Detektor ALFA-ATLAS v CERNu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Česko-vlámská spolupráce v subnukleární fyzice od r.2004
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Sluneční soustava.
Ilustrativní obrázek vpravo je výsledkem nedávno minulých analýz z dat 2012, v současnosti se pracuje na kombinaci dat z let Cílem je nalezení.
Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání HST at CERN Ženeva 2.− Jana Burešová.
Skalární součin Určení skalárního součinu
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Seminář CESNET 1 Zpracování dat v částicové fyzice Jiří Chudoba FZÚ AV ČR.
“Tento velký detektivní příběh dosud není vyřešen. Nemůžeme si být jisti, zda vůbec má konečné řešení. Četba nám již poskytla mnoho: naučila nás základům.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridy a související aktivity v CR Jiří Kosina Seminář projektu EGEE,
Mgr. Richard Polifka FZÚ Měření účinného průřezu jetů na experimentu H1.
Fyzikální týden, FJFI ČVUT, Praha, 2009
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
Urychlovače a detektory částic
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Uplatnění spektroskopie elektronů
Jaderná energie.
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Distribuce dat experimentu ATLAS Jiří Chudoba.
S detektorem ATLAS do nitra hmoty a k velkému třesku … … s přispěním špičkových technologií českého průmyslu Fyzikální ústav Akademie věd České republiky.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridové projekty LCG a D0 v ČR Jiří Kosina Fyzikální ústav AV ČR Seminář.
LHC, nový stroj na částice
Elementární částice hanah.
Pojem účinného průřezu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
 Římské hrnce  Test kosmickým zářením  Test na svazku  MC simulace  Shrnutí Příprava instrumentace dopředné části ATLAS UP Olomouc & MFF UK Praha.
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Elektrotechnologie 1.
Slabé interakce Zachovávají leptonová čísla, nezachovávají paritu, izotopický spin, podivnost, c, b, t Mají význam? Nyní standardní model elektromagnetických.
Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda.
Uvidíme mikroskopickou černou díru, která se narodí a hned zase vypaří??? CERN, LHC, ATLAS, ALICE … lhc.avcr.cz Nový obří urychlovač částic.
Návrh nákupu nákladných přistrojů v roce 2004 Zvýšení výkonu linuxové farmy GOLIÁŠ pro zpracování dat.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Fyzika elementárních částic
1 Sáhněte si na částice LEP a DELPHI Jiří Dolejší Ústav částicové a jaderné fyziky, MFF UK Praha
Produkce neutronů ve spalačních reakcích deuteronů na sestavě olověného terče a uranového blanketu Ondřej Svoboda Produkce neutronů ve spalačních reakcích.
Jaroslav Švec Ondra Horský Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Standardní model částic
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Detektory nabitých částic a jader
Quiz Jak se jmenuje částice zprostředkující silnou interakci? Neutralino A Snail B Gluon C Pigsino D 1.
Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13 [1], náš tým se podílel i na přípravě fyzikálního programu experimentu.
Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před.
Jaderná hmota 1) Úvod 2) Jaderná hmota v základním stavu
Hadronový kalorimetr TILECAL je část detektoru ATLAS, která měří energii nabitých i neutrálních částic. Do kalori- metru částice vstupují až poté, co proletěly.
Tajemství mikrosvěta České vysoké učení technické v Praze
1 Měření zeslabení těžkých nabitých částic při průchodu materiálem pomocí detektorů stop Vypracovali: J. Pecina; M. Šimek; M. Zábranský; T. Zahradník Prezentace.
Jakub Lukeš, Gymn. Českolipská Martin Večeřa, Gymn. Jeseník Vojtěch Novák, Gymn. Dr. A. Hrdličky.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Význam kosmického gama záření: Gama záření nám umožňuje studovat procesy, odehrávájící se ve velmi aktivních objektech, jako jsou supernovy, černé díry,
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Model atomu.
Hmota Částice Interakce
Standardní model.
Workshop učiteľov fyziky v CERNe (RNDr. D.Černíková, RNDr. A.Vargová)
Kosmické záření a jeho detekce stanicí CZELTA
Jádro jádro Studujeme srážky jader olova , které mají 82 protonů a 125 neutronů. Jádra o sebe mohou jen škrtnout nebo se opravdu dramaticky srazit s velkou.
Kvark-gluonové plazma
Prvních pár mikrosekund
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
David Dobáš, Jana Drnková, Jitka Mrázková
Fyzika částic
Transkript prezentace:

Detektor ALFA-ATLAS v CERNu Libor Nožka Společná laboratoř optiky UP a FZÚ AV ČR Přeji dobrý den, chtěl bych vás v mé přednášce seznámit co se děje na poli poznávání těch nejzákladnějších tajemství naší přírody a totiž samotných stavebních kamenů hmoty.

