Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Jazyk a jazyková komunikace Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_18 Ročník: 6. Sada: Český jazyk a literatura Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Jaroslav Vrchlický Anotace: Život a dílo J. Vrchlického Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Jaroslav Vrchlický Významný básník konce 19. století, jehož dílo je nejrozsáhlejší v české poezii.

3 Jmenoval se Emil Frída, pseudonym Vrchlický mu za studií poradil jeho přítel, pozdější významný lékař J. Thomayer. Pocházel z kupecké rodiny z Loun; dětství strávil v Ovčárech u Kolína u svého strýce kněze, který jej seznamoval se světovou literaturou a usměrňoval jeho zájmy. Na gymnázium chodil ve Slaném a v Praze, ale měl potíže s matematikou, musel opakovat ročník a studia dokončil v Klatovech. Po maturitě začal se studiem bohosloví, ale již po půl roce přestoupil na filozofii.

4 Roku 1875 přijal místo vychovatele u hraběte Montecuccoliho-Laderchi a pobyl s ním rok v Itálii, která ho inspirovala k mnoha veršům. Po návratu se stal v r.1877 tajemníkem Českého vysokého učení technického, v 90. letech byl pro své zásluhy jmenován profesorem moderních literatur na pražské univerzitě. Jeho dílo lze rozdělit do 4 celků: Po vzoru V. Huga se Vrchlický pokusil zachytit dějiny lidstva v básnickém cyklu , který nazval Zlomky epopeje. Do cyklu se řadí 19 knih, z nichž vynikají Mýty, Hilarion, Twardovski, Selské balady. Většina látek je zpracována často nehistoricky, ale tak, aby podněcovala české národní sebevědomí a reagovala na soudobou situaci.

5 2. Jádro Vrchlického tvoří lyrika, která se stala do jisté míry jeho intimním deníkem. Od prvotiny Z hlubin se básník z chmurných tónů a pesimistických mladických myšlenek během let povznáší přes Sny o štěstí a Dojmy a rozmary k optimistickým veršům prozářeným osobním štěstím. Jedinečné milostné verše nalezneme ve sbírkách Eklogy a písně, Potí k Eldorádu, Co život dal, Jak táhla mračna. 90. léta znamenala zlom v jeho životě uměleckém i soukromém. Odmítal kritiku, neměl přátele, kteří by jej usměrnili.

6 Tón jeho veršů ztrpkl, posmutněl, jak naznačují názvy sbírek Bodláčí z Parnasu, Okna v bouři, Než zmlknu docela, Písně poutníka. 3. Napsal přes 30 dramat, která většinou napodobovala cizí vzory. Nejznámější je situační komedie Noc na Karlštejně a trilogie Hippodamie, kterou zhudebnil Z. Fibich. 4.Přeložil význačná díla světové literatury od Dantovy Božské komedie přes Goethova Fausta až po francouzské „prokleté básníky“.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: Vyhledej v textu odpovědi: 1) Uveď jeho pravé jméno.
2) Přijal někdy nějakou zajímavou pracovní nabídku? 3) Uveď názvy jeho sbírek veršů. 4) Kolik napsal dramat (uveď jeden název). 5) Věnoval se překladatelství?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google