Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Česká poezie 1. poloviny 20. století
ČESKÁ POEZIE 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
¨-4-.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Srovnávací a vědomostní test
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
Česká meziválečná literatura
František Halas Novotná Martina, V8A
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
František Halas ( ) ( ).
František Halas a Bohuslav Reynek
Underground Mgr. Ludmila Růžičková
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Surrealismus Vznikl ve Francii
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Český jazyk a literatura
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová Česká poezie 1. poloviny 20. století - opakování VY_32_INOVACE_1A15.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.7.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
KONSTANTIN BIEBL Mgr. Lucie Rusová
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Poetismus – jak se rodí báseň
ČESKÁ POEZIE 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Konstantin Biebl životopis, sbírky.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Jaroslav Seifert
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková JAROSLAV SEIFERT Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.7 poetismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Mgr. Marie Havránková ČESKÁ POEZIE- UMĚLECKÉ SMĚRY Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková DEMOKRATICKÝ PROUD V ČESKÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková PŘEDSTAVITELÉ SPIRITUÁLNÍ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Mgr. Marie Havránková KATOLICKÝ PROUD, RURALISTÉ Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení J. Vrchlického a jeho díla Ročník.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
VÍTĚZSLAV NEZVAL Obr května 1900 – Biskoupky 6. dubna Praha.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
ČESKÁ POEZIE 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Proletářská poezie 20. století.
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Meziválečná poezie a drama
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012

ANOTACE V této prezentaci se žáci seznámí s básníky, kteří ve své tvorbě uplatňovali prvky poetismu a surrealismu. Budou se věnovat zejména básnické tvorbě Konstantina Biebla.

LITERATURA V 1. POLOVINĚ 20. STOLETÍ POETISMUS A SURREALISMUS

POETISMUS A SURREALISMUS Vítězslav Nezval – nejvýznamnější představitel poetismu a surrealismu v české literatuře spolu s Karlem Teigem autor manifestů poetismu a surrealismu Jaroslav Seifert k poetismu patří básnické sbírky Na vlnách TSF, Slavík zpívá špatně, Poštovní holub František Halas stopy proletářské poezie a poetismu nese sbírka Sépie Vladimír Holan vliv poetismu se objevuje ve sbírce Blouznivý vějíř

KONSTANTIN BIEBL (1898 – 1951) lyrický básník, představitel proletářské poezie, poetismu a surrealismu za 1. světové války na frontě, kde byl raněn nedokončil studia medicíny a začal se věnovat literatuře člen Devětsilu, přátelství s J. Wolkerem ve 20. letech cesty – Sumatra, Jáva, Ceylon, Alžír, Tunis

KONSTANTIN BIEBL - DÍLO Proletářská poezie: Cesta k lidem – poezie prostých věcí, chlapeckého pohledu na svět (spoluautorství se strýcem Arnoštem Rážem) Věrný hlas (věnováno památce J. Wolkera) Zlom Zloděj z Bagdádu – soucit s trpícími, melancholie, tlumený skromný výraz, motivy poezie srdce i válečná zkušenost

KONSTANTIN BIEBL - DÍLO Poetismus: Zlatými řetězy – hravá obraznost, experimenty se slovy S lodí, jež dováží čaj a kávu – zvláštní podoba poetistického exotismu křehká obraznost + zážitky z války + zkušenosti z cesty do tropů, obdiv k tropické přírodě + touha po vzdáleném domově, milostná tematika, zážitky z mládí Nový Ikaros – vrchol nazírání na svět v jeho problematičnosti báseň – pásmo (4 zpěvy) básník = Ikaros se vznáší v prostoru a času volný proud představ, spojení poetistické hravosti s existencionální úzkostí

KONSTANTIN BIEBL - DÍLO Surrealismus: Nebe, peklo, ráj, Zrcadlo noci – volný proud asociací Poslední tvůrčí období (1940 – 1950): Bez obav – tematicky pestrá sbírka zážitky z války, sociální motivy i současná budovatelská tematika

OTÁZKY PRO OPAKOVÁNÍ 1. Kteří básníci ve své tvorbě vycházejí z poetismu a surrealismu? 2. Která díla Konstantina Biebla patří k proletářské poezii, která k poetismu a která k surrealismu? 3. Ve které sbírce využívá Konstantin Biebl zážitky ze svých cest do ciziny?

ZDROJE SOCHROVÁ Marie. Literatura v kostce pro SŠ. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007, ISBN 978 – 80 – 253 – 0185 - 2 Odmaturuj z literatury. Brno: Didaktis, 2002, ISBN 80 – 86285 - 37 – 5 KUDRYS Milan, FETTER W. Richard. Nástin dějin literatury. Praha: Fortuna, 1995, ISBN 80 – 7168 – 208 - X