Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Advertisements

ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Východní Evropa.
Bývalé státy Sovětského svazu
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Test – Východní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Rusko Estonsko Lotyšsko Litva Bělorusko Ukrajina Moldavsko
Evropa: východní Evropa
Státy východní Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
Region Východní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Pobaltské státy Z_122_Evropa_Pobaltské státy
Lotyšsko Nikola Žabová 8.B
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Bývalé státy Sovětského svazu
Litva vlajka znak Hlavní město: Vilnius
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: JIHOVÝCHODNÍ EVROPA Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Ukrajina Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Pobaltí Pobaltské státy jsou Litva, Lotyšsko a Estonsko
Bývalé státy Sovětského svazu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název: PŘÍRODNÍ PODMÍNKY - SOPEČNÁ ČINNOST Číslo.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-15 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Západní Evropa - charakteristika Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-11 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: ZÁPADNÍ EVROPA Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název VY_32_INOVACE_12C_14_Litva Téma: Zeměpis.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_50_Východní Evropa_Sluková Téma: Východní Evropa Číslo.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_17_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Východní Evropa Základní škola Libina, příspěvková.
Východní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: STŘEDNÍ EVROPA II Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_10_Severovýchodní_Evropa_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název: EVROPA - VODSTVO Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Pobaltské státy Tom Obelcz.
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
RUSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
VY_52_INOVACE_30_02_státy východní Evropy
Pobaltské státy Estonsko - Tallinn Lotyšsko - Riga Litva - Vilnius
Státy východní Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
Estonsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Západní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Bosna a Hercegovina Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Česká republika - pohoří
Moldavie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Švýcarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Německo Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Východní Evropa -Přehled
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: EVROPA – VÝCHODNÍ EVROPA Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3315

Anotace Prezentace slouží k seznámení s oblastmi Evropy Materiál je určen k využití pro práci s interaktivní tabulí. Slouží k probírání učiva Evropské státy formou prezentace a k doplnění učiva o Evropě. Materiál obsahuje obrázky a hypertextové internetové odkazy k větší názornosti a zpestření výuky. Materiál může být využit jako zápis do sešitu. Prezentace slouží k práci s mapou. Zeměpis 8. ročník

EVROPA – regiony Evropy VÝCHODNÍ EVROPA SEVERNÍ EVROPA ZÁPADNÍ EVROPA STŘEDNÍ EVROPA JIHOVÝCHODNÍ EVROPA JIŽNÍ EVROPA

VÝCHODNÍ EVROPA RUSKO ESTONSKO LOTYŠSKO LITVA BĚLORUSKO UKRAJINA TALLIN RIGA MOSKVA VILNIUS MINSK RUSKO ESTONSKO LOTYŠSKO KIJEV LITVA BĚLORUSKO UKRAJINA

RUSKO není členem EU měna - rubl Hlavní město: MOSKVA Oficiální název: Ruská federace Hlavní město: MOSKVA RUSKO se dělí na dvě základní části – evropskou část a asijskou část, odděluje je přirozená hranice pohoří URAL. Hlavními těženými surovinami jsou ropa, zemní plyn, hnědé uhlí a nikl. RUSKO je s rozlohou 17 075 400 km² největší stát světa.

ESTONSKO je členem EU měna - euro Hlavní město: TALLINN Oficiální název: Estonská republika Hlavní město: TALLINN Estonsko je třetí a nejsevernější pobaltskou zemí. Čudské jezero – největší jezero v Estonsku. V Estonsku se nachází více než 1 400 jezer a značné množství močálů, rašelinišť a bažin.

LOTYŠSKO je členem EU, měna - lotyšský lat Hlavní město: RIGA Oficiální název: Lotyšská republika Hlavní město: RIGA Lotyšsko je další ze tří pobaltských zemí. Národní park Gaujas je největším v Pobaltí. Lotyšsko je průmyslový a zemědělský stát. Hlavní průmyslová odvětví: strojírenství, elektrotechnika, radioelektronika, papírenský, chemický, potravinářský, textilní a dřevozpracující průmysl.

LITVA je členem EU měna - litevský litas Hlavní město: VILNIUS Oficiální název: Litevská republika Hlavní město: VILNIUS Litva je nejjižnější ze tří pobaltských zemí. Na území Litvy leží severní část písečného poloostrova Kurské kosy, který je zapsán na seznamu Světového dědictví UNESCO. Bažina Čepkeliai Na území Litvy se rozkládá množství drobných jezer, bažin, močálů a rašelinišť.

