Veřejný seminář k projektu NIX-ZD.CZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interoperabilita v elektronickém zdravotnictví
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Facility management ČSN EN
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Setkání klinických uživatelů 2010 Petr Folwarczný.
Český normalizační institut Czech Standards Institute Seminář Řízení kvality a bezpečnosti informačních systémů v souvislostech mezinárodního akreditačního.
Analýza informačního systému
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Metadata a metainformační systémy (seminář)
Získávání znalostí z medicínských textů Petr Kolesa EuroMISE Centrum.
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Databázové modelování
Metodika objektového přístupu při tvorbě překladačů. Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
Česko a Slovensko, výhledy do budoucnosti Michal Tomek – InterSystems BV.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Implementace EQAVET v ČR
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Informační systémy v personálním řízení RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ Studie integrovaných dopravních systémů hromadné přepravy osob Studie integrovaných dopravních systémů hromadné.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Datový standard MZ ČR a NČLP v praxi, současný stav a další rozvoj
Klasifikace nemocí – ICD, ICF
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Úvod do databází zkrácená verze.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Seminář „Investiční a exportní příležitosti v Litvě, Lotyšsku a Estonsku“ MZV ČR
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Vznik a provoz společného katalogu s vyžitím evergreenu Eva Cerniňáková (Knihovna Jabok) Seminář Evergreen v Českých knihovnách Praha, SKIP.
CPVŠK 2005, , Praha Suchdol Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Specifikace metadat Eva BRATKOVÁ, ÚISK FF UK v Praze
Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ
Výměnný formát Digitální technické mapy Digitální mapy veřejné správy
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Informace o implementaci TAF/TAP TSI
Definiční obor a obor hodnot
Charakteristika a nástroje
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Síťová architektura Síťový model Daniel Bobek, Jakub Matějka 8.M.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Otevřená data v České republice
Transkript prezentace:

Veřejný seminář k projektu NIX-ZD.CZ Nomenklatura a mapování Jihlava, 5.května.2017 Libor Seidl

Interoperabilita = spolupráce Definice: Schopnost podstatně různých systémů vzájemně si rozumět, vzájemně spolupracovat a dosahovat vzájemné součinnosti. Úrovně interoperabilita: Organizační, Sémantická, Syntaktická, Technická

Organizační interoperabilita Předpoklady pro spolupráci dvou organizací: společný zájem, profit na obou stranách, sladění vnitřních a tvorba společných procesů, komunikace na dálku: společný architekturní rámec, společný referenční model, koordinace pomocí společných terminologií zde pomůže ICT SPOLEČNÝ…? =STANDARDNÍ! Ať už si představíte co chcete pod pojmem architekturní a referenční model a terminologie, musí to mít spolu dohodnuté….a je li více více organizací, tak raději standardní, než jen společně dohodnutý Systém A Systém B

Standardy pro komunikaci Účelem je realizace vzájemné komunikace osob/organizací Za tímto účelem standard systematizuje určitou oblast zájmu (doménu): pojmenováním procesů v doméně, popisem způsobu spolupráce systémů, strukturalizací informací (doménový informační model), definováním výčtů, klasifikací, určením terminologie, definicí formátu zápisu dat (nižší úrovně interoperability)

Sémantické nástroje Nomenklatura (vyjmenování) Klasifikace (třídění) Soubor jmen (pojmenování) s důrazem na úplnost Např.: Seznam registrovaných léčivých přípravků na SUKL Klasifikace (třídění) Jednoznačné stromové třídění úplnost zajištěna třídou „jinde neuvedeno“ (vs. nomenklatura) Např.: Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN / ICD) Obvykle v podobě číselníku s narůstajícím kódem (MKN10) Číselník Jednoznačné přiřazení Kód  Reálie Tabelární forma, není primárně určen pro IT Terminologie Pojmový systém (koncepty a vztahy mezi nimi) Definice pojmů formální, nebo narativní Pozor - nemusí být nositelem (pravdivé) znalosti Např.: Anatomie člověka, SNOMED CT

Terminologie – systém pojmů Disease Finding by site Heart disease

Sémantické nástroje (II) Vocabulary (slovník hodnot) Přípustné (dnes známé) pojmy pro určitou oblast Bez nároku na úplnost V datových standardech - Soustava číselníků Např.: HL7 v3 Vocabulary, DASTA číselníky (TS) ValueSet (výčet) Množina povolených hodnot Obvykle pro konkrétní účel nebo datovou položku Koncepty z jediného/více kódových systémů

Číselníky v DASTA Přes 360 interních číselníků http://ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD/hypertext/DSBCJ.htm Národní číselník laboratorních položek (NČLP):

Číselníky v DASTA Krevní skupiny (LUKSAB0) Problémy: Klíč obsahuje problematické znaky , + - Způsob vydání nenavádí k žádné dobré praxi v implementaci

epSOS MVC Master Valueset Catalogue Aktuální verze: https://ec.europa.eu/cefdigital/wiki/display/EHOPER ATIONS/Master+Value+Sets+Catalogue Vocabulary projektu epSOS / CEF Celkem 45 ValueSetů z 26 kódových systémů SNOMED CT: 15x LOINC: 4x HL7/IHE Vocabulary: 8x ICD 10, ATC, UCUM, ISO, EDQM Úplná množina konceptů pro překlad a transcoding

Překlady a mapování Principy funkce OpenNCP: Překlad: národní termín ke každému kódu (1:1) Mapování: Jednosměrné nahrazení národního kódu za hodnotu z MVC

Děkuji za pozornost Libor Seidl seidl@HL7cr.eu