Měření schopnosti kvasinek flokulovat Doplnění laboratorního cvičení z Fyziologie bakterií Řešitelé: Kopecká Jana, Sedláček Ivo, Balážová Tereza.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Advertisements

Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
STRUKTURA BUŇKY.
GENETICKÁ TRANSFORMACE BAKTERIÍ
Radegast nefiltrovaný ležák
Test akutní toxicity na rybách
Chemická stavba buněk Září 2009.
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Praktikum - mikrobiologie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Viry 1892 – Dimitrij Ivanovský – virus tabákové mozaiky
Laboratorní práce č. 2 Destilace Mgr. Helena Roubalová
Prokaryota vs. Eukaryota
Izolace RNA z živočišné tkáně
Katedra biologických a biochemických věd FCHT, Univerzita Pardubice
Protolytické reakce.
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Experiment: Test na přítomnost patogenu ve vodě z mytí brambor pomocí PCR.
Acidobazické indikátory
Aplikační potenciál keratinových vedlejších produktů masného průmyslu
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Protokol č. Vyšetření slin na přítomnost antigenů krevních skupin
Jan Vávra Působení auxinu u Oscillatoria sp. pozorované in situ.
Studium aktinu, mikrofilamentární složky cytoskeletu pomocí dvou metod:
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
ELISA, určení ideálních koncentrací reaktantů -různé varianty
Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová.
OSMOTICKÁ FRAGILITA ERYTROCYTŮ.
Příklady na allosterii. 1) Pro histidinový zbytek v aktivním místě ATCasy se předpokládá, že stabilizuje tranzitní stav vázaného substrátu. Za předpokladu,
Transformace 1 - KLONOVÁNÍ
Test aktivity lymfocytů
Mária Ol’hová, Veronika Frkalová, Petra Feberová
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Působení nanomateriálů na imunitní systém
V praktiku budou řešeny dvě úlohy:
Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Utíká ti trepka! Karolina Lavrinčiková, Laura Miklasová, Martina Navrátilová, Denisa Tomanová, Lucie Volná, Magdaléna Zacpalová VI. a.
Kvasinky Obr. 1: Kvasinka pivní vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
CUKRY = SACHARIDY.
Neboli BUNĚČNÁ BIOLOGIE CYTOLOGIE. Čím se zabývá cytologie? Druhy, tvar a velikost buněk = morfologie Vnitřní stavba, druhy organel = anatomie Pochody.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Prokaryotní organismy charakteristika,
Stanovení citlivosti mikroorganismů k ATB Mgr. Petra Straková Podzim 2014 Cvičení z obecné mikrobiologie.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Stanovení půdní reakce, výměnné acidity
Prokaryotní organismy Archaea
Zelenina, … Dodatky, ….
VY_52_INOVACE_31_MIKL_CH
4. CENTRIFUGACE Podmínka dělení: l ≥ 1 suspenze  emulze
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
OSMOTICKÁ FRAGILITA ERYTROCYTŮ.
Salinita (zasolení) půdy
výpočet pH kyselin a zásad
I. Krevní obraz II. Krevní systémy
Izolace genomové DNA Základní kroky: Biologický materiál:
Výroba a degradace PLA 1.
SDS-PAGE Protokol experimentu
odměrná analýza – volumetrie
Přijaté teplo. (protokol). Téma Téma: Určení přijatého a odevzdaného tepla tělesem při tepelné výměně. Úkol: Úkol: Určení tepla odevzdaného horkou vodou.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Vážková analýza - gravimetrie
Srovnání prokaryotické a eukaryotické buňky
Prokaryotická buňka.
Transkript prezentace:

Měření schopnosti kvasinek flokulovat Doplnění laboratorního cvičení z Fyziologie bakterií Řešitelé: Kopecká Jana, Sedláček Ivo, Balážová Tereza

Kvasinky heterotrofní eukaryotní organismy netvoří jednotnou taxonomickou skupinu (asko-, basidio-, deuteromycety) dle Grama se barví jako G+, ale buněčná stěna obsahuje chitin, manan, glukany, proteiny (tedy nejsou Gram-pozitivní) mají schopnost zkvašovat mono-, di-, nebo trisacharidy na ethanol a CO2; většinou fakultativně anaerobní nízká teplotní odolnost (usmrcení při 2-5 minutovém zahřívání na 56°C) tvorba spor (4, 8 či 16)

Kvasinky široké využití (potravinářství, farmacie, medicína, modelové organizmy, atd.) ale i patogenní kvasinky genom - 1. osekvenovaný eukaryotický organizmus S. cerevisiae 12 Mb, 16 chromozomů (1996) S. pastorianus 25 Mb, 36 chromozomů (2009, průmyslový kmen)

kontaminace výroby nápojů Využívané kvasinky Odhad: 670 000 druhů kvasinek 800 známých druhů cca 20 druhů je průmyslově využíváno cca 30 druhů kontaminace výroby nápojů

