I can calculate the motions of heavenly bodies, but not the  madness of people. Isaac Newton Hodnocení adsorpce polycyklických aromatických uhlovodíků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Advertisements

Jak se vám dýchá?.
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7, Ostrava tel: , fax:
Kapalinová chromatografie v analytické toxikologii Věra Pacáková Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, katedra analytické chemie.
Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Divize: Dopravní infrastruktura a životní prostředí.
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
P. Machek, M. Křečková Fresenius Medical Care – DS Most
Test akutní toxicity na rybách
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
AROMATICKÉ UHLOVODÍKY
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Ing.Miroslava Rýparová
Chromatografie Chromatografické dělení je založeno na distribuci separované látky mezi mobilní a stacionární fázi Richard Vytášek 2009.
Biostatistika 6. přednáška
Biostatistika 7. přednáška
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Biofyzika dýchání. Spirometrie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Aplikační potenciál keratinových vedlejších produktů masného průmyslu
Závislost výšky hladiny podzemní vody na srážkách
Plynově – chromatografická separace dusíkatých látek
Hmotnostní spektrometrie
Aplikace analytické metody head – space na zeminy kontaminované VOC
Biostatistika 8. přednáška
Modelování hluku ze silniční dopravy v oblasti městské zástavby
Chromatografické metody
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ondřej Prokeš,
HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE
Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá úroveň Třetí úroveň –Čtvrtá úroveň »Pátá úroveň 1 Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá.
Petr Smékal Centrum dopravního výzkumu, Líšeňská 33a, Brno Závislost emisních faktorů směsných biopaliv na pracovních režimech motoru.
Vzorkování podzemní vody a půdního vzduchu
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
Laserová difrakce pro měření velikost částic Ing. Jana Kosíková SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační.
Spalovací Motory Benzínové
Palivová soustava vznětového motoru OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
SROVNÁNÍ KLASICKÉ CIGARETY A ELEKTRONICKÉ CIGARETY Z hlediska složení, procesu kouření a zplodin vznikajících při kouření Chemická analýza E-liquidů RNDr.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
The greatest of follies is to sacrifice health for any other kind of happiness Arthur Schopenhauer Vývojové trendy individuálního rizika incidence a mortality.
OVZDUŠÍ BEZ HRANIC Projekt měření ovzduší na školách
Jednovýběrový a párový t - test
Homogenita meteorologických pozorování
IDENTIFIKACE ZDROJŮ RIZIK KONTAMINACE OVZDUŠÍ TĚŽKÝMI KOVY S VYUŽITÍM STATISTICKÉ KORELACE Magdaléna Náplavová*, Jiří Huzlík, Pavel Budínský, František.
Základní pojmy.
Disperzní systémy.
Přednáška č. 3 – Posouzení nahodilosti výběrového souboru
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Homogenita meteorologických pozorování
Hodnocení závislosti STAT metody pro posouzení závislosti – jiné pro:
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Homogenita meteorologických pozorování
Jan Abraham, Helena Plachá, Eva Paznerová
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Jan Abraham, Helena Plachá, Eva Paznerová
Možnosti zvýšení účinnosti záchytu SO2 v rozprašovacím
Nespalovací emise tuhých látek z dopravy
Emise a emisní inventura PM10
Časová disagregace emisí
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Izolace na stavbě RADON.
Transkript prezentace:

I can calculate the motions of heavenly bodies, but not the  madness of people. Isaac Newton Hodnocení adsorpce polycyklických aromatických uhlovodíků na PM2.5-10 a PM2.5 František Božek, Jiří Huzlík, Pavel Budínský, Magdalena Náplavová Vysoká škola regionálního rozvoje Žalanského 68/54, 163 00 Praha 17 tel: +420  234 718 718; e-mail: frantisek.bozek@seznam.cz

ÚVOD dynamický rozvoj dopravy s sebou přináší vedle výhod také řadu negativních dopadů. k vysoce závažným následkům patří vedle produkce značného kvanta odpadů a zvyšujícího se počtu havárií vozidel především o kontaminace složek životního prostředí, zvláště ovzduší v okolí silničních komunikací. mezi zdravotně vysoce závadné polutanty produkované dopravou a vázané na tuhé částice (PM) patří polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs), jež jsou vedle toxicity podezřelé i z karcinogenních, mutagenních a teratogenních efektů.

