Analýza chladnutí formy pro lisování plastů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika Nám umožňuje:
Advertisements

Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Ukázková data grafická jsou majetkem IMIP. Popisná data jsou fiktivní.
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Mechanika s Inventorem
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Projekt In-TECH 2 Ivan.
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Název přednášky/cvičení.
Hromadná korespondence, makro
TEXTOVÝ EDITOR.
3D modelář – primitivní tělesa, vlastnosti a transformace VY_32_INOVACE_Design1r0115Mgr. Jiří Mlnařík.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Popis a ovládání Plocha I
Základy práce s programem
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE III. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/
Vedení tepla Viktor Sláma SI – I 23. Zadání Vhodné uložení vyhořelého jaderného paliva je úkol pro současnou generaci. Zaměřme se na jednu nepatrnou část.
Generování sítě MIDAS GTS. Prvky pro generování sítě MIDAS má několik typů prvků, jež využívá pro generování sítě. Každý prvek je určen svými uzly (konstrukčně).
Počítačová podpora konstruování I 7. přednáška František Borůvka.
Příklad 3 Stabilita svahu 2D. Kroky k řešení úlohy Modelování geometrie Definice atributů (vlastnosti a materiál) Zavedení vlastní tíhy Generování sítě
Windows 7 Popis a ovládání Plocha II. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
ProgeCAD Základy kreslení.
Ing. Petr Voborník, Ph.D. Obor vzdělání: L/01 Mechanik seřizovač
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“, který.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“, který.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“, který.
ProgeCAD Základy kreslení.
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Vektorové tutoriály Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
CorelDRAW – prostředí programu (12). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 3. Seznámení s programem Autodesk „Inventor“ – CAD Název sady: CNC.
Počítačová grafika Zoner Callisto geometrické tvary I. část Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 6. Přenos modelu mezi programy „Inventor“ a „EdgeCAM“- základní nastavení.
Úvod do projektového řízení
Řešení stupňových převodovek
Toleranční analýza Zpracoval: Prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc
Modelování Hydraulického Mechanismu
Analýza prutové konstrukce
CorelDRAW – práce s rastrovou grafikou
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zpracoval: Martin Bílek
ProgeCAD Základy kreslení.
Inovované podklady ke cvičením ze ZK1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
Analýza tamburu mykacího stroje
Analýza závěsu podvozku letadla
Počítačová grafika Zoner Callisto geometrické tvary I. část
Citlivostní analýza a optimalizace II Zpracoval: Martin Bílek
Úloha syntézy čtyřčlenného rovinného mechanismu
Analýza a optimalizace tuhosti příruby osnovního válu
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
Citlivostní analýza a optimalizace I Zpracoval: Martin Bílek
Pevnostní analýza brzdového kotouče
Zpracoval: Martin Bílek
Digitální učební materiál
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Jak vytvořit výstupní bezpečnostní předpis k řízení rizik
Úlohy pohybové transformace čtyřčlenných rovinných mechanismů
Analýza brdového listu
Trajektorie bodu těhlice dvouvahadlového čtyřkloubového mechanismu
Zpracoval: Martin Bílek
Metody a chyby měření Zpracoval: Vladimír Michna
Zpracoval: Martin Bílek
ProgeCAD Modifikace prvků.
