Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu Sója luštinatá Autor Ing. Jitka Krobová Tematická oblast Pěstování rostlin pro 2. a 3. ročník agropodnikání Ročník Třetí ročník agropodnikání Datum tvorby 10.4.2013 Anotace Žáci se seznámí s hospodářským významem, technologií pěstování a výnosem sóji luštinaté Metodický pokyn Výukový materiál je ve formě prezentace, ve kterém žáci pochopí technologii pěstování sóji luštinaté
Sója luštinatá –glycine soja Obr.1
hospodářský význam Sója se využívá v potravinářství – luštěnina, oleje, tuky, škrob Přísada – koření Rekultivační plodina. Krmivo - glycidové Má nejvyšší obsah n-látek - až 36 % s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin Obsahuje až 22 % tuku
Biologická charakteristika Výška: 30–120 cm vysoká a Kořen: bohatě větvený kulový kořen Lodyha: rozvětvená List: jsou řapíkaté trojčetné a jemně chlupaté Květ: květenství má až 10 květů, různého zbarvení podle odrůdy Plod: plodem je jemně ochlupený lusk HTS 400–450 g
plod sóji luštinaté - lusk Obr.2
Semeno sóji luštinaté Obr.3
Květ sóji luštinaté Obr.4
List sóji luštinaté Obr .5
Nároky na prostředí Nejvhodnější půdy pro pěstování jsou hlinité až písčitohlinité Nejvhodnější oblasti pro pěstování sóji jsou kukuřičné a řepařské Vhodná teplota pro klíčení je 10 °C Mladé rostlinky však odolávají nízkým teplotám -3 až -5 °C Růst zastavuje při teplotách 12 - 14 °C
VýSev sóji luštinaté Výsev: v dubnu či začátkem května při teplotě půdy 8–10 Výsevek: 600 000–800 000 jedinců/ha, což je asi 100–130 kg/ha Šířka řádků: 25–45 cm Hloubka setí: 4–6 cm
Sklizeň sóji luštinaté Sklizeň se provádí v plné zralosti sklízecí mlátičkou Výnos činí 1,3–2,2 t/ha Po sklizni se semeno dosouší na vlhkost 14 % a méně Sklizeň na GPS 20 -30 t/ha hmoty
Otázky k opakování 1. Uveďte, ve kterých výrobních oblastech se pěstuje sója luštinatá 2. Uveďte šířku řádků u sóji luštinaté 3. Popište tvar lisů u sóji luštinaté 4.Popište hospodářský význam sóji luštinaté 5.Uveďte hloubku výsevu sóji luštinaté
POUŽITÉ ZDROJE TEKSL, Milan. Pěstování rostlin: učebnice pro střední zemědělské školy. Vyd. 1. Praha: Credit, 1996. 300 s. ISBN 80-901-6457-9 Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména Kuchtík, F., Procházka, I., Teksl, M., Valeš, J.: Pěstování rostlin II. - Celostátní učebnice pro střední zemědělské školy. Nakladatelství FEZ, Třebíč, 1995 Obr. 1 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glycine_soja_2.JPG Obr. 2 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glycine_soja_8.JPG Obr. 3 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:So_3.jpg Obr. 4 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glycine_soja_7.JPG Obr. 5 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glycine_soja%27s_foliage.JPG