Kmenové buňky ano nebo ne?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kmenové buňky z pupečníkové krve současnost a budoucnost
Advertisements

Kost a chrupavka z kmenových buněk
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Seminář o všech aspektech choroby Charcot-Marie-Tooth Senát ČR 7. 11
LÁTKOVÁ A NERVOVÁ REGULACE
ZKUŠENOSTI PRACOVIŠŤ ZAPOJENÝCH DO ŘEŠENÍ PROJETŮ EU NA LF UK PLZEŇ ENDOKRINOLOGICKÝ ÚSTAV V. Zamrazil Endokrinologický ústav Praha Subkatedra endokrinologie.
Indikace k celotělové densitometrii
Individuální náhrady skeletálních defektů
Heterogenita nádorové buněčné populace v diagnostice a léčení
1 2 FUNKČNÍ VARIANTA GENU ANXA11 SNIŽUJE RIZIKO ONEMOCNĚNÍ SARKOIDÓZOU: POTVRZENÍ VÝSLEDKŮ CELOGENOMOVÉ ASOCIAČNÍ STUDIE. Sťahelová A. 1, Mrázek F. 1,
Temperování krve – nové vývojové aktivity L. Bolek 1, J. Dejmek 1, J. Růžička 1, J.Beneš 1, M. Štengl 1, T.Junek 1, M. Matějovič 2 1 Biofyzikální ústav.
stanovená 99mTcMIBI scintigrafií.
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
PSYCHOSOMATIKA V ORDINACI PSYCHIATRA?
OBECNÁ ONKOLOGIE I. MUDr.Markéta Nová.
Synoviální sarkom Ravčuková B1. , Kadlecová J1. , Štěrba J 2
BIOCEV Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy.
Health Technology Assessment biomedicínské techniky
Helena Illnerová Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
Rehabilitace spastické parézy
Cévní protézy X33BMI Miroslav Horký.
- definice, charakteristika, průběh
Možnosti ovlivnění regenerace jaterního parenchymu v souvislosti s plánovaným  rozsáhlým chirurgickým výkonem – experiment na velkém zvířeti Václav Liška1,
Spirometrie v ambulanci praktického lékaře
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Patologická anatomie jatečných zvířat
IMMUBLEND.
TcpO 2 v hyperbarii jako prediktor ischémie u nehojících se diabetických defektů D. Čechurová 1, Z. Rušavý 1, M. Emmerová 1, J. Růžička 2 I.interní klinika.
Peroperační rekuperace krve
DLOUHODOBÁ LÉČBA DEPRESIVNÍ PORUCHY
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
#6#6 Aktivace vývojových mechanismů u dospělého organismu.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Prediktivní a prognostická patologie Prediktivní a prognostická patologie Část I Část I.
-Změna konformace jako podstata řízení - cytokinetiky – -inhibice b. dělení-
Buněčné terapie a tkáňové inženýrství
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní typy genetických chorob Marie Černá
Základní principy geriatrie
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Patologické změny na lebce a poranění lebky
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
PACS Picture Archiving and Communication System
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Aktuální výzkum kmenových buněk: ze zkumavky k terapeutickému využití. Aktuální výzkum kmenových buněk: ze zkumavky k terapeutickému využití. PŘIHLASTE.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze špičková, otevřená, přátelská.
Demografická data z Registru dialyzovaných pacientů – zaměřeno na seniory Ivan Rychlík, Ivan Zahrádka, Lidmila Francová I.interní klinika FNKV a 3. LF.
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
Přínosy inovativní léčby seminář
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Ústav histologie a embryologie, 1. LF UK
SRDEČNÍ SELHÁNÍ NÁKLADY VZP ČR MUDr. JUDr. Petr Honěk
! ! ! Aktuální výzkum kmenových buněk: ze zkumavky
Co jsou to revmatická onemocnění?
JAK POMÁHÁ INOVATIVNÍ LÉČBA PACIENTŮM
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Vzácná onemocnění (VO)
Boj o pacienta, boj o peníze
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím.
Co lze očekávat od intenzivního vývoje léků na CF?
VÁŽENÍ STUDENTI 2. – 5. ROČNÍKU! BUĎTE „IN“!
Náměty pro vědu, výzkum a inovace v českém lázeňství
Transkript prezentace:

Kmenové buňky ano nebo ne? Karel Smetana, Jr. Karlova Univerzita v Praze 1.lékařská fakulta Anatomický ústav http://indivisiblesystem.wordpress.com/

Regenerace u savců je velmi omezená ve srovnání s obojživelníky a ploštěnci, kteří jsou šampiony. http://www.medgadget.com/2006/05/limb_regenerati.html

Modern bionic prosthesis with aesthetic role Roman http://beautifuldecay.com/2013/11/18/prosthetic-limbs-art-sophie-de-oliveira-baratas-alternative-limb-project/

Biokompatibilní materiály umožňují jistou míru náhrady funkce vnitřních tkání či orgánů

Dospělé/embryonální kmenové buňky jsou slibné pro regenerativní medicínu. Jejich klinické užití je kromě hematopoietických buněk dosud omezeno.

1930 Odhad demografického vývoje ve vyspělých zemích (Jižní Korea) podle prognózy OSN (2012): Vzestup degenerativních onemocnění (pohybový systém, CNS, endokrinopathie) Vzestup kardiovaskulárních onemocnění Vzestup malignit Male Female 2030 Male Female

Příklad chronických kožních defektů Dekubity Bércové vředy Diabetická noha Příklad chronických kožních defektů

Nádorové buňky s vysokou stromální expresí Gal-1 and SMA positivními CAF exprimují geny důležité pro růst nádorů cell cycle control mitochondrial stress protection NF-κB activation, MAPK signaling splicing NF-κB activation, ubiquitination NF-κB activation, autophagy Valach et al.: Int. J. Cancer 131: 2499-2508, 2012

Galektiny stimulují vznik nádorových myofibroblastů Dvořánková et al.: Cells, Tissues, Organs, 194: 469-480, 2011

Ekonomický úspěch není vždy užitečný pro pacienta 34 diagnóz včetně léčby poruch potence a omlazovacího efektu Ekonomický úspěch není vždy užitečný pro pacienta

Závěry Kmenové buňky představují revoluční možnost v oblasti regenerativní medicíny a onkologie. Kromě hematopoietických buněk je jejich klinické užití dosud omezené. Předčasné využití je kontraproduktivní. Rutinní klinické využití vyžaduje intenzivní preklinický a klinický výzkum s nutností vysoké míry finanční podpory státu (i soukromého sektoru) a pod důslednou kontrolou příslušných státních orgánů. Vzhledem k demografickým výhledům je třeba v oblasti výzkumu spěchat.