Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_16_Les

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Advertisements

Přírodní společenstva
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
LES – LESNÍ PATRA Patro mechové Patro bylinné
Kvetoucí rostliny Michaela Běhůnková.
Život v lese na podzim Mgr. Iveta Honzejková.
Rostliny A ŽivoČichové našich lesů Lesní patra
Les.
ZŠ ŠKOLNÍ VRCHLABÍ Vyrobeno v rámci programu MŠMT : EU – OP VK 2010.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lesy mírného pásu Listnaté (J) Smíšené Jehličnaté (S)
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
LESNÍ PATRA.
Společenstvo les – test
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
POZNÁVAČKA Živočichové EKOSYSTÉM LES 4. třída.
Určování rostlin (les)
VY_32_INOVACE_02_DEN ZEMĚ_ Umím pozorovat les a jeho život AUTOR: Mgr.Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.8 Ekosystém les Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
SPOLEČENSTVO LESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_15_Živočichové a rostliny v ročních obdobích Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Lesy a jejich význam Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_17_LESY A JEJICH VÝZNAM_HULEJOVÁ Člověk.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_07_Les_opakování Téma:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_17_Ekosystém zahrady a sady Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
ŠABLONY 32 VY_32_INOVACE_18_22_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ EVROPY.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
MÍRNÝ PÁS PŘÍRODOVĚDA 5.TŘ. Mgr. Renata Šimková.
POZNÁVAČKA TEST Živočichové EKOSYSTÉM LES 4. třída.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_13_Půda
VEGETAČNÍ PÁSY.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Přírodní společenstva v České republice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Společenstva lesů - stromy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Živočichové v lese.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Ekosystém les Živočichové
SPOLEČENSTVO - LES Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí,
VY_32_INOVACE_17_PŘV_BYLINY
Přírodní společenstva v České republice: LES
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
VY_52_INOVACE_02_ Ekosystém park - rostliny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
VY_32_INOVACE_19 19 Léto v lese autor: Mgr. Jana Kobylková
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autor: Mgr. Eva Procházková
Ekosystém les. Ekosystém biotop (neživá příroda) + společenstvo ( živá příroda) voda rostlinné - lesní patra vzduch živočisné půda sluneční záření.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Transkript prezentace:

Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_16_Les Šablona číslo : XVI Sada číslo: 1  Pořadové číslo DUM: 16 Autor: Mgr.Lenka Dědečková 

Anotace: Výklad učiva o ekosystému les Anotace: Výklad učiva o ekosystému les. Typické znaky ekosystému les, rostliny a živočichové lesa. Opakování a upevňování učiva lesních bylinách, keřích a stromech, lesních zvířatech. Poznávání vybraných rostlin a živočichů. Očekávaný výstup: Žák umí vysvětlit typické znaky lesa. Zná lesní patra, pozná mech, lišejník, byliny, keře a stromy. Žák se snaží rozpoznat a pojmenovat některé vybrané rostliny s živočichy. Dokáže odpovědět na jednoduché otázky na téma les. Druh učebního materiálu: interaktivní Typická věková skupina: 9-11 let Klíčová slova: lesní rostliny a živočichové Pomůcky a materiál: interaktivní tabule Potřebný čas pro výuku DUM: 40 min Metodické zhodnocení a popis práce s digitálním učebním materiálem: Žáci pracovali podle pokynů, procvičovali a upevňovali poznatky o tématu dle svých schopností prostřednictvím interaktivní tabule.

EKOSYSTÉM LES

POJEM EKOSYSTÉM JE SPOLEČENSTVO ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ NA SOBĚ EKOSYSTÉM LES JE SPOLEČENSTVO ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ NA SOBĚ ZÁVISLÝCH ŽIJÍCÍCH V LESE A JEHO BLÍZKOSTI

TYPICKÉ ZNAKY ROZDÍLNÉ NÁROKY NA MNOŽSTV Í SVĚTLA DOSTATEK SRÁŽEK VÝŠKOVÁ ROSTLINNÁ PATRA ROZLEHLÁ ZALESNĚNÁ ÚZEMÍ MALÁ HUSTOTA OSÍDLENÍ LESY V PAHORKATINÁCH A HORÁCH DIVOKÁ FAUNA A FLÓRA

