Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovesa a mluvnické kategorie
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
45.1 Větné vzorce
55.1 Časování sloves – čas budoucí
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
51.1 Slovesa Co dělají děti na obrázku?
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Slovesné kategorie Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
SLOVESA Mgr. Michal Oblouk.
( určování mluvnických kategorií osoby, čísla a času )
Slovesa (verba).
Elektronická učebnice - I
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J19/ , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
Pro 5. ročník ZŠ Jazyk a jazyková výchova – Český jazyk a literatura – Jazyková výchova – Tvarosloví VY_32_INOVACE_137 duben 2011 Mgr. Hana Patschová.
85.1 Slovesný způsob Mlč! mlčel bych….. Mlčme! mlčel bys… mlčím…
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s mluvnickými kategoriemi sloves.
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
24.1 Věta jednoduchá a souvětí
Za předpokladu použití psacích potřeb
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
37.1 Slovesa Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_520_Slovesa AUTOR: Mgr. Michaela Rychnovská ROČNÍK, DATUM:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
53.1 Časování sloves - čas minulý
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Slovesa“
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Najdi v říkance všechna zájmena ZÁJMENA Co už známe Leze žába do bezu, já tam za ní polezu,
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 4.ročník Autor: Mgr.Michaela Krbušková SLOVNÍ DRUHY Co u ž známe ? Jaké slovní druhy mohou vyjad.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova ohebná 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 5.ročník Autor: Mgr.Michaela Krbušková PŘÍDAVNÁ JMÉNA Už známe: Jaká přídavná jména vyjadřují obrázky.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Časování sloves Co je časování sloves ? čas přítomnýbýt 1. já jsem.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník SLOVESNÝ ZPŮSOB Podtrhni všechna slovesa V jaké osobě, čísle a čase jsou všechna slovesa?
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 5.ročník
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _Slovesa II. část - časování
Dříve, než se vlády chopí, vystrkuje periskopy. Než se jaro osmělí,
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
  Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor : Mgr. Jitka Kolářová
Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ŘEČ JE NEJDOKONALEJŠÍ VYJADŘOVACÍ PROSTŘEDEK.
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
Květiny Čekanka u lesa ______ . Leknín se zas sucha ______ .
S L O V E S A Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
VY_32_INOVACE_Sib_I_14 Slovesa
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
VY_32_INOVACE_ČJ.3.36 Anotace
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_20
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_15_Slovesa-osoba, číslo, čas
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
SLOVESA – SLOVESNÉ KATEGORIE
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace SLOVESA Najdi v textu všechna slovesa Co už známe Když prší, padají z černých mraků stříbrné kapky. Kapou a pleskají a zvoní a cinkají, šumí a zpívají, bubnují a ťukají, šeptají a hovoří. Celý svět se na déšť jaksepatří vyšňoří. Celý svět se oblékne do deštníků, do pláštěnek a kapucí... Jenom žížaly vylezou ven tak, jak je pánbůh stvořil. (podle Jindřicha Balíka) _______ _________ _________ ____________ _________ ___________ _______ ___________ ____________ __________ __________ __________ ____________ _________________ ____________ ___________ Vymysli k článku nadpis

Slovesa jsou slova, která vyjadřují: Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 5.ročník SLOVESA Co už známe: U každého obrázku vymysli sloveso v tvaru určitém a neurčitém Slovesa jsou slova, která vyjadřují: DĚJ: činnost, stav nebo změnu stavu (běžím, žije, zčervenal) Slovesný tvar určitý: Slovesný tvar neurčitý (infinitiv): Můžeme u něj určit osobu a číslo Nevyjadřuje osobu a číslo Autor: Mgr.Michaela Krbušková

