Viktor Dyk - dílo Obr. 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bůh je dobrý Pán, u něho svůj domov mám. On mě miluje, jako nikdo na světě. 1. Bez hranic je jeho láska, každý den ji potkávám. Hnedle.
Advertisements

Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Osnova rozboru uměleckého textu
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Rozbor uměleckého textu
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Lustig – Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Celkový rozbor textu
Člověk je jako měsíc - má svou temnou stranu, kterou nikomu neukáže.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0560BED
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
Novela 1) Zařazení literárního žánru: Novela do literárního druhu a typu literatury 2) Definice novely 3) Autoři novel 4) Ukázka 5) Shrnutí.
Čtenářský deník.
1. Až potud nám pomáhal Hospodin z milosti, proto k nebes výšinám hleďme s důvěrností, odkud pomoc přichází nám vždy v pravé době, tam, kde duše nachází.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
1. Ó svatý Bože, slyš naše hlasy, | když k tobě lkáme za národ svůj. | Vrať jemu opět ty blahé časy, | kdy nad ním zářil obličej tvůj. | Ach, Pane drahý,
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Téma: Krysař – V. Dyk VY_32_INOVACE_597.
Pár vtípků.
Martina Buršová 9.B Viktor Dyk. Životopis Český básník, prozaik, dramatik, publicista a politik, překladatel z němčiny a francouzštiny. Narození-1877.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Vladislav Vančura Markéta Lazarová.
Téma: Audience – V. Havel
Řecké báje PPT Templates Orfeus a Eurydika.
Spisovatelé dětské literatury
Francis Scott Fitzgerald. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_17_Francis.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor:Mgr. Jana Strejčková Datum/období: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma sady:ČR.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
ANTONÍN SOVA - DÍLO. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_04_Antonín.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_08_Petr Bezruč TÉMA SADY.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastEstetické vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_28_19_HV7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Daniel Landa Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Novalis. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Staré pověsti české Alois Jirásek
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Lucie Bílá AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_28_17_HV7_Skála
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Anarchističtí.
Příchod Slovanů, praotec Čech.
TÉMA: VLADISLAV VANČURA AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Spisovatelé dětské literatury
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Pohlavní soustava muže
Česká dekadence.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Viktor Dyk - dílo Obr. 1

NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_2B_07_Viktor Dyk - dílo TÉMA SADY: Literatura 19. a 20. století ROČNÍK: septima DATUM VZNIKU: prosinec 2013 AUTOR: Mgr. Kateřina Benešová

ANOTACE Materiál je určen k práci s texty, základem je jejich interpretace, tematický kompoziční a jazykový rozbor. Za tímto účelem studenti pracují s jednotlivými ukázkami a řeší k nim dané úkoly (pro odkrytí správných odpovědí jsou využity animace) Dílo Krysař je rozebíráno na základě znalosti celé novely, studenti ji měli za úkol přečíst. Dále je Krysař srovnáván s jeho muzikálovou či filmovou verzí (hypertextové odkazy – youtube.com)

POEZIE Obr. 2 „A porta inferi“ - báseň Ta vášeň dohřměla Ta vášeň dohřměla, ta touha povadla! Jsou v pustém sále tom rozbita zrcadla... Už těžko nyní říc', kdo ruku na ně zved'! Žár plál v nich mladých těl, lesk skvostných toalet! A zmizel orchestr, jenž tóny bouřné hrál... Vzal každý nástroj svůj a kráčel o dům dál. Žert, smích ten dávno zmlk', v tmách sténá nyní sál! a v smutnou náhradu jen vítr v okna vál! Kdy splanou lustry zas, v tón hudby, v šum a v chvat? Kdy touha zahárá a vášní budu jat?! Má duše pustý sál, neb touha povadla! Květ leží pošlapán... Rozbita zrcadla!

