Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
(CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM…nový projekt…aktuální téma…) CO PŘINÁŠÍ PRAVIDELNÉ ČTENÍ DÍTĚTI? vytváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem podílí se na emočním.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
IveHale s.r.o..
PSYCHICKÉ JEVY.
Gramotnost: definice pojmu
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
Emoce (city).
Psychologie Mgr. Milan Šimek
DATUM / PŘEDNÁŠEJÍCÍNÁZEV KONFERENCE – KRÁTCE / MÍSTO KONFERENCE ROZPOZNÁVÁNÍ VÝRAZŮ EMOCÍ VE VZTAHU K CELKOVÉ EMOČNÍ INTELIGENCI Bc. Tereza Sadková Katedrové.
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
OSOBNOST.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_MANAŽER_P2.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Schopnosti, nadání a talent
Osobní pohoda.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Rozdíly mezi osobnostmi
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Schopnosti Milana Reichlová.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Sebeuvědomění a sebekontrola
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_20.
Osobnost – situace – predikce chování
Strachy v období rané adolescence
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
(emoční nebo emocionální kvocient)
Emoční inteligence součást sociální inteligence, schopnost a dovednost vnímat, poznávat a diferencovat vlastní i cizí pocity, emoce, afekty a nálady a.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Základy sociální psychologie
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
Sociální patologie SCPT SCPA
Téma Hypotézy ve výzkumu
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Daniel Goleman Daniela Březinová, C4A. Daniel Goleman Americký psycholog Narozen Stockton USA Emoční a sociální inteligence a pozornost 12 let.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_14.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Rozpoznání a předvedení 6-ti základních emocí z mimických výrazů ve tváři i změnou tělesného postoje. Pohybová hra Nomen Omen. Jemný dotek obličeje (peříčkem,
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KOMUNIKACE Přednáška P
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Inteligence DUM_19.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Inteligence.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Psychologie výchovy a vzdělávání
Socializace Kejřová.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Temperament, charakter, motivace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Náročné životní situace
Emoce souvislost s ot.č.2 (emoční deprivace)
Transkript prezentace:

Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence

Emoční inteligence Co je to emoční inteligence?

EI - Definice Schopnost řešit sociální problémy Schopnost vycházet s ostatními lidmi Úspěšné zvládání vztahů, které předpokládá úspěšné sebeovládání Schopnost porozumět svým emocím

EI - vymezení Navazuje na interpersonální a intrapersonální inteligenci H. Gardnera Pojem až v roce 1990 (P. Salovey, J. Mayer) Následně velmi popularizovaný (Daniel Goleman, kniha Emoční inteligence) Inteligence nezávislá na IQ - neexistence souvislosti (člověk může být chytrý, ale přesto neumí se chovat) Podobné pojmy: sociální inteligence Rozlišení? Existence EI – předmět vědeckých sporů Nejasné vymezení, velká spojitost s osobnostními rysy (především extraverze, neuroticismus)

Emoce

Emoce Komplexní psychické jevy. Subjektivní, prožívání vznikly jako evaluační systém, který měl usnadnit adekvátní reakci na významné podněty z vnějšího a vnitřního prostředí Starší než rozumové jednání, V limbickém systému Přenosné Základní (hněv, smutek, radost, odpor, překvapení, strach) Ve všech kulturách se projevují podobně Složité (naděje, zoufalství, láska, důvěra…)

EI - Aspekty Empatie – schopnost vcítit se do kůže jiného člověka emoční podpora x distancovanost

Měření EI Snaha vytvořit emoční kvocient (EQ) Nejznámější testy: MSCEIT (Mayers, Salovey) Bar-on Přes deklarace zatím žádné vědecky obhajitelné výsledky Problém s tím, co je vlastně správná odpověď Problém s teoretickým nevymezením pojmů.

TrÉNINK Emoční ineligence

Nadání a EI Vrozené vlivy, vlivy rodiny Uvádí se, že se EI je možné naučit, na rozdíl od IQ toto tvrzení je zavádějící Genetický základ Vztah s matkou, primární rodinou, sociální kontakty Lidé s absencí EI – např. autisti Úbytek EI se může objevit i při poškození mozku Lidé nadaní EI Politici, manažeři, učitelé, psychologové.)

Etika a EI Goleman tvrdí, že etické postoje v životě člověka pramení právě z jeho emočních schopností. lidé mohou využívat EI k manipulaci, vlastnímu užitku, morální zrůdy

Zneužití emoční inteligence https://www.youtube.com/watch?v=EV9kyocogKo