přístupy k hospodářské politice
Základy ekonomie Seminář 11..
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Základy Ekonomie pro adiktology část 10 Prof. Martin Dlouhý
Transkript prezentace:

Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)

Definice HDP Suma všech finálních statků, které vyprodukují firmy na daném území za nějaký čas. Finální a kapitálové statky Tržní hodnota Dané území Daný čas HDP jako tok statků

Zjišťování HDP Statistické odhady a výpočty Přesná suma nepřesných čísel Metody zjišťování: 1. metoda přidané hodnoty 2. výdajová metoda 3. důchodová metoda První používá odlišné údaje než druhá a třetí.

Metoda přidané hodnoty Součet přidaných hodnot Tyto přidané hodnoty zahrnují i opotřebení kapitálu (odpisy). Přidaná hodnota: Cena výstupů za nějaký čas mínus cena vstupů za nějaký čas

Výdajová metoda Sčítají se výdaje jednotlivých sektorů ekonomiky za daný čas. Y = C + I + G + NX C = spotřební výdaje domácností I = investiční výdaje firem G = vládní nákupy (výdaje) NX = čistý export (= export – import, EX – IM) Zvýšení zásob

Důchodová metoda Sčítají se důchody jednotlivých vlastníků VF za daný čas. Důchody: mzdy nájemné vlastníků kapitálu a půdy firemní zisky čisté úroky Plus se připočítávají: nepřímé daně mínus dotace firmám hrubé úspory firem

Nominální a reálný HDP Nominální = měří se v cenách daného období, za které se zjišťuje (tzv. běžného období) Reálný = měří se v cenách nějakého základního období Problémy s nominálním, problémy s reálným. Deflátor HDP = podíl nominálního a reálného HDP

Co se do HDP nezapočítává Volný čas Mimotržní aktivity Šedá a černá ekonomika Kvalita životního prostředí Pozitivní a negativní externality Kvalita života Chudoba a ekonomická nerovnost

HDP na obyvatele Podíl HDP/počet obyvatel Je to průměrný ukazatel, nezohledňuje chudobu a ekonomickou nerovnost

Potenciální produkt Y* = maximální množství statků, které ekonomika může vyprodukovat Dán: množstvím vstupů a dostupnými technologiemi Produkční mezera: skutečný HDP mínus potenciální Krátkodobě může být skutečný HDP nad potenciálním