Jaroslav Vrchlický 1853 - 1912.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představitel skupiny lumírovců
Advertisements

Vytvořil: Dominik Jašurek škola: Edvarda Beneše vytvořeno:
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Karlštejn VY_32_INOVACE_13_33 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní.
Jaroslav Vrchlický Vlastním jménem Emil Bohuslav Frída * 17. února 1853 Louny † 9. září 1912 Domažlice.
Světová literatura 19. stol. Alexandre Dumas starší Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického.
Česká literatura 2. poloviny 19.století PŘEHLED.  50. léta 19.století: MÁJOVCI = DRUŽINA MÁJOVÁ:  uznávali K.H. Máchu, vydali almanach= sborník Máj.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Český stát za vlády Lucemburků
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.24_Kratke_a_dlouhe_samohlasky.
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_23   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
ALOIS JIRÁSEK - spisovatel *1851 v Hronově (₸1930 v Praze)
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_19_Literatura 19. století
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
O JAKÝ ZAJÍMAVOSTECH SE CHCETE DOZVĚDĚT ???
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Pro svou třídu vytvořily Andrea Houdová a Tereza Faflíková
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Světová literatura 19. stol. Alexandre Dumas starší
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Téma (název prezentace)
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Autor: Mgr. Nováková Jana
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Friedrich August von Stradonitz Kekule
ŠABLONA III/2 Literární test 8. ročník Mgr
Karel Svoboda AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Informační a komunikační technologie
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Téma (název prezentace)
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 JAROSLAV VRCHLICKÝ
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
KAREL IV..
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_11
Autor: Mgr. Karolina Pátková
5.D HUSITSTVÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Jaroslav Vrchlický 1853 - 1912

Z jeho života: Jaroslav Vrchlický, vlastním jménem Emil Frída, se narodil v rodině kupce. Jeho zájmy v mládí nejvíce ovlivnil jeho strýc, farář v Ovčárech u Kolína, kde chlapec trávil svá dětská léta. Vrchlický studoval na gymnáziu v Klatovech a po maturitě začal studovat teologii. Přestoupil pak na filozofickou fakultu, kde studoval filozofii, historii a románské jazyky. Po třech letech studia odjel do severní Itálie jako vychovatel.

Z jeho života: Emil Frída Jaroslav Vrchlický, vlastním jménem , se narodil v rodině kupce. Jeho zájmy v mládí nejvíce ovlivnil jeho , farář v Ovčárech u Kolína, kde chlapec trávil svá dětská léta. Vrchlický studoval na gymnáziu v Klatovech a po maturitě začal studovat . Přestoupil pak na filozofickou fakultu, kde studoval filozofii, historii a jazyky. Po třech letech studia odjel do severní Itálie jako . strýc teologii románské vychovatel

Na studiích se seznámil s Josefem Václavem Sládkem a Aloisem Jiráskem a spolu založili skupinu lumírovců Po svém návratu působil jako učitel a později se stal profesorem moderních věd a získal čestný doktorát.

Na studiích se seznámil s Josefem Václavem a Aloisem a spolu založili skupinu Po svém návratu působil jako učitel a později se stal moderních věd a získal čestný doktorát. Sládkem Jiráskem lumírovců profesorem

Pseudonym Vrchlický: Pseudonym pro něj vymyslel jeho přítel, lékař Josef Thomayer. Jako studenti navštívili na jaře rozkvetlé údolí říčky Vrchlice u Kutné Hory a on byl unesen nádhernou jarní scenérií.

Na počátku 90. let prožíval hlubokou citovou a tvůrčí krizi. Bylo to způsobeno rozvratem manželství a narůstajícími konflikty. V roce 1908 Vrchlického postihla uprostřed tvůrčí práce mozková mrtvice, která mu znemožnila jakoukoliv intelektuální činnost. Poslední léta života strávil Jaroslav Vrchlický v Domažlicích, kde také roku 1912 zemřel.

Na počátku let prožíval hlubokou citovou a tvůrčí krizi. devadesátých Na počátku let prožíval hlubokou citovou a tvůrčí krizi. Bylo to způsobeno a narůstajícími konflikty. V roce 1908 Vrchlického postihla uprostřed tvůrčí práce , která mu znemožnila jakoukoliv intelektuální činnost. Poslední léta života strávil Jaroslav Vrchlický v , kde také roku 1912 zemřel. rozvratem manželství mozková mrtvice Domažlicích

Pamětní deska

Básnické dílo: Epika: Lyrika: Zlomky epopeje Poutí k Eldorádu Okna v bouři Damoklův meč Sonety samotáře Selské balady Epické básně

Básnické dílo: Epika: Lyrika: Zlomky Poutí Okna meč Sonety Selské epopeje Poutí Okna meč Sonety K Eldorádu V bouři Selské balady Damoklův Epické básně samotáře

Za trochu lásky... Za trochu lásky šel bych světa kraj, šel s hlavou odkrytou a šel bych bosý, šel v ledu - ale v duši věčný máj, šel vichřicí - však slyšel zpívat kosy, šel pouští - a měl v srdci perly rosy. Za trochu lásky šel bych světa kraj jak ten, kdo zpívá u dveří a prosí.

Doplň chybějící výrazy do textu básně: Za trochu lásky... Za trochu bych světa , šel s hlavou odkrytou a šel bych , šel v ledu - ale v duši , šel - však slyšel zpívat kosy, šel pouští - a měl v srdci . Za trochu lásky šel bych jak ten, kdo u dveří a . lásky šel kraj bosý věčný máj vichřicí kapky rosy světa kraj prosí stojí

Drama Noc na Karlštejně Noc na Karlštejně – filmové zpracování díla režíroval Zdeněk Podskalský. Děj se odehrává v době vlády Karla IV., který zbudoval Karlštejn jako pevnost střežící korunovační klenoty a zakázal do něho přístup ženám. Královnu Elišku Pomořanskou ovšem trápila žárlivost a nejistota z dlouhého odloučení od manžela, rozhodla se tedy vniknout na hrad, aby zjistila pravdu.

Drama Noc na Karlštejně Noc na Karlštejně – filmové zpracování díla režíroval Děj se odehrává v době vlády ., který zbudoval Karlštejn jako pevnost střežící korunovační klenoty a zakázal do něho přístup . Královnu Elišku Pomořanskou ovšem trápila a nejistota z dlouhého odloučení od manžela, rozhodla se tedy vniknout na hrad, aby zjistila pravdu. Zdeněk Podskalský Karla IV. ženám žárlivost

Filmové zpracování díla - muzikál Noc na Karlštejně: Klikni: http://hrabenka-vilhelmina.webnode.cz/nejoblibenejsi-filmy-/noc-na-karlstejne/

Český král a římský císař Karel IV Český král a římský císař Karel IV. nechal postavit Karlštejn jako panovnickou pokladnici, kam by uložil říšské korunovační klenoty a svaté relikvie.

Které jazyky studoval? Kdo měl v mládí největší vliv na Vrchlického? Odkud pochází pseudonym Vrchlický? Které básnické sbírky napsal? Jak se jmenuje jeho nejznámější divadelní hra? Kdo režíroval její filmové zpracování? Kdy a proč prožíval svoji největší životní krizi?

Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Vrchlický http://ld.johanesville.net/vrchlicky http://www.atlasceska.cz/praha/vrchlicky-jaroslav/ http://lady-kiara.webgarden.cz/jaroslav-vrchlicky-za-trochu