Jak studentům přiblížit pojem NANO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O historii poznatků o stavbě atomu
Advertisements

Magnetické vlastnosti látek
Jak studentům přiblížit pojem NANO
Historie chemie E = m c2 Zákon zachování hmoty:
Magnetické pole Země Co to je magnet Popiš magnet
Nanovlákna.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm,
Tato prezentace byla vytvořena
Vzájemné silové působení těles
Vlastnosti dielektrik
II. Statické elektrické pole v dielektriku
Výzkumné centrum Pokročilé sanační technologie a procesy Dana Rosická Doktorandský seminář NTI, Tématický okruh: Transport a interakce koloidních.
ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU I
Nanočástice – jejich vliv na lidský organismus
Kvantové vlastnosti a popis atomu
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Chemie a její obory.
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
Magnetické vlastnosti látek
Magnetismus.
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Nanokrystalické oxidy kovů Libor Libor Machala
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Chemicky čisté látky.
Pojem účinného průřezu
Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem.
Jak si vyrobit magnet? (Učebnice strana 55 – 56)
Typy deformace Elastická deformace – vratná deformace, kdy po zániku deformačního napětí nabývá deformovaný vzorek materiálu původních rozměrů Anelastická.
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm, alespoň.
Magnetohydrodynamické studie plazmatu na tokamaku GOLEM T. Lamich, J. Žák, A. Hrnčiřík, M. Grof, V. Oupický Garant: T. Markovič.
Koloidní zlato: tradiční rekvizita alchymistů v minulosti - sofistikovaný (nano)nástroj budoucnosti? Eliška Marková – Gymnázium, Brno-Řečkovice, Terezy.
Fyzika elementárních částic
Michal Marek Lukáš Motl 8.B
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Mechanika a kontinuum NAFY001
Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13 [1], náš tým se podílel i na přípravě fyzikálního programu experimentu.
MAGNETICKÝ INDUKČNÍ TOK
Příprava nanočástic stříbra UV zářením a zářením gama
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
N ANOTECHNOLOGIE VE VÝUCE NEJEN FYZIKY NA STŘEDNÍ ŠKOLE N A VELIKOSTI ZÁLEŽÍ Lucie Kolářová Pravidelná setkání v laboratoři fyziky.
Stavba látek.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
1 Prezentace Přírodopis lehce a zábavně – elektronická učebnice přírodopisu pro ZŠ
Nanotechnologie, které už dnes mění náš svět Mgr. Jakub Navařík, Ph.D RCPTM, Přírodovědecká fakulta UP.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Magnetické vlastnosti látek
Chcete být MILIONÁŘEM?.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_53_ELEKTRICKÝ PROUD
Základní škola Čelákovice
Elektronový obal atomu
Model atomu.
Digitální učební materiál
Částicová stavba látek
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
MAGNETY A JEJICH VLASTNOSTI
Galileova transformace
FYZIKA 2.B 4. hodina.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Transkript prezentace:

Jak studentům přiblížit pojem NANO Praha 5. 11. 2015

Co je to nanotechnologie? "Velká věda o miniaturních věcech„ Nanotechnologie je termín pro vytváření a využití funkčních struktur s minimálně jedním rozměrem měřeným v nanometrech (1-100nm). Nanotechnologie si lze představit jako všezahrnující popis aktivit na úrovni atomů a molekul, které mají uplatnění v reálném světě.

Jak si představit pojem NANO?

Nanotechnologie - něco nového? 4 stol. – římský pohár s nanočásticemi zlata a stříbra (50nm) – různé zabarvení v závislostí na směru osvětlení Osvětlení zepředu Osvětlení zezadu

Projekt NanOpinion Snaha o zavedení výuky nanotechnologií na základní a střední školy v Evropě Vznik vzdělávacích modulů – ty poté testovány na 16ti školách v 16ti zemích v Evropě Moduly – 2 videa, 2 reálné a 1 virtuální experiment, diskuzní hra a moodle minikurzy www.nanopinion.eu

Projekt NanOpinion

Projekt NanOpinion

Projekt NanOpinion

Projekt NanOpinion

Začlenění do výuky Běžně dostupné „hračky“ s nanočásticemi Impregnace a protimlžné přípravky - nanočástice SiO2 – zabraňuje srážlivosti vody na skle https://www.youtube.com/watch?v=XZVH7CASrBk

Začlenění do výuky Běžně dostupné „hračky“ s nanočásticemi Magický písek – klasický písek obalen vrstvou nanočástic, které vytvářejí hydrofóbní vlastnosti

Začlenění do výuky Běžně dostupné „hračky“ s nanočásticemi Ferrofluid - částečky magnetitu o velikosti cca 10 nm

Začlenění do výuky Běžně dostupné „hračky“ s nanočásticemi Kouzelná plastelína – ze silikonu, obsahuje barvivo a magnetická nanočástice železa

Začlenění do výuky Běžně dostupné „hračky“ s nanočásticemi Flux detektor – částečky niklu v rosolovité suspenzi; fólie ztmavne, když magnetické pole je kolmé k fólii (např. v blízkosti pólů) a zesvětlá, když probíhá rovnoběžně

Začlenění do výuky Běžně dostupné „hračky“ s nanočásticemi Magnetický lak na nehty – obsahuje částice železa