Organické látky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Advertisements

Digitální učební materiál
Co víme o Uhlovodících Předmět: Chemie Ročník: devátý
Organická chemie.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Deriváty uhlovodíků HALOGENOVÉ DERIVÁTY
Látkové složení lidského těla- prvky
Úvod do studia organické chemie
Struktura organických látek
ORGANICKÁ CHEMIE Organické látky jsou hlavně sloučeniny C, O ,H ,N dále také S, P, halogeny Vznikají v živých organismech, mohou se i vyrobit 1828 Friedrich.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Úvod do studia organické chemie. Úvod do organické chemie zabývá se studiem „organických“ látek a jejich reakcemi –organická látka = (dříve) látky vyprodukované.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
ORGANICKÁ CHEMIE.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZVOSLOVÍ, DĚLENÍ, VZORCE
Heterocyklické sloučeniny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_109_Uhlovodíky a jejich základní rozdělení AUTOR: Igor Dubovan.
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
VY_32_INOVACE_06 - UHLOVODÍKY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ORGANICKÁ CHEMIE ÚVOD.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
SLOUČENINY UHLÍKU Chemie 9. ročník
Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Základní pojmy organické chemie
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Nekovy Autor: Ing. Šárka Psíková Chemie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 16 TEMA: Chemie – Deriváty uhlovodíků,
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_ PředmětCHEMIE.
Ověřování základních znalostí z chemie
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Atomy a molekuly.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Organická chemie Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
VY_32_INOVACE_2_1_7 Ing.Jan Voříšek  Jak jsme si řekli v úvodu do organické chemie, uhlík dokáže tvořit jak jednoduché, tak i velmi složité chemické.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny uzavřený řetězec obsahují alespoň jedno benzenové jádro používají se triviální názvy.
Základy organické chemie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Organická chemie Chemie 9. r..
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
CYKLOALKANY.
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
VY_32_INOVACE_Slo_III_01 Organická chemie ppt.
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Organické látky

Organické látky Jsou látky obsažené v tělech živých organizmů a látky uměle připravené (plasty, syntetická vlákna, barviva, léčiva) Obsahují tyto prvky: uhlík, vodík, kyslík, dusík (někdy síru, fosfor, železo, hořčík, halogeny)

Organická chemie Je část chemie, která se zabývá organickými látkami (látkami, které obsahují prvek uhlík)

Vlastnosti organických látek Srovnejte vlastnosti anorganické látky (chlorid sodný = kuchyňská sůl) a organické látky (naftalen). Pozorování zapište do tabulky

Zkoumaná vlastnost látky Chlorid sodný Naftalen Rozpustnost ve vodě Barva Zápach Tavitelnost (t.t.) Hořlavost

Uhlík C Postavení v tabulce: IV.A skupina Počet valenčních elektronů: 4 (souhlasí s číslem skupiny) VAZNOST = počet vazeb, které může vytvořit: 4 UHLÍK JE V ORGANICKÝCH SLOUČENINÁCH VŽDY ČTYŘVAZNÝ!!!

Vaznosti dalších prvků: Vodík: jednovazný Kyslík: dvojvazný Dusík: trojvazný Halogeny (F, Cl, Br, I): jednovazné

Atomy uhlíku tvoří různě dlouhé řetězce a cykly. Řetězec může být: 1.) otevřený (acyklické uhlovodíky) 2.) uzavřený (cyklické uhlovodíky) Vazby mezi atomy uhlíku mohou být: jednoduché, dvojné i trojné

Otázka: Kde se v organismech vyskytuje síra, fosfor, železo a hořčík? Přiřaď: v bílkovinách v krevním barvivu hemoglobinu v zeleni listové – chlorofylu v buněčných membránách