EVROPSKÁ INTEGRACE Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EVROPSKÁ INTEGRACE Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_338.
OSN OSN= organizace spojených národů
Mezinárodní integrace
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Organizace spojených národů
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Významná světová integrační seskupení ve světovém hospodářství
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Mezinárodní vztahy Test 2. – Mezinárodní organizace.
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Integrace Štěpánka Hybnerová 4.Z 2015.
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
Postavení Evropy ve světě
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Test 2. Mezinárodní organizace
Společná obchodní politika EU
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
SOUČASNÁ TVÁŘ EVROPY EVROPA V ROCE 1900.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
IVETA HAVELKOVÁ ASEAN Association of Southeast Asian Nations (Sdružení států jihovýchodní Asie)
1 Jednotlivé stupn ě regionální integrace v oblasti obchodu na p ř íkladu vývoje po 2. sv ě tové válce VŠFS – PS magisterské ZS 05/06 MEI P
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Fáze ekonomické integrace
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
HLAVNÍ HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE VE SVĚTĚ. Za účelem prohloubení a usnadnění ekonomické spolupráce se vytváří HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE. Tyto organizace přispívají.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Mezinárodní organizace
Mezinárodní organizace
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
STUDENÁ VÁLKA 1.
ASEAN Ročník: 2. Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh:
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Fáze ekonomické integrace
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
NATO Severoatlantická aliance.
Mezinárodní ekonomická integrace
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Severoatlantická aliance
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Transkript prezentace:

EVROPSKÁ INTEGRACE Mgr. Michal Oblouk

INTEGRACE na celém světě probíhají procesy směřující k mezinárodní spolupráci = INTEGRACE (spojování, sjednocování) po 2. světové válce začínají vznikat myšlenky o evropské spolupráci a sjednocení, na druhé straně došlo k rozdělení Evropy na dva znepřátelené bloky při vytváření sjednocené Evropy sehrála významnou roli i naše země – osobnosti: Václav, Vojtěch, Přemysl Otakar II., Karel IV., Mistr Jan Hus, Jiří z Poděbrad (snaha vytvořit jednotnou Evropu – Smlouva o nastolení míru v celém křesťanstvu), Jan Amos Komenský, T. G. Masaryk, Václav Havel důvody začleňování do mezinárodních struktur: bezpečnostní politické kulturní sociální

EKONOMICKÁ INTEGRACE ekonomiky rozdílných zemí se navzájem propojují a odstraňují se bariéry vzájemného obchodu stupně: zóna volného obchodu - dvě a více zemí se dohodnou, že navzájem sníží či úplně odstraní cla na některé výrobky, např. ASEAN (Brunej, Filipíny, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Myanmar, Singapur, Thajsko, Vietnam), NAFTA (Kanada, Mexiko, USA), EFTA (Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Švýcarsko), CEFTA (Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kosovo, Makedonie, Moldávie, Srbsko), Mercosur (Argentina, Brazílie, Paraguay, Uruguay, Venezuela) celní unie - sdružení států, které se dohodly na omezení vzájemných obchodních bariér a zároveň uplatňují společné celní sazby vůči třetím zemím, např. Jihoafrická celní unie (Botswana, JAR, Lesotho, Namibie, Svazijsko) společný trh - členské státy odbouraly veškerá cla, používají společný celní sazebník vůči třetím zemím a je mezi nimi zabezpečen volný pohyb zboží, služeb, práce a kapitálu, např. EU hospodářská a měnová unie - ekonomiky zemí jsou plně zapojeny do jednotného vnitřního trhu a navíc přenášejí část svých pravomocí na nadnárodní instituce, např. CARICOM (Belize, Guyana, ostrovní státy Karibiku, Surinam), Svaz Ruska a Běloruska, EU (eurozóna)

