Eprojekt CH/Bi Pavlíková, Suchoňová, Chytil, Stolár, Bil, Dostál Defekace Eprojekt CH/Bi Pavlíková, Suchoňová, Chytil, Stolár, Bil, Dostál
Cíl projektu V této prezentaci jsme se zaměřili na defekaci, čili na to, co nám při ní pomáhá a co se děje při vzniku stolice.
Stolice Vzniká z nestravitelných zbytků, které se dostanou do tlustého střeva – viz tlusté střevo Konzistenci stolice ovlivňuje množství vody Barvu ovlivňuje množství žlučových barviv a pestrobarevnost stravy
Tlusté střevo Shromáždění nestravitelných zbytků (vazivová vlákna, tukové kapénky, škroby a žlučová barviva) Do těla se vstřebává voda, zbylé minerály a cukry Zbytky zde zůstávají 8-12 hodin Přidává se do stolice hlen – slepuje nestravitelné zbytky
Procesy v tlustém střevě Hnilobné a kvasné procesy – díky bakteriím žijících na stěně střeva Bakterie tvoří cca 60% hmotnosti stolice Je jich asi 500 druhů, ale z 99% se jedná většinou o 30 – 40 základnách druhů Nejčastěji jsou tyto bakterie druhu Bacteroides, Clostridium nebo Biridobacterius
1. Kvasný proces Bakterie kvasí cukry, tuky a celulosu a vzniká alkohol, voda, metan a oxid uhličitý Sliznici před těmito bakteriemi chrání hlen
2. Hnilobný proces Hnitím bílkovin vznikají jedovaté látky: fenol, sirovodík a tzv. mrtvolné jedy – histamin, tyramin, putrescin kadaverin
Anální kanál Dlouhý cca 3-5 cm Je umístěn mezi rektální ampulí a zevním ústí konečníku Jedno z nejcitlivějších míst lidského těla
Esovitá klička a rektální ampule Místa sloužící ke shromažďování stolice a svými silnými stahy se na defekaci aktivně podílí
Vnitřní svěrač Kruhovitá vrstva hladké svaloviny obklopující anální kanál Neustále sevřený – zajišťuje kontingenci Nemůžeme ho ovládat vůlí
Zevní svěrač Kruhovitá vrstva příčně pruhované svaloviny Zevně od vnitřního svěrače Je ovladatelný vůlí – má hlavní úlohu při nuceném zadržování defekace
Břišní lis Pomocný mechanismus, který nám při defekaci pomáhá Při hlubokém nádechu a jeho zadržením dojde ke tlaku na břišní stěnu, stlačí se orgány směrem dolů a tím se vyvolá tlak na rektální ampuli
Odkazy http://www.eamos.cz/amos/kos/modules/low/kurz_text.ph p?id_kap=9&kod_kurzu=kos_392 http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99evn%C3%AD_mikr ofl%C3%B3ra http://www.ordinace.cz/clanek/jak-probiha-vyprazdnovani- stolice-defekace/ http://defekace.cz/trocha-teorie/anatomie/
Děkujeme za pozornost