POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STAROVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Advertisements

Český stát za vlády Jagellonců
Kryptografie Šifrování
Románská kultura.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
32_09_22: Výtvarné materiály: Jak? Na co?
Papyrus Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
I-3 Archeologie a pomocné vědy historické
Číslice starověkých kultur
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Předmět studia chemie, historie
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
ČÍM PÍŠEME ? A č ím se psalo d ř ív?. NEJSTARŠÍ PÍSMO VYTVO Ř ILI SUMEOVÉ NÁSTROJEM PSANÍ BYLA RÁKOSOVÁ PISÁTKA ZNAKY SE VTLA Č OVALY DO HLIN Ě NÝCH TABULEK.
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
POMOCNÉ HISTORICKÉ VĚDY
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NEJSTARŠÍ PSACÍ LÁTKY VOSKOVÉ DESKY PAPYRUS PERGAMEN PSACÍ NÁSTROJE KNIHOVNY.
Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 10 Sekunda osmiletého gymnázia Mgr. Bohumila Skrbková Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium.
Tužka Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Vznik a poslání písemnictví
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Říše středu Kultura starověké Číny
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
CHETITÉ.
pomocné vědy historické
Čechy v 9. a 10. století Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Tematická oblast Diplomatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Úvod do studia dějepisu II. (pomocné vědy historické, datum, letopočet,
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
DUM Č.1 DUM Č.1 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
Tematická oblastKodikologie Datum vytvoření Ročník6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent se seznámí s.
Tematická oblast Numizmatika Datum vytvoření Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DE05 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice.
Tematická oblast Iniciála, iluminace Datum vytvoření Ročník 2. ročník osmiletého gymnázia nebo 7. ročník ZŠ Stručný obsah Student se seznámí.
VY _12_INOVACE_D.6.05 DĚLENÍ PRAVĚKU – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 11. září 2012 Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace
Výroba Papíru Jan střída
Anotace: Prezentace pro 6. ročník. K výkladu UČEBNÍ LÁTKY DLE ŠVP
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Pergamen Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_10
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
Opakování národních dějin (1)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Pomocné vědy historické
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Pomocné vědy historické
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Pomocné vědy historické
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Pomocné vědy historické
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Anotace: Seznámení se s životem v pravěku.
Tóniny Tematická oblast
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 7. ročník
Knihy ve středověku.
ÚVOD DO DĚJEPISU.
Transkript prezentace:

POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ Tematická oblast Paleografie – druhy písma Datum vytvoření 1. 12. 2012 Ročník 6. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí s vývojem psacích látek, používaných od starověku. Způsob využití Výklad je možno využít v kapitole Starověk při výkladu vzniku písma. Druhá možnost je využití v hodinách českého jazyka při probírání látky o středověkém písemnictví. Autor Mgr. Michael Dvorský Kód VY_32_INOVACE_17_DDVR01

PALEOGRAFIE Paleografie je věda o vzniku, vývoji a používání písma. Název pochází z řeckých slov palaiós – starý a grapho – psát. Paleografie analyzuje grafické znaky písma pro správné čtení, určuje stáří a místo vzniku písemnosti a opravuje porušená místa v textu. Chronologicky se dělí na paleografii antickou, středověkou a novověkou.

Paleografie latinská zkoumá písemnosti, psané latinkou. Pro naše dějiny je důležitá také paleografie řecká, slovanská (cyrilice a hlaholice) a ruská. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cyrilice-900.png

Paleografické – papyrus, pergamen a papír. Psací látky dělíme na Archeologické – listy, kůra, dřevo, kámen, vypálená hlína, keramika apod. Paleografické – papyrus, pergamen a papír. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:P._Oxy._XXII_2331.jpg

Papyrus se používal od 4. ticíciletí př. Kr. do 11. století po Kr. Papyrus byl stičen do svitku, na jehož koncích byly dřevěné válečky, na něž se navinoval. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Papyrus.jpg

Pergamen začal vytlačovat papyrus v 10. století Byl vyráběn tenkých ovčích, kozích a telecích koží. Název souvisí s maloasijským městem Pergamon. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:1638vellumlarge.jpg

Papír byl vynalezen v Číně ve 2. století př. Kr. Vyráběl se z konopí, morušové kůry a látek. Díky Arabům se znalost papíru dostala do Evropy. Ve 13. století se v Itálii objevují první papírny. Do 19. století se používal papír hadrový, teprve potom začíná převažovat dřevěná buničina.

Výroba papíru ve středověku http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Papyrer-1568.png

Psací náčiní Na voskové tabulky se psalo kovovým rydlem ze železa, bronzu, stříbra Na papyrus, pergamen a papír se používalo pero. Ve starověku to bylo pero třtinové, ve středověku pero brkové a od 19. století převládá pero kovové.

Inkoust Ve starověku se používá tekutina ze sépií nebo inkoust ze sazí a gumy. Římané začali požívat přísadu modré skalice a odvaru z dubové kůry. Latinský název -incaustum. V omezené míře se používala také zlatá a stříbrná.

Úkoly Jak se vyvíjely psací látky? Vyráběl se papír vždy ze dřeva? Z jakých přísad je možno namíchat inkoust?