Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gotika.
Advertisements

Honza Korba CZCH prosince 2006
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
PRAHA-hlavní město ČR.
Významní čeští panovníci
Příbuzenské vztahy v dějinách
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Karlův most Jakub Kořínek VI.S. Logo cestovky Co je to Karlův most??? Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší.
Téma: Dějiny s osobnostmi
PRAHA - hlavní město České republiky.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Bazilika svatého Václava
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Klenot Prahy … … Karlův most
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_08_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PAMÁTKY PRAHA.
Sabina Adámková & Adéla Kusáková
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Anna Betuštiaková VI. Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Více obrázků najdete na Naše výprava začala na Václavském náměstí.
Ondřej Novák Lukáš Lugmajer Ladislav Motl
levá strana od Staroměstské mostecké věže
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Sochy vpravo od Staroměstské mostecké věže
Umělecké směry 19. století
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
 Narození: mezi 1340 a 1350 v Pomuku, dnešním Nepomuku Úmrtí : 20. března 1393 v Praze Svátek: 16. květen Pohřben: Praha, Katedrála svatého Václava Svatořečen:
Karel IV. Tereza Šourková.
KARLŮV MOST.
Jan Nepomucký domácí úkol.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
Vypracovala: Daniela Marešová 3.A Jan Nepomucký. Jan z Pomuku (1330 či ) 1330 narozen v Pomuku (dnešním Nepomuku) Vystudoval na Vysokém učení.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.
Karel IV. Jolana Muchová Obsah: Obecné informaceKarel IV. BylJeho StavbyManželkyDětiKvíz.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
MALÁ STRANA (PRAHA) - původně Nové Město, později Menší Město pražské - r Přemysl Otakar II. povýšil Malou Stranu na město - v době renesance a baroka.
 1348 založení Nového Města Pražského  1348 – Univerzita Karlova  1357 –začala stavba Karlova mostu- náhradou za Juditin most, který zničili povodně,
VY_ 32_ INOVACE _04_10_gotická architektura
ITÁLIE KOLOSEUM.
pol. 12. století - konec 15. stol.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_12
vypracovala Markéta Jurečková
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel IV. JEHO ŽIVOT..
SOCHA SVATÉHO VÁCLAVA.
Život Karla IV..
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Život Karla IV. * ✝ Vypracoval: Svrček Matyáš
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Cyril a Metoděj.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Klenot Prahy … … Karlův most !! Stereo Zvuk
Toulky minulostí - stavby za vlády Karla IV. v Praze a okolí
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
Gotické památky v Čechách
Transkript prezentace:

Juditin most Byl ve výstavbě roku 1158-1172 První kamenný most Vybudoval ho král Ladislav II. Zničila ho povodeň ve 14. století Po povodni se rozebral na výstavbu Karlova mostu Stál vedle Karlova mostu Pojmenovaný podle manželky krále Vladislava II. Postaven v románském slohu Šířka 6,25m, délka 110m Vypracovali:Honza,Bára a Francesca

Karlův most Karlův most postavil Petr Parléř Stavba začala v roce 1357 konec stavby v roce 1402

Délka mostu je 516m Na most postupně přibývaly sochy Na mostě je 16 oblouků Šířka mostu je 9,5m Staří mostu 7 století Šířka nad řekou 13m Počet soch je 31

Staroměstská mostecká věž Začala se stavět roku 1370. Byla dokončena roku 1389. Postavily ji v gotické době. Je vysoká 47 metrů. Je postavená na prvním pilíři z Karlova mostu.

V prvním patře jsou tři sochy. Jsou to: z leva je to císař Karel IV , uprostřed svatý Vít a na konci římský král Václav . V patře nad tím jsou další dvě. Jsou to: sv. Zikmund a sv. Vojtěch Zpracovali: Helena, Petr, Jakub

Malostranské mostecké věže dvě odlišně vysoké věže nižší věž je vysoká: 29 m vyšší věž je vysoká: 43 m nižší věž - Juditina věž vyšší věž navazuje na Staroměstskou mosteckou věž gotická brána byla postavena za Václava IV.

Vypracovali: Kačka, Šimon a Larysa

Kalvárie Kalvárie je Latinský název Golgoty na které byl ukřižován Ježíš Kristus Původní Bokoffova socha byla první na Karlově Mostě Stvořená z pískovce Současnou sochu vytvořil v roce 1861 Emanuel Max Vypracovali:Bára, Verča,Viky,Kryštof

Sv.Cyril a Metoděj Věrozvěstové-šířili víru Vytvořili písmo Sv.Konstantin/Cyril Sv.Metoděj Státní svátek-5.července Karel Dvořák-autor soch Pocházeli z Řecké Soluně

Státní svátek-5.července Karel Dvořák-autor soch Pocházeli z Řecké Soluně Vypracovali:Aleš Větrovský,Natália Mária Vocelová,David Nguyen

Jan Nepomucký Narození:1340 v Pomuku, dnešním Nepomuku Úmrtí: 20. Března 1393 v Praze Byl mučen, při mučení umřel, shodily ho z Karlova mostu do řeky Vltavy.Na místě shození je pomník.

Atributy: 5 hvězd kolem hlavy, kříž v ruce a palma. Uctíván: římskokatolickými církvemi Jeho socha je jako jediná vyrobená z bronzu. Vypracovali: Leona, Ondra, Max Vypracovali: Leona, Max, Ondra

Socha svatého Václava je umístěna v blízkosti Malostranských mosteckých věží první sousoší se nedochovalo socha je z r. 1859 od autora Josefa Kamila Böhma Svatý Václav je patron české Země, je vyobrazen se sepjatýma rukama Sv. Václav (asi 903- 929 (935)), český kníže Václav byl zavražděn svým mladším bratrem Boleslavem. Vytvořili Sophia,Anna a Jakub K.