Analýza postavení migrantek a migrantů na území hl. m

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační gramotnost na středních školách
Advertisements

Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Závěrečná zpráva projektu Průzkum sociální situace cizinců na území Hl. m. Prahy.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Moderní způsob zjišťování postojů veřejnosti k veřejné hromadné dopravě osob Ing. Zdeněk Strádal.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Management a rozvoj obcí
1 Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Představení výzkumného projektu CZ / /0203 POSTAVENÍ.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok.
Vliv nelékařských služeb na kvalitu života pečovatelů o děti s onkologickým onemocněním Helena Vaďurová, Brno 2007.
Protidluhové poradenství Most, Duchcov Výzkum v Duchcově – 2011 KVANTITATIVNÍ ČÁST STUDIE – ANKETNÍ ŠETŘENÍ.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Mezinárodní migrace v kontextu České republiky: vývoj a perspektivy
Petra Jarábová Markéta Kanisová
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Životní úroveň obyvatel v České republice
Komunitní tlumočník vs. kulturní mediátor
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
1 DÍLČÍ ANALÝZY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC LB plán s.r.o., Liberec JEDNÁNÍ ŘPS A KOMISE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ 19. května 2015.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
„Pomáháme imigrantům stát se našimi spoluobčany.“ Příprava učitelů na výuku češtiny jako cizího jazyka Mgr. Lenka Pavelková, MSc. 1.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
1 Školka ve VFN v Praze Tisková konference,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Mladí lidé a dobrovolnictví v oblasti péče o přírodu a kulturní dědictví České republiky prezentace výsledků výzkumu Tomáš Blaha Marek Zemský.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
1. SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP SO ORP KUTNÁ HORA 30. BŘEZNA 2016 DAČICKÉHO DŮM, KUTNÁ HORA.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Závěrečná zpráva ze sociologického výzkumu
Lenka Herčíková,
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
PŘÍLOHA Č. 2 - ÚDAJE Z EMPIRICKÉHO ŠETŘENÍ V RODINÁCH CTZ
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Výzkum veřejného mínění
Situace hl. m. Prahy v oblasti integrace migrantů
Mabistrát hlavního města Prahy
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Co říká česká veřejnost?
Sociologická analýza postojů a názorů obyvatel MČ
Transkript prezentace:

Analýza postavení migrantek a migrantů na území hl. m Analýza postavení migrantek a migrantů na území hl. m. Prahy Průběžná informace o projektu Mgr. Yana Leontiyeva, Ph.D., Mgr. Blanka Tollarová, Ph.D., Mgr. et Mgr. Renáta Mikešová, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.

Analýza postavení migrantek a migrantů na území HMP, 2017 Veřejná zakázka “Analýza postavení migrantů a migrantek na území hl. m. Prahy“ Zadavatel: Hlavní město Praha Řešitel: Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Doba trvání: září 2016 – srpen 2017 Zaměření výzkumu sociální postavení migrantů a migrantek v Praze, zejména interakce s majoritou a státními institucemi, komunitní participace; potřeby a bariéry v oblasti informovanosti, vzdělávání a sociálních služeb. Analýza postavení migrantek a migrantů na území HMP, 2017

Hlavní aktivity v projektu Sekundární analýza dostupných statistik a předchozích výzkumů Skupinové expertní diskuse Rozsáhlé dotazníkové šetření v Praze hlavní fáze: březen– květen 2017; dosběr: červen 2017 Analýza dat, příprava závěrečné zprávy Prezentace výsledků Analýza postavení migrantek a migrantů na území HMP, 2017

Tematické okruhy výzkumu Demografické charakteristiky Občanství Ukrajina, Rusko, Vietnam, ostatní země bývalého SSSR mimo EU, ostatní země mimo EU Lokalita pobytu a práce migrantů 112 pražských čtvrtí členěných podle typu lokality Pobyt v ČR typ, délka pobytu, plány do budoucna Pracovní situace migrantů ekonomická aktivita, popis pracovní pozice, délka pracovní doby Nejvyšší dosažené vzdělání, počet let ve škole

Tematické okruhy výzkumu Demografické charakteristiky II Rodina Rodinný stav, partner/manžel v ČR, smíšené rodiny Děti v rodině, děti v ČR Další příbuzní v ČR Bydlení Typ nemovitosti Složení domácnosti

Tematické okruhy výzkumu Vzdělávání – dětí a dospělých Školní docházka dětí v Praze Typ školy, důvod volby konkrétní školy, návštěva družiny Sociální situace zakoušené ve škole (bariéry, problémy, pomoc) Volnočasové aktivity dětí v Praze Návštěva kroužků – typy kroužků, poskytovatel Hodnocení dostupnosti kroužků a zájmu o ně Výuka češtiny Hodnocení úrovně své češtiny (porozumění hovoru, mluvení, porozumění psanému textu, psaní), potřeba svou češtinu zlepšovat Používání češtiny v různých prostředích a situacích Zkušenosti s jazykovou bariérou Využívání tlumočení, povědomí o komunitních tlumočnících Zkušenost s jazykovými kurzy češtiny, zájem o ně, hodnocení jejich dostupnosti