Pivovarské kvasinky kulturní kvasinky používané k produkci spodně či svrchně kvašených piv technologicky odlišné druhy S. pastorianus (spodní kvasinky) a S. cerevisiae (svrchní kvasinky) hybridní, polyploidní (tri- či tetraploidní), často i aneuploidní mikroorganizmy vyšší počet kopií některých genů → větší genetická a biochemická flexibilita (schopnost přizpůsobit se stresujícím technologickým podmínkám) tolerance ke chmelovým látkám, nízké teplotě, průmyslovým stresům

Buňka kvasinek http://uregina.ca/~babu200m/

Buněčná stěna odlišné složení od prokaryot (bakterií)!!!! tvorba jizev - pučení (chitin) shlukování (i s bakteriemi), rozpoznávání buněk opačného párovacího typu, přilnavost k povrchům, … polysacharidy (β-1,3-glukan, β-1,6-glukan) glykozylované bílkoviny (manoproteiny) chitin po odstranění vznikají protoplasty

Buněčná stěna

Flokulace kvasinek kmen kvasinek, médium, typ kultivace, čas, pH... ovlivněna celou řadou faktorů kmen kvasinek, médium, typ kultivace, čas, pH... komponenty flokulace: buněčné stěny kvasinek (α-mannany, proteiny - Flop = zymolektiny a Ca2+ ionty) mechanizmus flokulace: „ povrchový protein (zymolektin) ční z buňky a v přítomnosti Ca2+ váže cukernaté zbytky na povrchu sousední buňky“ měření schopnosti kvasinek shlukovat se promývání buněk či přidání vápenatých iontů přidání cukru? koflokulace

Flokulační test modifikovaný Helmův sedimentační test porovnání rychlosti sedimentace buněk v přítomnosti a nepřítomnosti Ca2+ iontů Saccharomyces cerevisiae RIBM 139 Saccharomyces pastorianus RIBM 95 Kultivace: 25°C a)Třepaná b) Statická I část narostlých buněk je promyta EDTA (kyselina ethylendiamintetraoctová, Chelaton 2 – vyváže ionty II část kultury je naopak promyta roztokem obsahujícím Ca2+ Rozdíl v rychlosti sedimentace se stanoví nefelometricky – stanovení procenta flokulace

Materiál a zařízení Chemikálie a roztoky: YPD médium (2% pepton, 2% D-glukóza, 1% kvasničný extrakt; pH 6,34) EDTA 50 mM, pH 7,0 promývací roztok – CaSO4 0,51 g/l sedimentační roztok - CaSO4 0,51 g/l; octan sodný 6,8 g/l; kyselina octová 4,05 g/l; etanol 4% (v/v); pH 4,5 Přístroje: centrifuga, pH metr, vortex spektrofotometr Spekol 20

Postup Buňky (20 ml) centrifugujeme 5000 rpm; 10 min Supernatant odlijeme do skleněné kádinky Sediment buněk resuspendujeme v destilované vodě Sediment naředíme na koncentraci buněk 108/ml (A= cca 1,700±0,050 ); Spekol 20/620 nm) Ze suspenze odebereme 400 μl ve 3 opakováních do zkumavek označených A a B Suspenze ve zkumavce A promyjeme 1 ml destilované vody a centrifugujeme (5000 rpm/5 min) sediment resuspendujeme v 1 ml 50 mM EDTA a důkladně promícháme poté přeneseme 1 ml suspenze do 9 ml destilované vody, promícháme přeneseme 1 ml suspenze do 2 ml destilované vody a ihned změříme A při 600 nm (A) Suspenze ve zkumavce B promyjeme 1 ml promývacího roztoku a centrifugujeme (5000 rpm, 5 min) sediment resuspendujeme v 1 ml sedimentačního roztoku, řádně promícháme 1 ml suspenze přeneseme do zkumavky; takto se vzorek ponechá 20 min stát v klidu po této době odebereme svrchních 100 μl a přeneseme do 900 μl destilované vody ke vzorku přidáme 2 ml destilované vody a ihned změříme absorbanci při 600 nm (B)

Míru flokulace vypočteme podle vzorce:   kde A =absorbance vzorku ze zkumavky A B = absorbance vzorku ze zkumavky B. Vyhodnocení a závěr Z naměřených hodnot vypočteme % flokulace pro jednotlivé kmeny v daném typu kultivace a vytvoříme tabulku (hodnoty od všech skupin ve cvičení). Sestrojíme graf, kde je osa x – kmen kvasinek; osa y - % flokulace; vedlejší osa y – pH a statisticky porovnáme získané výsledky (závislost flokulace na podmínkách kultivace a rozdíl mezi studovanými kmeny.