Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_1_02.
Advertisements

Obchodní společnosti.
Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Akcie a akciové společnosti
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Cenné papíry kapitálového trhu.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
EKONOMIKA Státní podnik Ing. Hana Kročová
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Obchodní společnosti II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
PRÁVO OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI
Zsv.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO143 Název.
Společnost s ručením omezeným
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Akciová společnost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Akciová společnost.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ZSV – Obchodní společnosti
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Renata Sęková Název šablony VI/2 – Inovace.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Akciová společnost. Obsah 1.Historie akciových společností 2.Historie v českých zemích 3.Historie právní úpravy v českých zemích 4.Současná právní úprava.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada40 AnotaceKapitálové.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Obchodní společnosti a ostatní formy podnikání.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Akciová společnost Základní pojmy. Akciová společnost § 243 ZOK (1).... je společnost, jejíž základní kapitál je rozvržen na určitý počet akcií. (2) Firma.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Akciová společnost JUDr. Josef Šilhán, Ph.D. katedra obchodního práva
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
Obchodní právo I. Akciová společnost
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Akciová společnost Výuková prezentace.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Transkript prezentace:

Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz Tematický celek Ekonomické předměty Téma Akciová společnost Ročník 2. Jméno autora Mgr. Svatava Mládková Vokálová Anotace Žáci pochopí základní pojmy, fungování společnosti Datum tvorby 15. 7. 2012

Akciová společnost Je to obchodní kapitálová společnost. Základní kapitál je rozvržen na určitý počet akcií o určité jmenovité hodnotě. Akcie se kupují a prodávají na kapitálových trzích. Jejich nákupem se každý může stát podílníkem (akcionářem) akciové společnosti.

Akciová společnost Akcie je cenný papír, s nímž jsou spojena práva akcionáře, např.: podílet se na zisku (výplata dividendy), podílet se na řízení společnosti (hlasovat na valné hromadě), podílet se na likvidačním zůstatku, pokud jde firma do likvidace.

Akciová společnost Akcie rozlišujeme: podle formy listinné (skládají se z pláště, kupónového archu, talonu) zaknihované (modernější forma) podle druhu na jméno na majitele speciální (zaměstnanecké, prioritní)

Akciová společnost Společnost může být založena jedním nebo více zakladateli. Základní kapitál společnosti musí tvořit minimálně 2 000 000 Kč - u společnosti bez veřejné nabídky akcií, 20 000 000 Kč s veřejnou nabídkou akcií. Nominální hodnota vydaných akcií není stanovena, většinou ale činí 1 000 Kč.

Akciová společnost Orgány společnosti Valná hromada – shromáždění všech akcionářů, nejvyšší orgán akciové společnosti.Ustavující valná hromada rozhodne o založení společnosti. Představenstvo – je statutární orgán, řídí společnost mezi valnými hromadami. Je voleno nejvýše na 5 let. Dozorčí rada – dohlíží na činnost představenstva, má povoleno kontrolovat účetnictví, její členy volí valná hromada.

Akciová společnost Do OR se společnost zapisuje nejpozději do 90 dní po konání ustavující valné hromady. Společnost je povinna tvořit rezervní fond ze ZK (tvoří se ze zisku). Členům představenstva a dozorčí rady jsou vypláceny odměny ze zisku po zdanění – tantiémy. Pro členy představenstva a členy dozorčí rady platí zákaz konkurence. Akcionáři neručí za závazky společnosti.

Zdroje Tomancová, J. a kol., Základy práva, 1.vyd.- Boskovice, František Šalé - Albert, 2007, 360 s. ISBN 80-7326-110-3 Švarcová, J. a kol. Ekonomie – stručný přehled, 2007. Zlín, CEED 2007. ISBN 80-903433-4-1 Zákon č.513/1991 Sb., obchodní zákoník