DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ČAJ OVOCNÝ
CHARAKTERISTIKA Jsou směsi sušeného ovoce jejichž výluh poskytuje osvěžující a lahodný nápoj. Do některých se přidávají i sušené části rostlin /květ ibišku/ a přírodní výtažky z plodů ovoce / černý rybíz, jahoda, malina …/
DRUHY V PRODEJI OVOCNÝ ČAJ PORCOVANÝ - JEDNODRUHOVÝ - jahodový, malinový….. SMĚSI – jablko se skořicí… OVOCNÝ ČAJ SYPKÝ - BABIČČINA ZAHRÁDKA OVOCNÝ ČAJ S EXOTICKOU PŘÍCHUTÍ…
JAKOST OVOCNÝCH ČAJŮ ROZHODUJÍCÍ JE SENZORICKÉ HODNOCENÍ. OVOCNÝ ČAJ MUSÍ BÝT SUCHÝ, VZHLED A VŮNĚ ODPOVÍDAJÍCÍ SLOŽENÍ. NESMÍ BÝT VLHKÝ, PLESNIVÝ, BEZ CIZÍHO PACHU A PŘÍCHUTĚ.
PŘÍPRAVA ČAJE K PRODEJI JEDNÁ SE O DOPLŇOVÁNÍ OVOCNÉHO ČAJE DO REGÁLU. ZDE DODRŽUJEME OBMĚNU ZÁSOB. KONTROLUJEME DATUM TRVANLIVOSTI. KONTROLUJEMEM SPRÁVNOU CENOVKU.
SKLADOVÁNÍ OVOCNÉHO ČAJE V SUCHÝCH, ČISTÝCH, DOBŘE VĚTRATELNÝCH SKLADECH. TEPLOTA DO 20°C, VLHKOST DO 70%. CHRÁNÍME PŘED SLUNCEM. SKLADUJEME SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI ČAJI. JSOU AROMATICKÉ, PROTO ODDĚLENĚ OD ZBOŽÍ HYDROSKOPICKÉHO.
OPAKOVÁNÍ JAKÝ JE POSTUP PŘI DOPLŇOVÁNÍ OVOCNÝCH ČAJŮ DO REGÁLŮ? JAK ROZDĚLUJEME OVOCNÉ ČAJE? JAK SKLADUJEME OVOCNÉ ČAJE? JAK HODNOTÍME OVOCNÉ ČAJE?
ZDROJE http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900424438.jpg http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900311098.jpg http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900357145.jpg http://www.ofisprofis.sk/7271-large/caj-ovocny-bop-lesna-zmes.jpg http://cajovekonvicky.cz/soubory/produkty/ovocny-caj-sen%5B1%5D.jpg Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 3. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku 1997