Analýza současného stavu epidemiologické studie přisuzují částicím suspendovaným v ovzduší nejen akutní, nýbrž i chronické účinky, zejména při delší expozici. akutní efekty se projevují ve formě mechanického poškození rohovky, ztíženého dýchání, poškození plicních tkání vedoucí až k fibrilaci plic aj. chronické efekty spočívají ve zvýšeném výskytu bronchitid, kardiovaskulárních poruch, reprodukčních anomálií a při vyšší expozici i rakoviny hlavně respiračních orgánů. zdravotní dopad PM spočívá ve skutečnosti, že je na ně adsorbována řada kontaminantů, PAHs nevyjímaje.

Analýza současného stavu Karcinogenita vybraných PAHs IARC klasifikuje: benzo[a]pyrene do skupiny 1 jako prokázaný lidský karcinogen; cyklopenta[cd]pyren, dibenz[a,h]anthracen a dibenzo[a,l]pyren do skupiny 2A jako pravděpodobně karcinogenní pro člověka; 11 dalších PAHs do skupiny 2B jako možné lidské karcinogeny. U.S. EPA začleňuje: benzo[a]pyrene, benz[a]anthracen, benzo[b]fluoranthen, benzo[k]fluoranthen, dibenz[a,h]anthracen, chrysen a indeno[1,2,3-c,d]pyrene do skupiny B2 jako pravděpodobné lidské kacinogeny s dostatečnými důkazy u zvířat.

Analýza současného stavu konstrukce zážehových a vznětových (Dieselových) motorů posunuje emitované PM více do oblasti nanočástic. zdravotní efekt PM je výrazně ovlivněn velikostí.

Použité přístroje a chemikálie odběr vzorků z ovzduší probíhal po dobu 24 h středněobjemovým vzorkovačem Leckel MVS6; PM zachyceny na filtru z SiO2 vláken s průměrem filtru 47 mm; k odběru byla užita dvě vzorkovací zařízení s dvěma průměry trysek, což umožnilo paralelně zachytit PM10 a PM2.5 ; vzorky byly zabaleny do AL-fólie, přeneseny do laboratoře a do analýzy uchovávány při -18°C; Vzorkovač Leckel MVS6

Použité přístroje a chemikálie PAHs zachycené na filtru byly extrahovány CH2Cl2 čistoty pro reziduální analýzu v extraktoru; kapalinový extraktor pracoval na principu Soxhletovy extrakce na fluidním loži za cyklicky se měnící teploty; při zahřívání se PAHs rozpustily a během chladicí periody se vzniklým podtlakem extrakt nasál zpět do varné nádobky; po každé extrakci byla zařazena čistící fáze extraktoru; Extraktor fexIKA® vario control

Použité přístroje a chemikálie získaný extrakt byl zahuštěn stripováním dusíkem kvality N5 při teplotě 40 °C a tlaku proudu dusíku 70‑140 kPa na objem 1 ml v zařízení TurboVap II; zahuštěný extrakt byl převeden na 2 g silikagelu 60/80, jež byl předtím žíhán 3 dny při 400 °C a sušen 3 hodiny při 160°C; TurboVap II k zahuštění silikagel s PAHs byl převeden do kolony, eluován 10 ml n‑hexanu k odstranění nepolárních interferujících alkanů a pak 4-krát 5 ml CH2Cl2 do nádobky TurboVapu k zahuštění;

Použité přístroje a chemikálie následoval přídavek 0.5 ml toluenu a roztok byl zahuštěn stripováním dusíkem na objem 0.5 ml; v závěrečné fázi byl roztok doplněn toluenem na 1 ml, převeden do hnědé vialky objemu 2 ml a naspikován 10 µl p‑terfenylu sloužícím jako vnitřní standard ke stanovení PAHs; připravené vzorky byly uloženy do chladničky a do doby stanovení PAHs, udržovány při teplotě pod 10°C za nepřístupu světla.

Použité přístroje a chemikálie koncentrace PAHs byly stanoveny v zařízení GC/MS Shimadzu QP2010; k rozdělení PAHs sloužila SiO2 kapilární kolona DB‑EUPAH s vnitřním průměrem 0.25 mm; jako nosný plynem bylo užito He kvality He 6.0, SIAD S.p.A., Itálie; GC/MS Shimadzu QP2010 v MS kvadrupólovém detektoru se nárazem elektronu molekuly PAHs fragmentovaly a ionizovaly a dráha nabitých částic se zakřivila úměrně intenzitě magnetického pole kvadrupólu. Výstupem bylo hmotnostní spektrum intenzity úměrné koncentraci PAH ve vzorku a profil jeho identity.

