Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Advertisements

CzechInvest Koncepce podpory investic
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Fond partnerství alokace 3 mil.CHF (včetně 15% spolufinancování MF) zahájení 2.Q 2009 ukončení31. květen 2013 zprostředkovatel MF - CZP
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Kambodža. Systém řízení: Na centrální úrovni Ministerstvo zdravotnictví (zdravotní politika, legislativa, strategické plánování, mobilizace a distribuce.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
FONDY EU Programové období
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Informace k možnosti motivace municipalit k UR v rámci fondů EU a jiných zdrojů.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) – osa Mikrofinancování/sociální podnikání Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Zkušenosti s činností ROPu Střední Morava a náhled na implementaci v příštím programovém období aneb od administrace k řízení EU fondů Roztoky.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Česká rozvojová pomoc jako investice pod záštitou předsedy vlády Bohuslava Sobotky Martin Tlapa Náměstek ministra zahraničních věcí 3. června 2016 Ministerstvo.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Financování výstavby a modernizace dopravní infrastruktury v ČR
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
Zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce a Program B2B Barbora Latečková, Česká rozvojová agentura Praha, MZV ČR,
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Humanitární pomoc a soukromý sektor
Vnější investiční plán EU
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Ekonomický vývoj Pardubického kraje a návrh rozpočtu 2012
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování OE
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce 10.4.2017 Martin Tlapa, náměstek ministra zahraničí

Pomoc → Spolupráce → Investice Cíle udržitelného rozvoje OSN - zásadní posun ve vnímání role rozvojové pomoci Zapojení soukromého sektoru žádoucí a nezbytné pro dosažení udržitelných výsledků Používání veřejných financí – strategicky k mobilizaci soukromého kapitálu a investic v rozvojových zemích

Investice pro rozvoj Nový cíl rozvojové spolupráce – podporovat udržitelné investice s rozvojovým dopadem pro partnerské země Rozvojové dopady – široké a napříč sektory, s ohledem na veřejný zájem, udržitelnost a vznik pracovních míst Podmínka pro získání veřejné podpory v rámci rozvojové spolupráce – realizace odpovědných investic v rizikových teritoriích

Moderní rozvojová spolupráce Pomoc Granty Podpora lidského a sociálního rozvoje - vzdělávání, zdravotnictví, výživa, atd. Spolupráce Podpora fungování institucí a veřejné správy, zlepšování legislativního prostředí, investičního klimatu, atd. Investice Finanční nástroje Podpora investičních projektů s rozvojovým dopadem

Příklad: Sýrie Od roku 2012 naléhavá humanitární pomoc = 100 mil./3 roky (uvnitř země, přeshraničně, pro uprchlíky v sousedních zemích) Potraviny, voda-sanitace, zdravotní péče, přístřeší Od roku 2015 snaha o stabilizaci = 150 mil./2015, 200 mil./2016, 224 mil./2017 stálý MEDEVAC v Jordánsku, stabilizace škol a nemocnic v Libanonu, Nové elity pro Sýrii, příspěvek do TF MADAD Na léta 2016-19 mimořádné prostředky = 195 mil. Kč stabilizace, rekonstrukce a rozvoj, včetně zapojení soukromého sektoru

Inovativní nástroje na podporu rozvoje Kombinace grantových schémat s finančními nástroji (blending) Investiční granty a technická asistence (poradenské služby, studie proveditelnosti, atp.) Finanční nástroje na sdílení rizika (záruka, rizikový kapitál, ekvita, subvence úroků, atp.) a financování investičních projektů (úvěry) Vždy měkčí než tržní: delší splatnost, odklad splátek, nižší úrok

Investiční facilita EU pro střední Asii (2010-2015) Zdroje IFCA alokované na 22 projektů €119 mil. EFI financování €553 mil. Celkové investice €830 mil.

Novinky v EU Vnější investiční plán EU – po vzoru tzv. Junkerova plánu pro EU Cíl: mobilizace soukromých investic v Africe a sousedství EU ve výši 44 mld. Eur Nástroje: záruka EU (1,5 mld. Eur), technická pomoc, zlepšování investičního klimatu (2,6 mld. Eur)

Vývoj v ČR Nástroje ČRA – projekty B2B, studie proveditelnosti Zmenšování mezer stávajícího institucionálního systému, posílení spolupráce a zapojení všech relevantních aktérů (vládních, nevládních, soukromých) Reflexe vývoje v EU: snaha připravit půdu pro realizaci finančních nástrojů, vč. možného vzniku finanční rozvojové instituce

Role MZV Nastavit vhodný národní rámec, efektivně využít sítě rozvojových a ekonomických diplomatů, spolupracovat na identifikaci projektových/investičních záměrů v zahraničí Reflektovat nový vývoj v připravované Strategii zahraniční rozvojové spolupráce na období 2018 - 2030

Děkuji za pozornost !