Slovesa mohou být vyjádřena: Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník SLOVESA Podtrhni tvary jednoduché červeně, tvary složené modře Co už známe Slovesa mohou být vyjádřena: TVAREM JEDNODUCHÝM – jedním slovem, nebo se zájmenem se, si TVAREM SLOŽENÝM – více slovy podařilo se ____________ zasadil _________ zpíval bych si ________________ umyl jsem se ________________ poslala hrálo si _________ _________ budu si pamatovat oblékla jsem se _____________________ ________________ hraje si _________ letěl ______ pískám si ___________ vrátila by se budu péci ________________ ___________

budou zpívat, píšete, hraje si, učím se, skáčeme, běžíš číslo jednotné Elektronické učební materiály – I. Stupeň Český jazyk – 5.ročník Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace SLOVESA Zařaď slovesa na správné místo Co už známe Slovesa jsou slova ohebná, časují se. Mohou vyjadřovat: OSOBU, ČÍSLO a ČAS Osoba je trojí: první, druhá a třetí Číslo je dvojí: jednotné a množné budou zpívat, píšete, hraje si, učím se, skáčeme, běžíš číslo jednotné osoba 2. osoba 3. osoba číslo množné osoba 2. osoba 3. osoba učím se běžíš hraje si skáčeme píšete budou zpívat

minulý, přítomný a budoucí Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník SLOVESA Vyber si jeden obrázek a napiš o něm tři věty: v čase minulém, přítomném a budoucím Co už známe Slovesný ČAS je trojí: minulý, přítomný a budoucí

Vypiš slovesa a urči osobu, číslo a čas Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník SLOVESA Vypiš slovesa a urči osobu, číslo a čas Procvičení U nás doma Maminka vaří oběd. Tatínek bude opravovat rozbitý plot. Aleši, pomůžeš mu? Děda a Alenka se oblékají a půjdou na hřiště. Babička žehlila prádlo. Kotě si hraje s klubkem. Přijdete k nám na návštěvu? vaří – 3.os., č.j., čas přít. bude opravovat – 3.os., č.j., čas bud. pomůžeš – 2.os., č.j., čas bud. oblékají se – 3.os., č.mn., čas přít. půjdou – 3.os., č.mn., čas bud. žehlila – 3.os., č.j., čas min. hraje si – 3.os., č.j., čas přít. přijdete – 2.os., č.mn., čas bud.

Michal s dědou pracují na zahradě. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník CLIL: MÝT NÁDOBÍ UTÍRAT PRACH UKLÍZET POMÁHAT WASHING DISHES DUSTING CLEAN HELP Michal s dědou pracují na zahradě. Michal with grandfather are working on the garden.

D Š E Í E Í S L T P E S K Š E L E B E T E D Ů T T Č J Z A S E M U Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník ÚKOL NAVÍC: D Š Sestav slovesa, určí osobu, číslo a čas E Í E Í S L T P E S K Š E L E B E T E D Ů T T Č J Z A S E M U

Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Použité zdroje: Obrázky - klipart office Microsoft http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=d%C3%A9%C5%A1%C5%A5&ex=1#ai:MP900398755| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=b%C4%9B%C5%BEec&ex=1#ai:MC900361040| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=kucha%C5%99&ex=1#ai:MC900279218| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=hasi%C4%8D&ex=1#ai:MC900198983| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=zp%C4%9Bv%C3%A1k&ex=1#ai:MC900438193| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=pt%C3%A1k&ex=1#ai:MC900109397| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=%C5%BE%C3%A1k&ex=1#ai:MC900343351| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=%C5%BE%C3%A1k&ex=1#ai:MC900435773| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=%C5%BE%C3%A1k&ex=1#ai:MC900343355| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=%C5%BE%C3%A1k&ex=1#ai:MC900343403| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=%C5%BE%C3%A1k&ex=1#ai:MC900343327| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=prodava%C4%8D&ex=1#ai:MC900295954| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=narozeniny&ex=1#ai:MC900438237| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=kucha%C5%99&ex=1#ai:MC900233439| http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=zahrada&ex=1#ai:MC900233507|