ROSTLINY LESA STROMOVÉ PATRO KEŘOVÉ PATRO BYLINNÉ PATRO MECHOVÉ PATRO KOŘENOVÉ PATRO

LESY JEHLIČNATÉ LISTNATÉ SMÍŠENÉ

JEHLIČNATÉ STROMY

JEHLIČNATÉ STROMY

LISTNATÉ STROMY

LISTNATÉ STROMY

KEŘE

KEŘE BEZ ČERNÝ BEZ ČERVENÝ

LESNÍ BYLINY

JEDOVATÉ ROSTLINY VRANÍ OKO RULÍK ZLOMOCNÝ

MECHY A LIŠEJNÍKY MECH BĚLOMECH SIVÝ LIŠEJNÍK TERČOVKA BUBLINATÁ

ŽIVOČICHOVÉ LESA MRAVENEC LESNÍ VOSA LESNÍ

ŽIVOČICHOVÉ LESA ZMIJE OBECNÁ UŽOVKA OBOJKOVÁ

ŽIVOČICHOVÉ LESA SOJKA OBECNÁ DATEL ČERNÝ

ŽIVOČICHOVÉ LESA VEVERKA OBECNÁ KUNA LESNÍ

ŽIVOČICHOVÉ LESA LIŠKA OBECNÁ JEZEVEC LESNÍ

ŽIVOČICHOVÉ LESA PRASE DIVOKÉ JELEN EVROPSKÝ

POUŽITÉ ZDROJE JURČÁK,J. Přírodověda 4.ročník, Oloumouc : PRODOS, s.r.o., 2003. 72s. ISBN 80-85806-32-0 ŠTIKOVÁ,V. Člověk a jeho svět, přírodověda pro 4.ročník, 3. vyd. Brno : NOVÁ ŠKOLA, s.r.o. 2011. 80s. ISBN 978-80-7289-297-6 Obrázky čerpány z otevřené galerie Microsoft Office Fotografie čerpány z dostupných zdrojů

SMRK ZTEPILÝ, BOROVICE LESNÍ, JEDLE BĚLOKORÁ, MODŘÍN OPADAVÝ http://www.uduorpitorp.cz/taborove-dovednosti/kempovani-v-prirode/co-kde-roste-i.html DUB LETNÍ, BUK LESNÍ, JAVOR MLÉČ, BŘÍZA BRADAVIČNATÁ http://www.uduorpitorp.cz/taborove-dovednosti/kempovani-v-prirode/co-kde-roste-ii.html MALINÍK http://cs.wikipedia.org/wiki/Malin%C3%ADk OSTRUŽINÍK http://cs.wikipedia.org/wiki/Ostru%C5%BEin%C3%ADk BRUSNICE BORŮVKA http://cs.wikipedia.org/wiki/Brusnice_bor%C5%AFvka

SASANKA HAJNÍ, KAPRAĎ SAMEC – foto vlastní BEZ ČERVENÝ http://www.nasevyziva.cz/sekce-ovoce/clanek-brusnice-brusinka-vaccinium-vitis-idaea-l--308.html BEZ ČERNÝ http://www.vseprozdravi.cz/bylinky/cerny-bez.html BRUSNICE BRUSINKA http://cs.wikipedia.org/wiki/Bez_%C4%8Derven%C3%BD JAHODNÍK OBECNÝ http://www.gymkh.cz/student/Biologie/nemecek/Pozn%C3%A1va%C4%8Dka/Rostliny/ SASANKA HAJNÍ, KAPRAĎ SAMEC – foto vlastní JATERNÍK PODLÉŠKA http://hrubanova.blog.denik.cz/c/30322/Jaro-v-romantickem-udoli-Svaty-Jan-pod-Skalou.html

RULÍK ZLOMOCNÝ VRANÍ OKO MECH LIŠEJNÍK http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Atropa_belladonna_Prague_2011_2.jpg VRANÍ OKO http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paris_quadrifolia,_Ba%C5%BEantnice_u_Loukova.jpg MECH http://www.fler.cz/blog/kalendar-sumeni-2013-zari-19010 LIŠEJNÍK http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ter%C4%8Dovka_bublinat%C3%A1.jpg

MRAVENEC LESNÍ VOSA LESNÍ ZMIJE OBECNÁ UŽOVKA OBOJKOVÁ DATEL ČERNÝ http://cs.wikipedia.org/wiki/Mravenec_lesn%C3%AD VOSA LESNÍ http://martintuma.blog.idnes.cz/c/103856/ ZMIJE OBECNÁ http://kutnohorsky.denik.cz/galerie/plazi.html?mm=1508110 UŽOVKA OBOJKOVÁ http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=319180 DATEL ČERNÝ http://oko.yin.cz/31/datlove-lekari-lesu/ SOJKA OBECNÁ http://www.ireceptar.cz/zvirata/ptaci/sojka-prileta-do-mest/

VEVERKA OBECNÁ KUNA LESNÍ JEZEV EC LESNÍ PRASE DIVOKÉ JELEN EVROPSKÝ http://ms.gsospg.cz:8180/biologie/ucebnice/zoologie/kmen-strunatci-chordata/podkmen-obratlovci-vertebrata/nadtrida-celistnatci-gnathostomata/skupina-blanati-amniota/trida-savci-mammalia/podtrida-zivorodi-theria/nadrad-placentalove-placentalia-eutheria/rad-hlodavci-rodentia/ KUNA LESNÍ http://www.atlaszvirat.cz/kuna-2542 JEZEV EC LESNÍ http://www.lesycr.cz/volny-cas-v-lese/fotogalerie/myslivost/Stranky/default.aspx?path=Fotogalerie%2FJezevec+lesn%C3%AD%2Fjezevec-lesni-01.jpg PRASE DIVOKÉ http://www.benateckyctyrlistek.eu/?p=2265 JELEN EVROPSKÝ http://www.mlvolary.cz/news/nastavajici-podzimni-obdobi-je-velmi-krasne-prave-na-sumave-/