Rozbor textu Jaké motivy jsou v textu zobrazeny? O jaký rým se jedná? vášeň, rozbíjení, mládí, buřičství  to vše je minulost, nyní je duše pustá O jaký rým se jedná? Sdružený Vyhledejte v textu 3 různé figury. Anafora (kdy – kdy), řečnická otázka (… v šum a v chvat?), epizeuxis (ta – ta) Vyhledejte v textu známky hovorového jazyka. Říc, zved

Milá sedmi loupežníků MILÁ: Já prošla trní, prošla hloží a klekla jsem tam v pokoře. Byl zabit. Je to sluha boží. Bůh vidí to tam nahoře! – Však kde mám hledat jeho vraha? Kdo proved čin ten zběsilý? LOUPEŽNÍCI: To řekneme ti krátce, drahá: my všichni jsme ho zabili! Úkoly k ukázce: O jaký literární druh se jedná? Epika Je v textu zastoupen vypravěč? Ne, jedná se o dialogický text  v promluvách se střídají postavy, podoba s dramatem Text lze považovat za novoromantický, dokažte to. Vyvrhelové ze společnosti – loupežníci Nešťastná láska

Próza - Krysař „A vaše jméno?“ „Nejmenuji se; jsem nikdo. Jsem hůř než nikdo, jsem krysař.“ Muž, který takto mluvil, stál se vzpřímenou postavou před vraty domu, v nichž se do soumraku bělala ženská postava. Hleděl na ni svýma temnýma, pátravýma očima. Byl vysoký a štíhlý, štíhlejší ještě ve svém přiléhavém sametovém kabátci a v úzkých nohavicích. Jeho ruce byly drobné a jemné jako ruce paní. Neměl při sobě ani zbraně, ani hole, ač se zdálo, že přichází z daleka, po cestách, jež vždy jisty nebyly. Svíral za to, něco dlouhého a ozdobného, co budilo zvědavost ženy, s kterou hovořil. Byla to píšťala, cizokrajné práce, jaké dosud neviděla. Obr. 3

Úkoly k ukázce Zasaďte ukázku do kontextu celé knihy. Začátek – Krysař přichází do Hammeln a setkává se s Agnes (osudová láska) Ukažte na díle prvky novoromantismu. Krysař – jsem nikdo, víc než nikdo  vyvrhel společnosti, nikam nezapadá, je výjimečný Nešťastná láska, která vede až k tragickému konci Jaký slohový postup v ukázce převažuje? Popisný Charakteristika postav a jejich jednání. Individuální řešení Jedná se o novelu, co to znamená? Kratší rozsah, jedna dějová linie, méně postav, překvapivá pointa

Audio a video: Daniel Landa - muzikál Krysař Porovnejte s originálním zněním Dykovy novely. Vyznívají postavy stejně? Pokud znáte celý muzikál, pokuste se porovnat Landovu adaptaci s originálem. Mluvené slovo Film Krysař Ani Dykův námět není původní, inspiroval se starou německou pověstí. A co myslíte vy, má Krysař dodnes co říct čtenářům, posluchačům či divákům?

Citace Obr. 1: NEZNÁMÝ AUTOR. wikipedia [online]. [cit. 4.12.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Viktor_Dyk.jpg Obr. 2: NEZNÁMÝ AUTOR. tabor-jablonna.cz [online]. [cit. 4.12.2013]. Dostupný na WWW: http://www.tabor-jablonna.cz/kniha_hostu.html DYK, Viktor. Ta vášeň dohřměla (A porta inferi) [online]. [cit. 4.12.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cesky- jazyk.cz/citanka/viktor-dyk/ta-vasen-dohrmela-a-porta-inferi.html DYK, Viktor. Milá sedmi loupežníků [online]. [cit. 4.12.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/viktor-dyk/mila-sedmi- loupezniku-2.html Obr. 3: NEZNÁMÝ AUTOR. cojeco.cz [online]. [cit. 4.12.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cojeco.cz/index.php?id_desc=388369&s_lang=2&detail=1 DYK, Viktor. Krysař [online]. [cit. 4.12.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cesky-jazyk.cz/citanka/viktor-dyk/krysar.html