Algoritmizace a programování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.
Počítače a programování 1 Přednáška 13 Jiří Šebesta.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
VISUAL BASIC Práce se soubory.
DATOVÝ TYP POLE.
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
Cvičení 2 Proměnné(jednoduché a složené) a konstanty První program Zápis výrazů.
Algoritmy I Cvičení č. 4.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
Příklady z Matlabu 4 Příklady na řídící příkazy , IF , SWITCH , FOR , WHILE , příkazy vstupu a výstupu INPUT a DISP.
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Algoritmizace.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Tabulkový procesor.
Hromadná korespondence, makro
C – strukturované příkazy
Název sloupce Datový typ Počet znaků Znaková sada Možnost prázdného pole Typ klíče Automatický přírůstek.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – OPAKOVANÝM VÝBĚREM NEJVĚTŠÍHO PRVKU (SELECTSORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro vstup a výstup 12 Verze
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Pole Arrays.
Ukazatele BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Textové soubory Vytváření a zpracování textových souborů.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Práce s řetězci Řetězec je libovolný text nebo libovolná skupina znaků. Řetězec se také označuje jako string. Činnosti prováděné s řetězci: Počítání znaků.
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Digitální učební materiál
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
Příklady v jazyku C – část 8. Napište program, který inicializuje 2-rozměrné pole uživatele (5 řádků, 2 sloupce) a naplní ho hodnotami (první sloupec.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B8 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření listopad.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ PODMÍNĚNÝ PŘÍKAZ – PŘEVOD ČASOVÉHO ÚDAJE Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Fce VB - matematické Abs( výraz ) Fix( výraz ) Int( výraz) Sgn(výraz )
Databáze MS ACCESS 2010.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Algoritmizace a programování Soubory. Oč jde? Vytvoření externího souboru Vytvoření externího souboru Tento soubor může být: Tento soubor může být: Textový.
Algoritmizace a programování Algoritmy 1 - Úvod. Základní pojmy Počítačový program Počítačový program zápis zdrojového kódu, kterému rozumí počítač zápis.
Algoritmizace a programování Aritmetické, Relační a Logické operátory, Knihovny.
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Algoritmizace a programování Procvičování. Příklady Sestavte program pro výpočet obvodu a obsahu obdélníka Sestavte program pro výpočet obvodu a obsahu.
PHP – CYKLY, POLE. CYKLY V PHP Cykly se používají, chceme-li opakovat určitou činnost, několikráte za sebou, opakovaně provádět stejnou proceduru. Postupně.
Programování KONSTANTY, ČTENÍ PO JEDNOM ZNAKU GETCHAR() FORMÁTOVANÝ VÝSTUP POMOCÍ PRINTF, VÝVOJOVÉ DIAGRAMY, CYKLY.
Algoritmizace a programování Cykly - For. FOR Předem známe počet opakování Předem známe počet opakování Syntaxe: Syntaxe: for proměnná in range(rozpětí):
Algoritmizace a programování Cykly – While 1. Test Příští hodina test na větvení Konstrukce IF..ELSE případně IF..ELIF..ELSE.
Programovací jazyk C# 2. část. Datové typy C# rozeznává dva druhy datových typů, hodnotové a referenční. Hodnotové datové typy Proměnné hodnotového datového.
Algoritmizace a programování Příkaz IF 2 – Příklady.
Význam relací Typy relací Vytvoření relace Nastavení relace Podtypy relace Referenční integrita.
Základní pojmy v automatizační technice
Jaroslav Kudr pro OATGM
Vícerozměrná pole (1) Jazyk C povoluje, aby pole mělo více rozměrů (dimenzí) než jeden Z vícerozměrných polí bývá nejčastěji použí-váno pole dvourozměrné.
C# konzole – Vstup a výstup
C# konzole – Podíl dvou čísel, podmínka IF
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vzorové řešení zápočtového testu
Programovací jazyk C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Algoritmizace a programování
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová-Lutyně
Transkript prezentace:

Algoritmizace a programování Znaky - Char

Co je to znak? Znakem se rozumí jakýkoliv symbol z tabulky ASCII kódů ASCII tabulka je seznam 256 symbolů, které umí počítač zpracovat a každý tento symbol má svůj kód např. @ => 64 \ => 92 atd. Hodnoty se zapisují do apostrofů 'A'

Deklarace Pro použití znaků slouží datový typ chr Konverze Slouží k převedení znaku na číslo odpovídající v ASCII tabulce a naopak

1. Typ konverze Získáme číselný údaj a chceme vypsat jeho ASCII hodnotu (symbol): a=int(input(”Zadejte číslo: ”)) // např. 64 print(a) // vypíše 64 print(chr(a)) // číslo převede na znak @ a vypíše @

2. Typ konverze Získáme znak (můžeme ponechat řetězec z příkazu input) a chceme vypsat jeho číselnou hodnotu: a=input(”Zadejte znak: ”) // např. @ print(a) // vypíše @ print(ord(a)) // znak (řetězec) převede na číslo 64 a vypíše 64 ord=ordinální (číslo v řadě)

Test Příští hodina test na: Vytvoření pole Zápis do pole Výpis pole Práce s prvky pole Dynamická pole Generátor náhodných čísel

Příklady Zadejte dvě čísla a vyberte matematickou operaci z nabídky (stačí +,-). Jako svoji volbu zadejte přímo + nebo -. Načtěte znak a vypište jeho ASCII hodnotu. Znaky zadávejte opakovaně, končíte znakem *.

Příklady Vytvořte program pro výpis části ASCII tabulky. Zadejte počáteční a koncovou hodnotu. Každou hodnotu vypište na nový řádek : ASCII znak 66 B 67 C 68 D

Příklady Z klávesnice zadejte počet prvků pole, max. 20: Zadá-li uživatel hodnotu mimo interval <1;20>, vypsat hlášení Do pole vygenerujte znaky z ASCII tabulky Uživatel zadá libovolný znak, který chce vyhledat Určete, kolikrát je tento hledaný znak obsažen v poli

Pěkný zbytek dne 