Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Vzácné plyny Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Advertisements

Vzácné plyny Adéla Benešová 1.A.
Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
18. skupina prvků prvky VIII. A skupiny vzácné plyny p6 prvky
Vzácné plyny Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 4
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
9.1 Vím, co jsou nekovy Nekovy nás obklopují Součást atmosféry
SMĚSI Vzduch.
Vzácné plyny.
Vzácné plyny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_401.
Vzácné plyny.
VZÁCNÉ PLYNY 18. (VIII.A) skupina.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_62.
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Nekovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_64.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Zástupci prvků skupin RZ
18. skupina.
14. skupina 15. skupina 16. skupina 17. skupina 18. skupina a vodík
Vzácné plyny Inertní plyny
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
DEFINICE Technické plyny lze definovat jako plyny, které svým širokým a rozmanitým použitím se staly zbožím a jsou předmětem obchodu. Technické plyny lze.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_ INOVACE_52_Nerosty-sůl.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
chemie 8. ročník  vzácné plyny - netečné plyny čili inertní plyny  VIII.A skupina (18. skupina)  He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn  plynné látky, bez barvy.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Autor: Mgr. Věra Martincová VY_32_INOVACE_60_Práce s grafem
Zástupci prvků skupin RZ
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město,
Autor: Mgr. M. Vejražková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_45_Hraj
VY_32_INOVACE_Slo_I_09 Dusík ppt.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Vzácné plyny, prvky VIII.A skupiny, 18. skupina
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
p8 prvky – vzácné plyny He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Autor: Mgr. M. Vejražková
VZÁCNÉ PLYNY, PRVKY VIII.A SKUPINY, 18.SKUPINA
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_43_uhlí
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_49_Povrch krychle a kvádru
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Pravoúhlá soustava souřadnic
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_15_Atmosféra
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Autor: Mgr. M. Vejražková
Vzduch.
18. skupina.
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

Vzácné plyny neon argon krypton xenon radon jsou členy 8.A skupiny periodické soustavy prvků helium neon argon krypton xenon radon Jsou získávané frakční destilací zkapalněného vzduchu.

Helium He Helium Vlastnosti Využití je plynný chemický prvek patřící mezi inertní plyny tvořící druhou nejvíce zastoupenou složku vesmírné hmoty. bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu snadno se ionizují , dobře vedou elektrický proud. Toho se využívá při výrobě výbojek, září intenzivně žlutě. nevytváří žádné sloučeniny. je jediná látka, která při nízkých teplotách a normálním tlaku zůstává kapalná až k teplotě absolutní nuly. Kapalné helium je látka, která vyniká velkým množstvím zajímavých vlastností. Je supratekuté a supravodivé. Využití používá k plnění balónů a vzducholodí jako náhrada hořlavého vodíku. Směsí helia, kyslíku a dusíku se plní tlakové láhve s dýchací směsí, určenou pro potápění do velkých hloubek

Neon Ne Neonum Vlastnosti Využití bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, nereaktivní, chemické sloučeniny neonu nejsou známy snadno ionizuje, a v ionizovaném stavu intenzivně září. Využití v osvětlovací technice. Neon má ve výbojkách šarlatovou barvu.

Argon Ar Argon Vlastnosti Využití Bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, málo reaktivní, Využití v uzavřených trubicích, kterými prochází elektrický proud, vznikají elektrické výboje. Toho se využívá v osvětlovací technice. Argon září při větší koncentraci červeně, při nižších přechází přes fialovou a modrou až k bílé barvě. Inertních vlastností argonu se využívá především při svařování kovů, kde tvoří ochrannou atmosféru kolem roztaveného kovu

Krypton Kr Kryptonum Vlastnosti Využití je plynný chemický prvek bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, nereaktivní, chemické sloučeniny tvoří pouze vzácně s fluorem a kyslíkem, všechny jsou velmi nestálé Využití Světlo vzniklé výbojem v kryptonu má zelenavě až světle fialovou barvu, která se jeho ředěním v nádobě vytrácí a při velkém zředění začne vydávat bílé světlo.

Xenon Xe Xenon Vlastnosti Využití bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, nereaktivní. chemické sloučeniny tvoří pouze vzácně s fluorem, chlorem a kyslíkem jsou velmi nestále. xenon stejně jako i ostatní vzácné plyny má velmi malý elektrický odpor, a proto vede velmi dobře elektrický proud. Toho se využívá v osvětlovací technice. Xenon má fialovou barvu, ale ředěním xenonu ve výbojové trubici barva ztrácí na plnosti a při velkém zředění vydává xenon pouze bílé světlo. Využití

Radon Rn Radonum bezbarvý plyn, bez chuti a zápachu, nereaktivní. vzniká jako produkt radioaktivního rozpadu radia a uranu a díky své nestálosti postupně zaniká dalším radioaktivním rozpadem. chemické sloučeniny tvoří vzácně s fluorem, chlorem a kyslíkem, všechny jsou velmi nestálé. vede velmi dobře elektrický proud. toho by se dalo využívat při výrobě osvětlovací techniky, ale je velmi radioaktivní, a proto to není možné. Radon ve výbojce vydává jasně bílé světlo. může v malých dávkách vyvěrat sám z podloží přímo v plynné podobě nebo radon absorbuje do podzemní vody a s tou se dostává na povrch. Zvýšený výskyt radonu v určité lokalitě s sebou přináší nárůst nebezpečí výskytu rakoviny plic.

Zdroj textů a obrázků : http://cs.wikipedia.org/wiki/Vz%C3%A1cn%C3%A9_plyny http://cs.wikipedia.org/wiki/Helium http://cs.wikipedia.org/wiki/Neon http://cs.wikipedia.org/wiki/Argon http://cs.wikipedia.org/wiki/Krypton http://cs.wikipedia.org/wiki/Xenon http://cs.wikipedia.org/wiki/Radon Vytvořeno jako DUM do předmětu chemie na ZŠ 17.listopadu 1325, příspěvková organizace , Mladá Boleslav pro osmý ročník základní školy. Materiál slouží k výkladu učiva vzácné plyny. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován ve II. pololetí školního roku 2012/2013