Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hotelová škola Světlá a OA Velké Meziříčí HACCP V GASTRONOMII
Advertisements

Hygienická problematika ve školním stravování
BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY PŘI PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH .
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Požáry v topné sezóně Weis Milan SDH Hrušovany
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
1.HYGIENA U SPORÁKU vedení provozovny je povinno zajistit pracovníkům bezpečné a zdravé prostředí V sanitárním a výrobním úseku jsou v potřebném množství.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Klasická a sportovní masáž II
Základy pozorování a pokusů v biologii
Základní povinnosti provozovatele
Hygiena a bezpečnost při práci
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
Bariérová ošetřovatelská péče
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Osobní hygiena:  Zástěra  Čisté ruce  Tašky na určené místo  Ruce neutírat do utěrky.
Chemie jako věda, bezpečnost práce v laboratoři,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Legislativa.
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
Právní předpisy Význam
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra veřejného a sociálního zdravotnictví Studentská odborná práce Vypracovala:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Výrobní činnost hotelu
Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
VY_32_INOVACE_Sikorova_
BOZP při manipulaci s izolačními materiály
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
HACCP.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Speciální izolace BJ13.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Požární prevence v bytových domech
Hygienické předpisy v gastronomii
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Věcné učení VY_32_INOVACE_02_11_osobní hygiena 1.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Věcné učení Zásady osobní hygieny
Transkript prezentace:

Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví Hygiena, bezpečnost práce a požární ochrany Zdroj: www.khsusti.cz 7.2.2018

Hygiena přípravy potravin Bezpečnost při práci Obsah Co je to hygiena Osobní hygiena Hygiena pracoviště Hygiena přípravy potravin Bezpečnost při práci

Hlavní zásadou je časté mytí rukou Co je to hygiena Definice: Hygiena je dodržování zásad pro uchování zdraví. Synonymum pro udržování čistoty. Hlavní zásadou je časté mytí rukou

Legislativa Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 852/2004, o hygieně potravin Zákon č. 258/200 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných ve znění pozdějších předpisů Zákon č.110/1997 Sb., zákon o potravinách a tábákových výrobcích

Hygiena přípravy pokrmů a nápojů Oblasti hygieny Osobní hygiena Hygiena pracoviště Hygiena potravin Hygiena přípravy pokrmů a nápojů

Zásady osobní hygieny Dodržování čistoty těla a ústní dutiny V případě nemoci či poranění zůstat mimo pracoviště Mytí rukou před vstupem, po WC, během práce Čisté a upravené vlasy, dlouhé sepnuté Zastřižené a nenalakované nehty Udržovat pracovní oděv v čistotě a odděleně od špinavého a osobního ošacení Kuchař pokrývku hlavy

Zásady hygieny pracoviště Před zahájením provozu vždy čisté Průběžně odnášet zbytky a odpadky Plochy ošetřovat prostředky s dezinfekčními látkami Nekřížit špinavý a čistý provoz Zajistit odvoz odpadků, zbytků a tuků Pracoviště musí být řádně odvětráváno

Zásady hygieny potravin Vždy čerstvá Správně skladovaná Manipulace ve správné teplotě Čerstvé potraviny vždy omývat Vejce se skladují v omyvatelných platech Zajistit, aby se potraviny vzájemně neovlivňovali

Zásady hygieny při přípravě pokrmů Zabránit mechanickému znečištění Dodržovat teplotní limity a časy na opracování Zabránit křížení hotových pokrmů s nedokončenými V průběhu expedice dodržovat teplotu a čas Servírovat teplé pokrmy na předehřátých talířích

Zásady bezpečnosti práce Před příchodem na nové pracoviště být proškolen Řádné osvětlení, odvětrání, výška pracovních ploch Zákaz nošení šperků, piercingů, umělé nehty, řasy a příčesky Manipulace s břemeny Používání zařízení dle návodu Úraz vždy zapsat a ošetřit Opatrná manipulace s ostrými nástroji Udržování podlahových ploch čistých a suchých

Seznámit se s únikovými cestami a hasícími prostředky Požární ochrana Seznámit se s únikovými cestami a hasícími prostředky Nemanipulovat s ohněm v blízkosti hořlavých kapalina látek Opatrná manipulace s horkými tuky Nenechávat zapnuté tepelné zařízení bez dohledu Poblíž otevřeného ohně nenechávat hořlavé látky a materiál

Otázky Jaké jsou hlavní zásady osobní hygieny? Jaké jsou hlavní zásady hygieny pracoviště? Jaké jsou hlavní zásady hygieny potravin? Jaké jsou hlavní zásady hygieny při přípravě pokrmů? Jaké jsou hlavní zásady bezpečnosti práce? Jaké jsou hlavní zásady požární ochrany?