Bakalářský Seminář, Olomouc, Prosinec 2011 Urychlovač LHC (CERN) Jak jste možná v minulosti postřehli, v září roku 2008 byl poblíž Ženevy ve Švýcarsku spuštěn nový urychlovač LHC, který vzbudil hodně pozornosti a dokonce mezi mnohými i strach. 7. prosince 2011 Bakalářský Seminář, Olomouc, Prosinec 2011

Bakalářský Seminář, Olomouc, Prosinec 2011 Srážeč LHC v CERNu 8,6 km ~ 100 m ø3,8 m V roce 2000 byl velký urychlovač LEP v CERNu rozmontován a do minulého roku byl v uvolněném tunelu sestavován LHC, který je nastaven na energie 14 TeV (7000 GeV) při srážkách mezi protony. Tunel LHC má tedy obvod 27 km, je v hloubce přibližně 100 m na hranicích mezi Švýcarskem a Francií. Průměr tunelu 3,8m a na tomto obrázku si můžeme všimnout jak vypadá řez tubusem urychlovače. Zde si všimněte dvou trubic, kterými jsou proti sobě vedeny protonové svazky, dále tu je vidět vedení tepelného výměníku, vedení spojovacích kabelů mezi magnety apod. Celkem se o udržování svázků stará 1624 (1232 dipólových a 392 kvadrupólových) magnetů, z toho 1600 chlazených kapalným héliem. 7. prosince 2011 Bakalářský Seminář, Olomouc, Prosinec 2011

Bakalářský Seminář, Olomouc, Prosinec 2011 Struktura LHC Na tomto slajdu vidíme schéma urychlovače. Urychlovač je schématicky rozdělen do osmi segmentů. V segmentech 2 a 8 jsou do prstence urychlovače vstřikovány z předurychlovačů (SPS). V segmentu 4 se nachází dvě urychlovací kavity, o kterých jsem se zmínil před chvílí, zde tedy dochází k urychlování protonových svazků. Svazek se nechá obíhat a urychlovat 10-20 hodin před navedením na srážku. V segmentech 5, 8, 1 a 2 se nachází 4 místa srážek, kolem kterých jsou vybudované velké detektory. Detektor CMS (Compact Muon Solenoid) jedním ze dvou víceúčelových detektorů a je určen pro nalezení Higssovy častice, původu temné hmoty ve vesmíru a pro studium srážek těžkých iontů. Detektor LHCb (Large Hadron Collider Beauty) je navržen pro studium vztahů mezi hmotou a antihmotou, především proč je dnešní svět obklopem drtivou většinou z normální hmoty, studium slabých sil. Nejproklamovanějším detektorem je detektor ATLAS, o kterém si řekneme v dalším něco víc. Je navržen pro víceúčelové použití. Jeho hlavním cílem bude detekce Higgsovy částice, určování vztahů mezi hmotou a antihmotou, upřesnění hmotností kvarků, a objevování nových částic. Detektor ALICE je optimalizován pro studium chování hmoty za extrémně vysoké hustotě při srážkách těžkých iontů olova. Trochu s nadsázkou se dá mluvit o tom, že se v tomto místě bude modelovat velký třesk vesmíru. Právě tento experiment vyvolává obavy části veřejnosti z ohrožení naší planety. Vedle těchto hlavních detektorů jsou na LHC instalovány další dva detektory: TOTEM (u CMS) pro studium rozptylů při srážkách mezi protony, a LHCf (LHC Forward, u ATLASu) pro studium neutronů a fotonů při srážkách mezi protony a má význam pro simulování spršek kosmického záření. 7. prosince 2011 Bakalářský Seminář, Olomouc, Prosinec 2011

Bakalářský Seminář, Olomouc, Prosinec 2011 Detektory ALFA - HW 240 m Kolem detektoru ATLAS se nachází několik pomocných detektorů, které slouží k poskytování dodatečných informací pro hlavní detektor pro zpřesněné vyhodnocování naměřených dat. Jedním z nich je detektor ALFA, který sestává z celkem 4 stanic. Každá stanice obsahuje dva detektory, které se nazývají Římské hrnce. Jádrem každého hrnce je soustava 10ti desek s optickými vlákny. Na každé desce je z obou stran nalepeno 64 vláken. Každým průletem částice vláknem se vytvoří foton, který se detekuje fotonásobiči. Zde je foto z testování detektoru na podzim minulého roku na pomocném urychlovači v CERNu. 7. prosince 2011 Bakalářský Seminář, Olomouc, Prosinec 2011

Bakalářský Seminář, Olomouc, Prosinec 2011 Detektory ALFA - SW měření tvoří 18 MB/s (500 událostí/s) dat pro ALFA detektory vytvořeny nové balíčky pro řízení rekonstrukce a analýzy data je třeba zpracovat, práce pod OS Linux (SL v6.X), C++ a Python, úložiště SVN pracujeme na modelech detektorů, sw pro zpracování dat, model přenosu svazku urychlovačem Kolem detektoru ATLAS se nachází několik pomocných detektorů, které slouží k poskytování dodatečných informací pro hlavní detektor pro zpřesněné vyhodnocování naměřených dat. Jedním z nich je detektor ALFA, který sestává z celkem 4 stanic. Každá stanice obsahuje dva detektory, které se nazývají Římské hrnce. Jádrem každého hrnce je soustava 10ti desek s optickými vlákny. Na každé desce je z obou stran nalepeno 64 vláken. Každým průletem částice vláknem se vytvoří foton, který se detekuje fotonásobiči. Zde je foto z testování detektoru na podzim minulého roku na pomocném urychlovači v CERNu. 7. prosince 2011 Bakalářský Seminář, Olomouc, Prosinec 2011