UKRAJINA není členem EU měna - Ukrajinská hřivna Hlavní město: KYJEV Po Rusku je druhou největší zemí Evropy. Hlavní město: KYJEV Nejvýznamnější řekou je Dněpr, ten dělí Ukrajinu na levobřežní a pravobřežní. Nejdůležitějším průmyslovým odvětvím je těžba černého uhlí. Z důvodu ekonomické krize se pracovní síla Ukrajiny přesouvá směrem na západ, i do ČR.

OTÁZKY A PROCVIČOVÁNÍ Doplňovačka s tajenkou – odpovězte na otázky, v tajence se skrývá jeden ze států regionu Východní Evropa. Hlavní město Litvy _ _ _ _ _ _ _ Největší stát na světě _ _ _ _ _ Druhý největší stát Evropy _ _ _ _ _ _ _ _ Jaká měna se používá v Litvě _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hlavní město Ukrajiny _ _ _ _ _ Hlavní město Estonska _ _ _ _ _ _ _ Nejvýznamnější řeka na Ukrajině _ _ _ _ _ Pohoří, které rozděluje Rusko na dvě části _ _ _ _

OTÁZKY A PROCVIČOVÁNÍ Doplňovačka s tajenkou – SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ. Hlavní město Litvy V I L N I U S Největší stát na světě R U S K O Druhý největší stát Evropy U K R A J I N A Jaká měna se používá v Litvě L I T E V S K Ý L I T A S Hlavní město Ukrajiny K Y J E V Hlavní město Estonska T A L L I N N Nejvýznamnější řeka na Ukrajině D N Ě P R Pohoří, které rozděluje Rusko na dvě části U R A L

Použité zdroje Použitá literatura: Zeměpis 8 pro ZŠ a VG UČ /nové vydání/ Jeřábek Milan, Anděl Jiří, Peštová Jana, Kastner Jiří Internetové odkazy: KOLJA21. File:Europe subregion map world factbook.svg [online]. [cit. 15.11.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Europe_subregion_map_world_factbook.svg Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Litva [online]. [citováno 15.11.2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Litva&oldid=8745323> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Kurská kosa [online]. [citováno 15.11.2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Kursk%C3%A1_kosa&oldid=8745316> WOJSYL. Wikipedie [online]. [cit. 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cepkeliu_marsh.jpg>. Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Lotyšsko [online]. [citováno 15.11.2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Loty%C5%A1sko&oldid=8636097> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Estonsko [online]. [citováno 15.11.2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Estonsko&oldid=8724726> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Ukrajina [online]. [citováno 15.11.2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Ukrajina&oldid=8765533> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Rusko [online]. [citováno 15.11.2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Rusko&oldid=8744174>

Použité zdroje SAN JOSE. Wikipedie [online]. [cit. 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Europe_countries_map_cs.png>. SKOPP. Wikipedie [online]. [cit. 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Lithuania.svg>. MAGISTER. Wikipedie [online]. [cit 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vilnius_Skyline_2.jpg>. SANTOS, Francisco. Wikipedie [online]. [cit. 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:2001.06.00.lt.Kur%C5%A1iuNerija.jpg>. LATVIA. Wikipedie [online]. [cit. 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Latvia.svg>. MP. Wikipedie [online]. [cit. 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Riian_vanhakaupunki.jpg>. FENĎA, Peter. Flickr [online]. [cit. 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://www.flickr.com/photos/peterfenda/2765599962/sizes/m/in/photostream/>. PEEPP. Flickr [online]. [cit 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Estonia.svg>. HENDRIKHEIL. Wikipedie [online]. [cit. 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tallinn1.jpg#file>. GEONARVA. Wikipedie [online]. [cit. 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Peipsi_jarv3.jpg>. JON HARALD SØBY. Wikipedie [online]. [cit. 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Ukraine.svg>. VOLODYMYR, Levchuk. Wikipedie [online]. [cit. 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vydubychi_Monastery_2008%28Kiev%29.JPG>. SAIBO. Wikipedie [online]. [cit. 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kiew_Richtung_Darnitzki.JPG>. ZSCOUT370. Wikipedie [online]. [cit. 15.11.2013. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Russia.svg>. TEXMON. Wikipedie [online]. [cit 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Moscow_collage_new_%282011%29.jpg>. CARLOMORINO. Wikipedie [online]. [cit. 15.11.2013]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rouble.jpg>. Jiné zdroje: Veškeré obrázky, fotografie, animace a podprogramy jsou dílem autora, nebo pochází z volně přístupných zdrojů