Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Markéta Hanzalová.
Advertisements

CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Znáš všechny odpovědi?. 1. OTÁZKA Co nám zajišťuje pohyb celého těla?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/17 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
TRÁVICÍ SOUSTAVA. FUNKCE TRÁVICÍ SOUSTAVY: 1) Příjem a zpracování potravy 2) Vstřebávání živin do krve a mízy 3) Vyloučení nepotřebných zbytků.
DÝCHACÍ SOUSTAVA. FUNKCE DÝCHACÍ SOUSTAVY  nasycování krve kyslíkem  odstraňování oxidu uhličitého  termoregulace  hospodaření s vodou.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Anotace Prezentace je určena k seznámení a procvičování učiva „Trávicí soustava“. Žák má možnost názorně vidět systém této soustavy. Funkce jednotlivých.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Třída: Ptáci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Přírodopis - 8. ročník, Krevní oběh
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Třída: OBOJŽIVELNÍCI Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
VY_32_INOVACE_17_Trávicí soustava 2. část
Přírodověda 5.tř. opakování
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Strunatci obratlovci.
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
Prezentace – výklad učiva
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
HMYZ STAVBA TĚLA.
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_soustava vylučovací
1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce dýchací soustavy
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Ptáci.
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_06-04 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
Dýchací soustava.
Trávicí soustava.
třída: Ptáci holub domácí tělo má aerodynamický tvar
Třída: PTÁCI.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, přísp. organ.
Název školy Autor: Název: Téma: Číslo projektu: ZŠ a MŠ Březno
Výukový materiál ZŠ Kovářov
Základní škola, Hradec Králové
Vytvořil: Mgr. Bc. Jan Šindelář
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Obojživelníci.
11 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_15_KROUZKOVCI Název materiálu:
TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011 Ročník: 7. třída Vzdělávací téma: Třída: Savci - anatomie Anotace: Seznámení se základní anatomií a fyziologií jednotlivých soustav těla savců. Způsobem rozmnožování.

řád ŠELMY Kostra: lebka, páteř složená z obratlů, žebra a kostra končetin Na nohou silné, tupé, nezatažitelné i zatažitelné drápy (podívat se na obrázek na str. 37) Pokryv těla: Kůže pokrytá srstí - dva druhy chlupů => delší a tuhé pesíky, kratší, hustší a měkká podsada Trávicí soustava: Ústní dutina – 42 zubů – méně výrazné řezáky, nápadné špičáky, zuby třenové (třenáky) a veliké stoličky (největší = trháky)

Dále následuje hltan -> jícen -> žaludek – částečné štěpení potravy trávicími látkami -> tenké střevo – dokončení trávení, vyúsťují zde játra a slinivka břišní, živiny vstřebány do krve -> tlusté střevo – z nestrávených zbytků vstřebána voda zpět do krve -> konečník (obr. na str. 38) Cévní soustava: Krev roznáší živiny a kyslík Srdce – 2 předsíně, 2 komory Krev z levé komory vedena tepnami do těla, ve vlásečnicích – odkysličení. Vlásečnice se sbíhají v žíly, ty ústí do pravé předsíně. Z pravé komory krev vedena do plic – zde je okysličena a přichází zpět do levé předsíně. (obr. Na str. 38)

Dýchací soustava: Kyslík ze vzduchu předává do krve Ústní a nosní dutina -> hrtan -> průdušnice –> průdušky -> průdušinky – ty ústí do plicních sklípků Plicní sklípky protkány krevními vlásečnicemi Výměna kyslíku a oxidu uhličitého probíhá mezi sklípky a vlásečnicemi

Vylučovací soustava: Odvod odpadních látek z těla močí Orgánem – ledviny, v břišní dutině podél páteře Ledvinami prochází krev, zde je zbavena přebytečné vody a rozpuštěných odpadních látek – tvorba moči Moč odchází močovody do močového měchýře a močovou trubicí z těla

Nervová soustava: Řídí a kontroluje všechny děje v těle Tvořena: mozkem, míchou a nervy Mozek – pětidílný – koncový mozek, mezimozek, střední mozek, mozeček a prodloužená mícha Mozek savců je větší a nápadně se rozvinul zejména koncový mozek Mícha nedosahuje do ocasní páteře

Ústrojí rozmnožovací: Samec – pohlavní žlázy = varlata, umístěna v šourku mimo břišní dutinu Ve varlatech vznikají pohlavní buňky = spermie Samice – pohlavní žlázy = vaječníky, umístěny v břišní dutině Z vaječníků jsou pohlavní buňky = vajíčka vedeny vejcovody do dělohy Jsou-li vajíčka oplodněny spermiemi, zůstanou v děloze a vyvíjí se z nich zárodek nového jedince K oplodnění dochází při páření = krytí