Činnost nervové soustavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Oběhová soustava kroužkovců a členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů.
Advertisements

Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_28_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_PU.
Rozmnožování nižších obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření16.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
Nervová soustava měkkýšů a kroužkovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Soustava trávicí- prvoci až ploštěnci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Rostlinná buňka. Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Fylogeneze pohybu živočichů- test
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Fyziologie nervového systému
Člověk a vývoj civilizace
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných
Nervová soustava vyšších obratlovců
Název vzdělávacího materiálu
ARTE POVERA Tematická oblast
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PÁTEŘNÍ MÍCHA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
Svalová soustava - ploštěnci až měkkýši
Pohlavní rozmnožování prvoků
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Funkce svalové soustavy a typy pohybů
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Trávicí soustava hmyzu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Úvod do kosterní soustavy
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Násobení lomených výrazů
Nezmar a ploštěnka – pracovní list.
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_soustava vylučovací
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Život – pohledy na přírodu
Dělení lomených výrazů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Autor: Mgr.Petr Procházka
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Intenzita elektrického pole
Rozmnožování organismů
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
NERVOVÁ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Transport látek v buňce Aktivní Aktivní transport je přenos látek proti koncentračnímu spádu Některé transportní bílkoviny mohou přenést látky.
Transkript prezentace:

Činnost nervové soustavy Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření 1. 9. 2012 Ročník 3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Stručný obsah Prezentace doplnění a procvičení činnosti nervové soustavy. Způsob využití Postupně procházíme listy prezentace . Úkoly na procvičení a jejich řešení viz strana 11 - 13. Autor RNDr. Ilona Houšková Kód VY_32_INOVACE_33_BHOU01 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Uveďte znaky nervové soustavy Úprava nervové soustavy je u živočichů velmi rozmanitá. Nervová soustava je původu ektodermálního. Je tvořena sítí specializovaných nervových buněk – neuronů. ZBYTOVSKY. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 17.9.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Neuron-cs.jpg>. Obr. 1

Nervová soustava Nervová soustava závisí především na celkové tělesné organizaci a také na stupni fylogenetické výše jednotlivých živočišných skupin. Podněty jsou přijímány receptory ve smyslových orgánech (exteroreceptory) nebo ve vnitřních orgánech a tkáních (proprioreceptory). Neurony zajistí přenos vzruchu do výkonného orgánu (efektoru).

Charakterizujte reflex Je to základní funkční prvek nervových soustav (odpověď na podráždění zprostředkovaná reflexním obloukem). Reflexní oblouk má 5 částí: čidlo (receptor), dostředivá (aferentní) dráha, ústředí (CNS), odstředivá (eferentní) dráha výkonný orgán (efektor). Reflexní oblouk Obr. 2

Přenos nervového vzruchu Biomembrána neuronu je málo propustná pro mimobuněčné Na+ a 50 – 100 x více propustná pro K+. Neuron je na svém povrchu polarizován (v klidu): na vnější straně je membrána polarizována kladně (díky přítomnosti Na+ v tkáňovém moku), na vnitřní straně je polarizována záporně – ubývá K+ a převažují Cl-.

Přenos nervového vzruchu Mezi povrchem a vnitřkem nervové buňky vzniká elektrické napětí, tzv. klidový membránový potenciál KMP (asi 0,1 V). Jedná se vlastně o rozložení náboje. Obr. 3

Přenos nervového vzruchu Dojde-li k podráždění neuronu, dochází ke změně propustnosti membrány, Na+ pronikají do neuronu (až 500x rychleji). Membrána je depolarizována. Obr. 4

Přenos nervového vzruchu Klidový potenciál se mění na akční potenciál, ten se šíří po neuronu jako vzruch. Depolarizace trvá 1 -2 milisekundy. Depolarizace je ihned vystřídána repolarizací (=návrat ke klidovému potenciálu). Obr. 5

Přenos nervového vzruchu Původní rozložení iontů je po repolarizaci membrány zajištěno pomocí sodíko-draslíkové pumpy. Na+ se přečerpá z buňky do tkáňového moku a K+ z tkáňového moku do buňky. K tomuto zpětnému přečerpání je zapotřebí velké množství energie (ATP). Vzruchy se šíří pouze jedním směrem, nejrychleji se šíří neuritem, k výměně iontů dochází v Ranvierových zářezech.

Sodíko-draslíkové pumpa Na+ ATP K+ Obr. 3

Řešte úkoly Úkol: Co je to reflex? Řešení Je to základní funkční prvek nervových soustav (odpověď na podráždění je zprostředkovaná reflexním obloukem). Úkol: Z jakých částí se skládá reflexní oblouk? Jsou to tyto části: čidlo, dostředivá dráha, ústředí (CNS), odstředivá dráha a výkonný orgán (efektor).

Řešte úkol Úkol: Vysvětlete pojem polarizace neuronu. Řešení Na vnější straně je membrána polarizována kladně (díky přítomnosti Na+ v tkáňovém moku), na vnitřní straně je polarizována záporně – ubývá K+ ,převažují Cl-.

Řešte úkol Úkol: Vysvětlete princip sodíko-draslíkové pumpy. Řešení Na+ (3 ionty) se přečerpá z buňky do tkáňového moku a K+ (2ionty) z tkáňového moku do buňky. K tomuto zpětnému přečerpání je zapotřebí velké množství energie (ATP).

Informační zdroje JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007, ISBN 978-80-7182-213-4. NOVOTNÝ, Ivan; HRUŠKA, Michal. Biologie člověka. Praha: Fortuna, 1997, ISBN 80-7168-462-7. Obr. 1: ZBYTOVSKY. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 1.9.2012]. Dostupný podle licence Creative commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Neuron-cs.jpg>. Obr. 2: převzato z NOVOTNÝ, Ivan; HRUŠKA, Michal. Biologie člověka. Praha: Fortuna, 1997, ISBN 80-7168-462-7. Obr. 3-5: převzato z JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007, ISBN 978-80-7182-213-4. Obr. 6: RUIZ VILLARREAL, Mariana. http://commons.wikimedia.org [online]. [cit. 15.8.2012]. Dostupný podle licence public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scheme_sodium-potassium_pump-cs.svg>.