RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu VY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLENSKA_SETKANI_RAUT-2_PREZENTACE_14 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 3. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Stolničení Tematický okruh Společenská setkání Téma Raut Jméno autora Bc. Jaroslav Hrůza Vytvořeno dne 9.7.2013 Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamuje žáky s hostinou raut. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
RAUT DRUHY NABÍDKOVÝCH STOLŮ, PŘÍPRAVA STUDENÝ STŮL: má být dominantní vhodné je umístit jej doprostřed místnosti může mít různé tvary prostírá se bočním prostíráním 5cm od země (tak, aby jej hosté nemohli přišlápnout) - scarting květinová výzdoba, př .mísy s ovocem se umísťují doprostřed – vyvýšené místo
RAUT DRUHY NABÍDKOVÝCH STOLŮ, PŘÍPRAVA STUDENÝ STŮL: na rohu stolu,po okrajích zakládáme inventář (talíře, kapsy s příbory, ubrousky, košíčky na pečivo) inventáře by mělo být 1,5 násobkem počtu hostů ke středu se zakládají dominantní mísy, např.? na moučníky, stejně tak jako na sýry může být zřízen samostatný stůl u všech mís musí být překládací příbor
RAUT STŮL S NABÍDKOU TEPLÉ KUCHYNĚ umísťuje se do rohu nebo ke kraji místnosti(blízko kuchyně, el. napětí) za ním musí být dostatečný prostor pro kuchaře prostření scarting založení inventáře viz teplé pokrmy zakládají se schaffingy, kleště na kýtu apod. pokrmy? sůl, pepř, doplňky, přílohy
RAUT NÁPOJOVÝ STŮL umísťuje se u stěny místnosti inventář (sklenice) zakládáme podle sortimentu nápojů dále zakládáme icekýbly s ledem, doplňky sklo skládáme do obrazců využívá se výstavka nápojů lze rozdělit na více stolů dle druhu nápoje zvlášť stůl pro barmana, ale v blízkosti prostor pro práci
RAUT ODKLÁDACÍ STOLKY odlišují se od nabídkových stolů (tvarem, barvou) slouží k odkládání použitého inventáře zřídíme jich více u vchodu do místnosti a u stěn místnosti žádná výzdoba vždy menší velikost
RAUT KUŘÁCKÉ STOLKY pouze na přání hostitele, prostírají se zakládá se popelník, zápalky, otevřené krabičky mimo hlavní místnost STOLY A ŽIDLE připravují se v menším počtu než je hostů, výjimečně ve stejném počtu kolem stěn místnosti
RAUT Záleží na skladbě hostů, denní době a přání HO. Na 1 hosta počítáme přibližně: Pokrmy: 150-200g masa,výrobku z masa 100g zeleniny (teplá, čerstvá) 50g ovoce 30g sýrů, 30g uzeniny 1-2 ks moučníků 3ks příloh (chleba, pečivo)
RAUT Na 1 hosta počítáme přibližně: Nápoje: 1 welcome drink, lze i digestiv 3dl piva 2dl nealka 3-5dl vína 1 káva (teplý nápoj) 1-2 míšené nápoje
Použité zdroje Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Použité obrázky