Zpracoval: Martin Bílek
Transkript prezentace:

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů Zpracoval: Ing. Martin KONEČNÝ, Ph.D. Pracoviště: Katedra textilních a jednoúčelových strojů Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

In-TECH 2, označuje společný projekt Technické univerzity v Liberci a jejích partnerů - Škoda Auto a.s. a Denso Manufacturing Czech s.r.o. Cílem projektu, který je v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) financován prostřednictvím MŠMT z Evropského sociálního fondu (ESF) a ze státního rozpočtu ČR, je inovace studijního programu ve smyslu progresivních metod řízení inovačního procesu se zaměřením na rozvoj tvůrčího potenciálu studentů. Tento projekt je nutné realizovat zejména proto, že na trhu dochází ke zrychlování inovačního cyklu a zkvalitnění jeho výstupů. ČR nemůže na tyto změny reagovat bez osvojení nejnovějších inženýrských metod v oblasti inovativního a kreativního konstrukčního řešení strojírenských výrobků. Majoritní cílovou skupinou jsou studenti oborů Inovační inženýrství a Konstrukce strojů a zařízení. Cíle budou dosaženy inovací VŠ přednášek a seminářů, vytvořením nových učebních pomůcek a realizací studentských projektů podporovaných experty z partnerských průmyslových podniků. Délka projektu: 1.6.2009 – 31.5. 2012

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů Popis problému V této úloze jde o převedení 3D prizmatické formy pro vstřikování plastů na 2D úlohu Obr. 1. Jedná se o analýzu průřezu, který je po délce formy neměnný. Tělo formy je tepelně zatěžováno od lisovaného plastu. Při lisování horkého plastu dochází k odvádění tepla tělem formy. Ta je ochlazována jednak chladící tekutinou, která cirkuluje ve třech kanálech a současně je teplo odváděno do okolního prostředí konvekcí. Cílem úlohy je stanovení potřebného času, kdy maximální teplota vstřikovaného plastu klesne na 20 °C. Použijeme 2-D prvky pro vytvoření sítě z pomocné geometrie. Tenhle typ prvků má definovaný pouze jeden stupeň volnosti a to je teplota. Je důležité modelovat v základní skicovací rovině Y-Z, aby bylo možné použít a nadefinovat tento typ prvků. Teplotní analýza dvourozměrného modelu formy je provedena ve třech krocích: Preprocessing • Vytvoření geometrie modelu v prostředí Autodesk Simulation Multiphysics, zadání okrajových a počátečních podmínek. II. Processing Analýza vytvořeného modelu použitím řešiče “Thermal Transient Heat Transfer“. III. Postprocessing Zobrazení průběhu chladnutí formy. Obr 1. Rozměry formy INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů I. PREPROCESSING  Vytvoření modelu ve FEA Editor V tomto oddílu je popsán postup tvorby dvourozměrného 2D modelu formy s připojením okrajových podmínek, zatěžujícího stavu a materiálových vlastností v grafickém preprocesoru FEMPRO. Model formy je průřezem prizmatické těleso. Výpočtový model je tedy řezem této formy, který musí být vytvořen v rovině Y-Z Jelikož jde o model složený z několika částí s rozdílnými materiálovými vlastnostmi, musíme jej vytvořit z několika částí (parts). Každá část (part) se vytvoří pomocí obrysových čár (Constuction), které budou definovat geometrii. Pro tvorbu sítě konečných prvků má tento software automatický generátor 2D sítě konečných prvků. Na závěr k modelu připojíte okrajové a počáteční podmínky.   Zadání typu analýzy Spustíme program ALGOR FEMPRO a otevřeme FEA model. Program se nás bude dotazovat na jméno námi vytvářeného modelu a na jméno adresáře, do kterého se budou ukládat veškerá data. Dále se nás bude program dotazovat na typ analýzy a použité jednotky. Pro průběžnou teplotní analýzu použijeme analýzu Transient Heat Transfer Obr. 2. Dále postupujeme dle níže uvedeného postupu. Obr 2. Volba analýzy INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů  Definování systému jednotek Na definici jednotek se program dotazuje po zadání typu analýzy Obr. 3. Jednotky lze kdykoliv změnit pomocí příkazu Units (menu v levé části obrazovky) Obr. 4 Poz. informace o jednotkách je uložena zvlášť s každým modelem. Obr. 3 Nastavení jednotek Obr. 4 Možnost změny jednotek INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů Tvorba obrysu hliníkové formy Geometrii 2D modelu formy vytvoříme postupným modelováním jednotlivých částí (parts). Jako první budeme vytvářet model hliníkové formy Obr. 5. Její obrys je současně obrysem dalších částí modelu a usnadní nám jejich tvorbu. Obrysovou křivku nedělíme. Automatický generátor vytvoří síť na ploše, která je omezena touto hranicí. Obrysovou čáru vytvořte ve skicáři. Do nové skici vstoupíte, když dvakrát kliknete na položku PLANE Y-Z v okně stromu. V skicovacím prostředí postupně vytvoříte vnější obrysové čáry. Pro tvorbu vnitřních obrysových čar využijte např. příkazů pro tvorbu obdélníku (dutina pro vstřikovaný plast) a pro tvorbu kružnice – střed, poloměr (kanály pro chladící médium). Rozměry skicované formy použijte dle Obr.1. Geometrii tvoříme s nastavením „Part 1“. Po dotvoření obrysu kompletní formy postupně domodelujeme Obr. 5 Model formy (contruction lines) Obr. 6 Zapnutí konstrukčních čár ještě jednou obrysy kanálů pro chladící médium a vstřikovaný plast, ale s tím rozdílem, že pro každý jeden kanál a dutinu pro plast použijete vždy nový Part ! Můžete s výhodou využít již stávající geometrie. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů Generování sítě konečných prvků Síť konečných prvků vytvoříme pomocí generace 2D sítě “Generate 2D Mesh” Obr. 7. Tento příkaz lze aplikovat na skicovací rovinu Y-Z, ve které je vytvořena hranice, která vymezuje oblast mezi vnější popřípadě vnitřní plochou. Tento příkaz lze rovněž aplikovat na kombinované modely složené s několika různými vlastnostmi. Musí být ovšem u jednotlivých dílů (parts) jednoznačně definovaná hranice. Nelze kupříkladu všechny chladící kanály vytvořit jako jeden díl (part), jelikož by nebyla definovaná uzavřená hranice. Síť 2D konečných prvků vytvoříme výběrem všech skic. Ty vybereme stisknutím klávesy “Ctrl” a postupným výběrem všech skicovacích rovin, které jsme vytvořily Obr. 7. Následuje volba příkazu “Generate 2 – D mesh“, kterou aktivujeme stisknutím pravého tlačítka na myši. Obr. 7 Výber skic pro tvorbu 2- D sítě a volba pod pravý tlačítkem myši INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů Po aktivaci tohoto příkazu definujeme parametry sítě konečných prvků Obr. 8. Zde definujeme tvar elementů “Element Shape”, hustotu sítě “mesh Density” nebo velikost sítě “Mesh Size” a další parametry elementu. Stisknutím tlačítka “Apply” nám generator vytvoří síť konečných prvků. Pokud budeme s takto vysíťovaným modelem souhlasit potvrdíme tlačítkem “OK”, pokud budeme chtít danou síť změnit např. lokálně zvýšit počet prvků, můžeme přímo zadat jiné parametry. Dodatečně lze tuto síť modifikovat. Na Obr. 9 je vyobrazen vysíťovaný 2D model formy. Obr. 8 Definice parametrů 2- D sítě Obr. 9 Vysíťovaný 2D model formy INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů Obr.10 Konvekce tepla s okolím Připojení okrajových podmínek Okrajovými podmínkami rozumíme v případě analýzy “Thermal Transient Heat Transfer” interakci modelu s okolním prostředím. V našem případě jde o sdílení tepla konvekcí s okolním prostředím Obr. 10. K tomuto sdílení dochází na vnější ploše hliníkové formy. V případě 2D modelu touto plochou rozumíme vnější obrys hliníkové formy. Nastavení hodnot konvence viz. Obr. 11. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů Obr. 11 Nastavení hodnot konvence tepla s okolím INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů Připojení počátečních podmínek Počáteční podmínkou rozumíme výchozí stav daného modelu v čase “0”. V našem případě jde o počáteční teploty formy, lisovaného plastu a chladícího média. Počáteční teplota formy je 20 °C Obr. 11, lisovaného plastu 200 °C a chladící kapaliny 5 °C. V našem případě zadáváme počáteční teplotu na plochu dané části, ovšem tuto plochu nevybíráme přímo na modelu formy, ale v příslušné části (part) v položce “PART”. Zde vybereme kurzorem plochu tak, aby se nám takto vybraná plocha označila na modelu. Tuto podmínku musíme zadat na všechny části modelu formy. Po zadání této podmínky na celý model máme definovány počáteční podmínky. Obr. 12 Výběr počátečních podmínek teploty INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů Zadání dalších vlastností modelu (typ elementu, materiálové vlastnosti a tloušťky 2D elementu) Pomocí FEMPRO jste vytvořili model, který obsahuje body, úsečky, textové řetězce a speciální symboly (počáteční a krajové podmínky). Než může být model analyzován řešičem „ Thermal Transient Heat Transfer “, musí být CAD model převeden na FEA model, který bude obsahovat konečné elementy, uzly, materiálové vlastnosti, teploty v uzlech a další informace pro zvolený typ analýzy. Tato činnost zahrnuje : • zadání šířky 2D elementů “Element Definition“ Obr. 13 • zadání materiálových a dalších vlastností “Material“ Obr. 14 Tyto vlastnosti musíme zadat pro všechny části (parts) modelu. Obr. 13 Zadání šířky 2D elementů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů Zadání materiálových vlastností V položce “Element Definition“ zadáváme pouze sílu 2D elementu “Thickness“ Obr. 13. Tuto tloušťku si můžeme v našem případě zvolit. Volíme 0,1 mm. V položce “Material“ definujeme materiálové vlastnosti jednotlivých partů. Pro zadávání volíme položku “Customer Defined“, kde uživatelsky definujeme materiálové vlastnosti dle zadání Obr. 14. Poznámka: Různé materiály můžete vybírat z knihovny dodané firmou Algor. (Algor’s default Material Property Library) nebo z uživatelské materiálové knihovny, kterou si můžete vytvořit pomocí položky "Tools:Manage Material Library". Obr.14 Zadání materiálových vlastností elementuů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů II. PROCESSING Analýza modelu procesorem Před zpuštěním samotné analýzy je nutné definovat její parametry Obr. 15. Jde o počet časových kroků “Number of time steps”, velikosti časového kroku “Time step-size” a interval výstupních dat “Output interval”. V našem případě volíme časový krok po 1 sekundě s počtem 20-ti kroků a výstupním intervalem po 1 sekundě. V této položce je nutné také definovat, i když na tomto modelu není žádné zatížení, časovou závislost zatížení “load curve input”. Touto položkou definujeme časovou závislost tepelného zatížení. V našem případě tepelné zatížení není. Dalo by se ovšem nahradit konstantní závislostí. Zadáme tedy jednotkovou konstantní závislost dle Obr. 15 (na počátku v čase 0 s bude “1” a na konci v čase 20 s bude taktéž “1”) Obr.15 Parametry analýzy INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů III. POSTPROCESSING Analýza modelu procesorem  SuperView je grafický postprocesor, který Vám umožní zobrazit vypočtené výsledky analýzy. Využívání Superview k prohlížení výsledků analýzy   Nyní budete využívat nástroj postprocessingu k prohlížení a interpretaci výsledků analýzy, které jste obdrželi z Thermal Transient Heat Transfer.   Jak zobrazit rozložení teplotního pole v daném časovém okamžiku Analýza “Thermal Transient Heat Transfer” je časovou závislostí děje, ke kterému dochází vlivem šíření tepelné energie vedením, konvekcí atd. Jde tedy o časovou závislost. Výstupem je časový sled snímků rozložení teplotního pole Obr. 16. Na základě těchto snímků je možné analyzovat časové chování daného modelu a v našem případě určit čas, ve kterém dojde k ochlazení plastového výlisku na požadovanou teplotu. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů Obr. 16 Rozložení teplotního pole po 14 s od začátku analýzy INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Analýza chladnutí formy pro lisování plastů Jak vytvořit teplotní časovou závislost vybraného uzlu Při analýze času ochlazení plastového výlisku na 20 °C, budeme postupovat na základě výběru uzlového bodu, který má při ochlazování plastového výlisku nejvyšší teplotu. Tento bod získáme kupříkladu rozborem animace chladnutí formy. Tento bod vybereme a pomocí pravého tlačítka na myši vyvoláme menu ve kterém zvolíme příkaz “Graph Value“ Obr. 17. Ten zobrazí časovou teplotní závislost daného uzlového bodu a umožní nám přesné určení doby, ve které bude maximální teplota plastového výlisku 20 °C. Pozn. Pro ověření správnosti výsledku je vhodné provést rozbor výpočtu s ohledem na počet elementů a časový krok. Obr. 17. Zobrazeni časové teplotní závislosti daného uzlového bodu INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