Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_13_37HanO-13 Název tematické oblasti (sady) Programování a obsluha CNC Název vzdělávacího materiálu Úvod do programu SolidWorks Druh učebního materiálu Výukový Anotace Skicování obdélníku- nadefinování otvorů pro kolíky, lineární pole skici Klíčová slova SolidWorks Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 33-56-H/01 Truhlář, M/01 Nábytkářská a dřevařská výroba Ročník II. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bc. Ondřej Hanák Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 1760kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Ondřej Hanák. Dostupné z portálu

2 1.13. VÝUKOVÝ MATERIÁL K PŘEDMĚTU ŘÍZENÍ CNC STROJŮ
Úvod do programu SolidWorks 11. část 1.13. VÝUKOVÝ MATERIÁL K PŘEDMĚTU ŘÍZENÍ CNC STROJŮ

3 Abychom nemuseli zadávat otvory jednotlivě, využijeme v nabídce programu příkaz lineární pole, které je umístěno v panelu nástrojů „prvky“. Pomocí toho příkazu nebudeme zadávat veškeré otvory, stačí nám naskicovat pouze jednu kružnici, ze které budeme vycházet. Je nutností ji správně umístit na modulu. K tomu nám slouží již připravené a zakótované osy.

4 Naskicování otvoru pro kolíky příkazem „kružnice“

5 Příkaz lineární pole skici

6 Zde vidíme lineární pole v property manageru, který se nachází na levé straně plochy a spustí se automaticky po zvolení určitého příkazu. S jeho pomocí můžeme zadávat hodnoty.

7 Na modelu můžeme hodnoty zadávat stejným způsobem jako v property manageru, funkce se nemění. Program nám vše graficky znázorní ihned po stisknutí klávesy ENTER. Zvolíme směr lineárního pole, rozteč mezi jednotlivými otvory a počet otvorů na ose.

8 Otvory pro kolíky v horní části Boku levého máme nadefinovány
Otvory pro kolíky v horní části Boku levého máme nadefinovány. Abychom nemuseli otvory kreslit i ve spodní části Boku, naskicujeme si osu přesně uprostřed modelu- (přímka 7, viz. obr. 1 a 2) a zvolíme příkaz „Zrcadlit“.

9 Pomocí příkazu „zrcadlit“, můžeme vytvářet kopie prvků, které se zrcadlově promítnou z jedné roviny, či plochy modelu do druhé. Jednotlivé prvky zamodříme (natáhneme levým tlačítkem myši), stejně jako například v Microsoft office word. Takto označené prvky zrcadlíme pomocí nabídky „možnosti“.

10 Obr Obr. 2

11 Na pravé straně vidíme již „zrcadlené“ otvory, které se znázornily ve spodní části Boku levého, za pomocí středové osy.

12 Použitá literatura: Vláčilová, Vilímková, Hencl, Základy práce v CAD systému SolidWorks, Brno, Computer Press 2006, ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google