Použité statistické metody k posouzení závislosti naměřených hodnot koncentrací PAHs adsorbovaných na částicích frakcí PM10 a PM2.5 byl využit softwarový balík QC.Expert™; porovnání bylo provedeno neparametrickou metodou Spearmanova koeficientu pořadové korelace; předpokladem aplikace této metody je, aby oba soubory měly stejný počet dat, nesmí se zaměnit jejich pořadí a oba údaje o jednom měření, získané typicky ve stejném časovém období, musí být na témže řádku;

Použité statistické metody Spermanův koeficient se pro každý PAH vypočte dle vztahu: kde Di2 (PAH) je kvadrát rozdílu pořadí hodnot koncentrace xi -tého sledovaného PAH vázaného na částice PM10 a koncentrace yi (PAH) stejného PAH vázaného na částice PM2.5 a n je počet korelačních dvojic; je-li  rSp (PAH)   rSp (, n), kde rSp (, n) je tabelovaná kritická hodnota Spearmanova koeficientu, je závislost mezi soubory s n korelačními dvojicemi významná na hladině ; jestliže je  rSp (PAH)   rSp (, n) je závislost mezi oběma soubory dat na hladině významnosti  nevýznamná.

Výsledky a diskuze vzorky ovzduší byly odebírány v tunelu Mrázovka, Praha; tunel je součástí městského okruhu, je dlouhý 1 260 m s rozdělením jízdních směrů do jednotlivých tubusů; průměrná intenzita dopravy v období odběru činila 2.3104 vozidel den-1 s podílem 96% osobních vozidel; odběry byly provedeny formou 3-týdenních odběrových kampaní v roce 2012 a dvoudenní kampaně v roce 2013; odebráno bylo sumárně 22 vzorků PM10, 22 vzorků PM2.5 a 3 blanky; průtok vzorkovaného ovzduší činil 2.3 m3 h-1, což odpovídalo odebranému vzduchu 54-57 m3 vzorek-1.

Výsledky a diskuze Sledována byla koncentrace 16 prioritních PAHs dle U.S. EPA: Nap = naftalenu, Acy = acenafthylenu, Ace = acenafthenu, Flu = fluorenu, Phe = fenanthrenu, Ant = anthracenu, Fla = fluoranthenu, Py = pyrenu, BaA = benz[a]anthracenu, BbF = benzo[b]fluoranthenu, BkF = benzo[k]fluoranthenu, BaP = benzo[a]pyrenu, DbA = dibenz[a,h]anthracenu, Ipy = indeno[1,2,3-cd]pyrenu, BPe = benzo[ghi]perylenu a Chry = chrysenu. Stanoveny byly taktéž koncentrace 1‑methylnaftalenu, benzo[e]pyrenu, 2‑methylnaftalenu, 11H-benzo[c]fluorenu, benzo[j]fluoranthenu, dibenz[a,h]akridinu, dibenz[a,j]akridinu, 3‑methylcholanthrenu, jež jsou podezřelé z karcinogenních účinků na člověka.

Výsledky a diskuze

Výsledky a diskuze

Výsledky a diskuze

Závěr frakce PM2.5 je zcela obsažena ve frakci PM10 a závislosti koncentrací PAHs adsorbovaných na částice PM10 a PM2.5 jsou vysoce těsné. všechny PAHs jsou adsorbovány téměř výhradně na PM s aerodynamickým průměrem d  2.5 µm, zatímco na frakci PM2.5-10 nejsou PAHs vázány prakticky vůbec.

Závěr karcinogenní efekt je funkcí druhu a množství PAHs vázaných na emitované PM; kvantum vázaných PAHs jest funkcí aerodynamického průměru PM, teplotě, vlhkosti vzduchu a dalších faktorů. konstrukce motorů posunuje PM do oblasti nanočástic; čím menší PM, tím hlouběji proniká do dýchacího ústrojí; bylo prokázáno, že PAHs jsou vázány výhradně na frakci PM2.5, zatímco na frakci PM2.5-10 prakticky vůbec; dále chceme stanovit distribuci koncentrací individuálních PAHs a jejich sumy ve frakcích 5-10 nm v oblasti jemných a ultra jemných tuhých částic, tj. v intervalu jejich aerodynamického průměru d [μm]  0.006; 2.5.

Vzduch je čistej !!! Děkuji za pozornost The true sign of intelligence is not knowledge but imagination. Albert Einstein Vzduch je čistej !!! Děkuji za pozornost