Tematické okruhy výzkumu Sociální situace Využívání zdravotních služeb, registrace u praktického lékaře, hodnocení vlastního zdravotního stavu Spokojenost s finanční situací rodiny Potíže, se kterými se migranti setkávají Informovanost a komunikace Informovanost o právech a povinnostech migrantů, zdroje těchto informací, hodnocení vlastní informovanosti Návštěvy veřejných společenských a kulturních akcí Vztahy k jiným národnostním skupinám

Tematické okruhy výzkumu Sociální a návazné služby Využívání poradenských a dalších služeb pro migranty Identifikace bariér nevyužívání sociálních služeb Obecné hodnocení Hodnocení spokojenosti s vybranými aspekty života Návrhy pro MHMP ohledně zlepšení situace migrantů

Dotazníkové šetření v Praze – dosavadní stav 1 091 respondentů (18+, země mimo EU) aktuálně probíhá dosběr u občanů EU a občanů Vietnamu Kvótní výběr pro migranty mimo EU (občanství, pohlaví, věk, typ lokality), menší sonda pro občany EU (do 4% ve výsledném vzorku) 5 jazykových verzí dotazníku (tazatel + samovyplnění) 78 otázek v dotazníku sběr dat zajišťuje CVVM 71 tazatelů (≈15 dotazníků na tazatele) téměř polovina externí „etničtí“ tazatelé vyškolení CVVM

Analýza postavení migrantek a migrantů na území HMP, 2017 Podíl cizích státních příslušníků v Praze Upozornit, ze to je “jen” oficialni registrace 31.12.2014 populace 2015 podzim - cizinci 11-12% podíl cizinců v Praze 38% - Pitkovice jen 1382 z toho 140 UKR 168 RUS 500 cizincu Ujezd 3,7% - 400 cizincu prostorova je stejna ale populacni je stejna, prostorova koncentrace lidi je obecne v perifernich castech mensi Vysocany, Liben ukrajinci ??? Source: CZSO 2015 a 2016 Analýza postavení migrantek a migrantů na území HMP, 2017

Analýza postavení migrantek a migrantů na území HMP, 2017 Mapa hl. m. Prahy členěná podle oblastí pro výběr respondentů Max Libus a Dolni Mecholupy Analýza postavení migrantek a migrantů na území HMP, 2017

Dosavadní stav – neúplná data Respondenti dotazníkového šetření v Praze podle zadaných kvót – migranti a migrantky ze zemí mimo EU Složení podle občanství Výběrový plán Dosavadní stav – neúplná data Ukrajina 40 % 44 % Rusko 19 % 20 % Vietnam 9 % 7 % Země bývalého SSSR 10 % 10 % Ostatní země 22 % 19 % Složení podle pohlaví   Muži 52% 50 % Ženy 48% Složení podle věkových kategorií 18 až 30 let 30% 33 % 31 až 40 let 27% 27 % 41 až 50 let 23% 21 % 51 let a více 20% Složení podle lokality (místa bydliště v Praze) Centrum 4% 6 % Vnitřní město 50% 49 % Vnější město 37% 36 % Periférie 9% Celkový počet dotazníků 1 000  1 091 Analýza postavení migrantek a migrantů na území HMP, 2017

Analýza postavení migrantek a migrantů na území HMP, 2017 Základní profil respondentů (země mimo EU) - orientační a neúplné údaje! průměrný věk respondentů je kolem 38 let, genderově vyvážený vzorek téměř polovina má v ČR trvalý pobyt průměrná délka pobytu je o něco delší než 7 let kolem poloviny respondentů je ženatých/vdaných nadpoloviční většina uvedla, že mají děti, a velká část těchto dětí (v různém věku) je s rodiči v ČR Lokalita dotazovani vs. Lokalita bydleni Analýza postavení migrantek a migrantů na území HMP, 2017

Analýza postavení migrantek a migrantů na území HMP, 2017 Základní profil respondentů (země mimo EU) - orientační a neúplné údaje! pražští migranti a migrantky jsou poměrně vzdělaní – o něco více než třetina respondentů jsou vysokoškoláci více než polovina ekonomicky aktivních (zaměstnaných a podnikatelů) Podrobné výstupy z výzkumu budou k dispozici na podzim 2017! - probíhá menší dosběr, čištění dat a vyhodnocení klíčových výsledků. Lokalita dotazovani vs. Lokalita bydleni Analýza postavení migrantek a migrantů na území HMP, 2017

Yana.Leontiyeva@soc.cas.cz migrantivpraze@soc.cas.cz Děkujeme za pozornost! Yana.Leontiyeva@soc.cas.cz migrantivpraze@soc.cas.cz