STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Název projektu : Rozvoj ICT ve výuce na střední škole Registrační číslo projektu: č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/34.0921 Název školy: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T. G. Masaryka 4 Kód dumu: VY_32_INOVACE_ NJ_124 Tematická oblast: Slovní zásoba pro obor kuchař - číšník -Předmět: Německý jazyk Ročník: 3. ročník Datum tvorby: květen 2013 Anotace: Materiál slouží k procvičování a rozšíření slovní zásoby na téma: Přílohy k pokrmům Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
BEILAGEN přílohy
Beilagen aus Kartoffeln (přílohy z brambor) gekochte Kartoffeln, e Salzkartoffeln- vařené brambory e Bratkartoffeln - opékané brambory r Kartoffelbrei, s Kartoffelpüree - bramborová kaše r Kartoffelpuffer - bramborák e Pommes frites - bramborové hranolky e Pommes chips - bramborové lupínky e Kartoffelnocken - bramborové noky e Quetschkartoffeln - šťouchané brambory e Kartoffelscheiben - bramborové plátky e Kartoffelkroketten, Kartoffelbällchen - bramborové krokety Kartoffeln in der Schale - brambory ve slupce e Kartoffelknödel, Kartoffelklöβe - bramborové knedlíky r Kartoffelsalat - bramborový salát
e Knödel, e Klöβe (knedlíky) e Kartoffelknödel – bramborové knedlíky e Semmelknödel – houskové knedlíky e Karlsbader Semmelknödel – karlovarské knedlíky grüne Klöβe – chlupaté knedlíky e Nocken - halušky
e Teigwaren (těstoviny) e Spagetti - špagety e Makkaroni - makarony e Nudeln - nudle e Bandnudeln - široké nudle e Spätzle - špecle
Andere Beilagen (další přílohy) r Reis, gedünsteter Reis – dušená rýže e Linsen - čočka e Bohnen - fazole e Erbsen - hrách r Erbsenbrei - hrachová kaše
Doporučte k jídlům vhodné přílohy 1 Lendenbraten mit Sahnesoβe 2 Medaillons 3 paniertes Schweineschnitzel 4 Speckködel 5 Rindfleischroulade 6 Mährische Spatzen 7 Hackbraten mit Sauerkraut Kartoffelsalat Knödel Salzkartoffeln Sauerkraut gedünsteter Reis Kartoffelknödel Pommes frites 1 2 3 4 5 6 7
Lösung (řešení) 1 Lendenbraten mit Sahnesoβe 2 Medaillons 3 paniertes Schweineschnitzel 4 Speckködel 5 Rindfleischroulade 6 Mährische Spatzen 7 Hackbraten mit Sauerkraut Kartoffelsalat Knödel Salzkartoffeln Sauerkraut gedünsteter Reis Kartoffelknödel Pommes frites 1 2 3 4 5 6 7 b g a d e f c
Najděte ukryté německé výrazy (přílohy k pokrmům) WEITNAREG FROTENFALK BRENIBRESE TALFARTAFOLKES KLEDÖN
Lösung (řešení) TEIGWAREN KATROFFELN ERBSENBREI KARTOFFELSALAT KNÖDEL
Zdroje HÖPPNEROVÁ, Věra. Němčina pro číšníky a kuchaře. Praha: Scientia, 2002, ISBN 80-7183-270-7. EARTH100. wikipedie [online]. [cit. 28.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:White,_Brown,_Red_%26_Wild_rice.jpg MATHIAS BRAUX. wikipedie [online]. [cit. 28.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Picture_246_w.jpg NEUVEDEN. wikipedie [online]. [cit. 28.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Knedl%C3%ADk NEUVEDEN. Srba stravování [online]. [cit. 28.9.2013]. Dostupný na WWW: http://stravovani.srba-tabor.cz/docstore/food/images/1207652010.jpg