STUDENÁ VÁLKA stav politických sporů, vojenského napětí, zástupných válek a hospodářské konkurence, který vypukl po druhé světové válce mezi komunistickými státy (Sovětským svazem a jeho satelitními státy) a spojenci (západními státy, zejména Spojenými státy a jejich spojenci) 1947 - 1991 hlavní účastníci boj vedli budováním vojenských koalic, pomocí zranitelným státům, zástupnými válkami (Korea, Vietnam, Afghánistán), špionáží, propagandou, závody ve zbrojení, rivalitou při sportovních kláních a předháněním se v technické vyspělosti Sovětský svaz - východní blok ze států východní a střední Evropy, Varšavská smlouva (vojenská organizace, 1955 – 1991) a Rada vzájemné hospodářské pomoci (RVHP, 1949 – 1991, hospodářská organizace) Spojené státy - západní blok ze států západní Evropy, doktrína zadržování komunismu, Severoatlantická aliance (NATO) některé státy vytvořily Hnutí nezúčastněných zemí (mezinárodní organizace 120 států, které nejsou zapojeny do žádných mocenských bloků, vzniklo 1961) Evropa byla rozdělena tzv. železnou oponou

VARŠAVSKÁ SMLOUVA

RADA VZÁJEMNÉ HOSPODÁŘSKÉ POMOCI

HNUTÍ NEZÚČASTNĚNÝCH ZEMÍ

RADA EVROPY 47 členských států (NE Bělorusko, Vatikán) vznik – 1949 47 členských států (NE Bělorusko, Vatikán) nezávislá na EU - funguje na principu diskuze a hledání společných řešení v ekonomických, sociálních, kulturních, vědeckých, právních a administrativních otázkách a v udržování a rozvoji základních lidských práv a svobod sídlo – Štrasburk orgány: generální tajemník výbor ministrů – rozhodovací orgán parlamentní shromáždění – hlavní poradní orgán komisař pro lidská práva kongres orgánů místní a regionální samosprávy konference mezinárodních a nevládních organizací Evropský soud pro lidská práva – zřízen roku 1959 k projednávání porušení Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, sídlí ve Štrasburku

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě OBSE Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě mezinárodní bezpečnostní organizace vznik - 1995 (transformací KBSE) členské státy – 57 (Evropa, Turecko, USA, Kanada, státy zakavkazské a středoasijské) sídlo - Vídeň hlavní cíle: podpora a rozvoj plně demokratické společnosti - uskutečňuje mise v krizových oblastech Evropy (Bosna a Hercegovina, Makedonie, Kosovo, Gruzie) prevence lokálních konfliktů obnovování stability a míru ve válečných oblastech prosazování kolektivní bezpečnosti odstraňování rozdílů mezi státy

Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě KBSE Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě byla tvořena systémem mezinárodních jednání a smluv, které měly za cíl zajistit mír a prohloubit spolupráci mezi evropskými státy do července 1975 probíhala jednání o podobě Závěrečného aktu - tento dokument byl 1. srpna 1975 v Helsinkách podepsán nejvyššími představiteli 33 evropských států, Kanady a USA, čímž skončila nejdůležitější fáze procesu KBSE proces KBSE pokračoval schůzkami v Bělehradě (1977 – 1978), v Madridu (1980 – 1983) a ve Vídni (1986 – 1989) celý systém konferencí a výsledek procesu jednání znamenal posílení stability v Evropě rozdělené geopoliticky na západní a východní blok r. 1990 byla podepsána pařížská smlouva - proměna KBSE na Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE)

aliance států střední Evropy - Česka, Maďarska, Polska a Slovenska VISEGRÁDSKÁ SKUPINA aliance států střední Evropy - Česka, Maďarska, Polska a Slovenska vznik – 1991 prosazování spolupráce a stability v širším regionu střední Evropy - spolupráce s Rakouskem a Slovinskem (Regionální partnerství), s dalšími zeměmi střední a východní Evropy skupina spolupracuje v rámci programu V4+

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Studen%C3%A1_v%C3%A1lka http://cs.wikipedia.org/wiki/Hnut%C3%AD_nez%C3%BA%C4%8Dastn%C4%9Bn%C3%BDch_zem%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Rada_Evropy http://cs.wikipedia.org/wiki/KBSE http://en.wikipedia.org/wiki/File:OSCE_logo.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Sov%C4%9Btsk%C3%BD_blok http://cs.wikipedia.org/wiki/Var%C5%A1avsk%C3%A1_smlouva https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekonomick%C3%A1_integrace https://cs.wikipedia.org/wiki/Rada_vz%C3%A1jemn%C3%A9_hospod%C3%A1%C5%99sk%C3%A9_pomoci https://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%BD_soud_pro_lidsk%C3%A1_pr%C3%A1va https://cs.wikipedia.org/wiki/Visegr%C3%A1dsk%C3%A1_skupina