Sociologie pro SPP/SPR/VPL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Sociální systém organizace
Řídící struktury.
 Seskupení lidí spojených určitými vazbami; vyvíjejí společnou činnost, mají společný cíl.  Protiklad - náhodné setkání (koncert, autobus)  Vzájemné.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
SOCIOLOGIE.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
sociální skupiny Škola:
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Sociální vztahy a pospolitosti
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Sociální skupiny VY_32_INOVACE_ZSV3r0113 Mgr. Jaroslav Knesl.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_19_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Sociální skupiny.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_20_INOVACE_SVF20560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
Řídící struktury, malé a velké organizace
VY_20_INOVACE_SVF20660DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_20_INOVACE_SVF21560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Přednáška č. 2 Druhy skupin
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Sociologie pro SPSP téma 8 Sociální organizace společnosti SPP 701 FSS MU Brno, 2006.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Skupinová dynamika.
Sociální skupina. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Vnější a vnitřní kontrola
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociologie pro SPP/SPR
Sociální skupiny a role
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sociální psychologie.
Pedagogika a psychologie
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Transkript prezentace:

Sociologie pro SPP/SPR/VPL 4. Přežití ve společnosti III.: organizované jednání (sociální vztahy, společenství lidí, sociální skupiny) FSS MU Brno

Povinná literatura: Probíraná témata: Baumann, Z. 2004. Myslet sociologicky. Praha: Slon,  s.59-73 (vazby, které sjednocují) Kubátová, H. 2003. Základy sociologie, Olomouc: UP, s.72-81 (společnost jako realita). Probíraná témata: Souvislost sociální struktury, sociální pozice a sociální role s organizovaným jednáním Sociální vztahy, druhy a typy Základní typy společenství lidí Typy sociálních skupin Charakteristiky primární skupiny Referenční skupina a její charakteristiky Charakteristiky sekundární skupiny Role primárních a sekundárních skupin ve společnosti

společné řešení společenských problémů Jak souvisí sociální struktura, sociální pozice a sociální role s organizovaným jednáním? společné řešení společenských problémů vstupováním do vzájemných interakcí (sociální vztahy) vytvářejících různá společenství (pospolitosti) svět je možné vnímat jako sociální mapu, na které je mnoho sociálních pozic která jsou ve vzájemném vztahu (síť vztahů) a pojí se s nimi určitá práva a povinnosti a očekávané chování (sociální role)

sociální struktura představuje určitou uspořádanost společnosti (hrozí riziko zablokování vztahů) diferencovanost společnosti do různých pozic je důsledkem odvěké nutnosti spolupráce a následné specializace v důsledku specializace je každá struktura vnitřně hierarchizovaná (rozdílnost pozic jednotlivců i celých sociálních skupin 4

Co jsou to sociální vztahy a jaké druhy a typy rozlišujeme? základní prvky organizace společnosti založené na stabilními očekávání aktérů těchto vztahů různorodost sociálních vztahů v různých situací a mezi různými jedinci KOOPERACE (spolupráce) KONFLIKT SOUTĚŽENÍ (kooperativní konflikt) NÁSILÍ SMĚNA 5

Typy sociální vazby (SOUDRŽNOSTI) mezi lidmi: PRIMÁRNÍ VZTAHY cílem sami o sobě ( rodina, okruh přátel, soudržná pracovní skupina, vrstevníci, náboženské sekty atd.) SEKUNDÁRNÍ VZTAHY prostředky k dosažení jiných cílů a hodnot (ve formálních organizacích typu podnik, škola, úřad nebo v politických stranách) Typy sociální vazby (SOUDRŽNOSTI) mezi lidmi: názorová a morální podobnost a blízkost (emoce) vědomí užitečnosti vztahů pro dosažení individuálního nebo společného cíle (racionalita) 6

Jaké existují základní typy společenství lidí? Soubory (sociální kategorie: společný znak) Pospolitosti Sociální agregát (sociální okruhy a teritoriální pospolitosti) Dav (pospolitost s volnou vnitřní vazbou: strukturované – náhodné - nezákonné) Sociální skupina (počet členů – společná činnost – hierarchie pozic a rolí – systém norem a sankcí + velikost – pojítko – trvalost – charakter členství – typ solidarity) 7

Jaké rozlišujeme typy sociálních skupin? podle míry osobního začlenění jednotlivých členů skupiny do jejího života (primární vs. sekundární) podle způsobů vytváření skupinových pravidel a norem chování (formální vs. neformální) 8

Jaký je význam primárních skupin a jaké jsou jejich charakteristiky? Význam: jde o první sociální prostředí, do kterého vstupujeme a učíme se žít s druhými lidmi – mají největší vliv na rozvoj osobnosti a chování jedince Charakteristiky: Jsou založeny na bezprostředních interakcích tváří v tvář, umožňujících vzájemné dorozumění Nejsou příliš velké a umožňují osobní známost jednotlivých členů Vztahy vzájemné psychické blízkosti a důvěry posilují skupinovou soudržnost Slouží k uspokojení psychických potřeb, citových vztahů Citové vazby mezi členy zaručují dlouhodobost trvání skupiny Jedinec se ve skupině angažuje celou svou osobností a neomezuje se na výkon předem stanovené role Role ve společnosti: socializace členů společnosti kontrolou – utvářejí soudržnost mezi lidmi – slouží jako emocionální podpora jednotlivých členů 9

Jaké jsou charakteristiky sekundárních skupin a jaká je jejich role ve společnosti? Jsou převážně většími skupinami neumožňujícími navázat osobní známosti Intimita a důvěra mezi členy je neočekávaným, vedlejším efektem racionálních interakcí mezi členy Její trvání zaniká po splnění účelu nebo funkce, pro který vznikla Role ve společnosti: Efektivní doshaování společných nebo individuálních cílů – rozvoj racionálních stránek lidské osobnosti 10